İnşaat Sektöründe Kırmızı Alarm

İnşaat Sektöründe Kırmızı Alarm

Ocak sahipleri malzeme fiyatlarına yüzde 50 zam yaparken, fiyat artışı anında beton fiyatlarına yansıdı. Betonu çok daha yüksek fiyattan satın almak zorunda kalacak konut üreticileri de Çanakkale´de yüksek seyreden konut fiyatlarını daha da artırarak zaml

Çanakkale´de kent ekonomisinin lokomotifi olma önemini koruyan İnşaat sektöründe son yaşanan gelişmeler, sektörün aktörleri açısından kritik bir döneme girildiğini işaret ediyor. Konut fiyatlarının girdi fiyatlarındaki artışların çok üzerinde seyrettiği Çanakkale´de daire, işyeri ve benzeri gayrimenkullerin metrekare satış fiyatlarındaki tırmanış bütün hızı ile sürüyor.

Geçtiğimiz günlerde Çanakkale´deki ocak işletmelerinin ürün fiyatlarına yaptığı yüzde 50 zam, müteahhitleri kara kara düşündürmeye başlatırken, zamlara tepki gösteren beton üreticileri ile ocak işletmecileri karşı karşıya geldi. Beton üreticileri yapılan yüzde 50 zammı çok yüksek bulurken, artışı üretilen betonun santral çıkış fiyatlarına yansıtmak durumunda kaldı.

 

Beton üreticileri şikayet edecek

Sektöre yakın çevrelerden edinilen bilgiye göre, beton üreticileri ocak sahiplerinin yaptığı yüzde 50 fiyat artışını ilgili makamlara şikayet etmeye hazırlanıyor. Sektörü yakından takip eden kaynaklar, şikayet makamının Rekabet Kurulu olduğunu ve beton üreticilerinin konuyu ?haksız rekabet´ adı altında kurula şikayet edeceklerini ancak Rekabet Kurulunun konuyu ele alma sürecinin hayli uzun olabileceğine dikkat çekiyor. Çanakkale´de ocaklarda üretilen agreganın yaklaşık yüzde 80´ini az sayıda beton üreticisinin çektiğini, artan fiyatlar karşısında beton santral işletmecilerinin de betonun santral çıkışı metreküp fiyatlarına yansıtmak zorunda kaldığını belirten sektör kaynakları, bu artışın konut fiyatlarındaki fiyat artışını da tetikleyeceğine de dikkat çekiyor.

 

Ocak İşletmecileri ?kazanamıyoruz?

Öte yandan ürünlerin ocak çıkış fiyatlarına yaklaşık yüzde 50 zam yapan işletmeciler ise uzun yıllardır beton santral işletmecilerinin boyunduruğu altında kaldıklarını ve piyasa baskısı altında para kazanamadıklarını, hatta zararına mal verme gibi olumsuzlukları da yaşadıklarını belirterek kendilerini savunuyor. Bazı beton üreticilerinin zaman zaman kendilerinin de ocak işlettiğini, konu ile ilgili birçok usulsüzlük ve hukuksuzluk süreçlerinin de Çanakkale´de yaşandığına vurgu yapan sektör kaynakları, beton üreticilerinin ocak işletmelerine pres yaparak maliyet fiyatlarına yakın fiyatlardan uzun yıllar mal çektiklerini bunun da ocak sahiplerini zor duruma düşürdüğünü ifade ediyor.

 

Konut fiyatları daha da yükselecek

Beton santrallerine imalatta kullanılan agrega satışı yapan ocak sahiplerinin anlaşarak fiyatları yükselttiğini ileri sürerek böylece haksız rekabete yol açtığı gerekçesi ile şikayete hazırlandığını kaydeden kaynaklar, bir yandan da uzun yıllar maliyete yakın rakamlardan beton santrallerine malzeme vermek zorunda kalan ocak sahiplerinin içerisinde bulunduğu darboğazdan ancak fiyatları yükselterek kurtulabileceklerine de dikkat çekiyor. Gerçekleşen fiyat artışı sonrası betonun santral çıkış fiyatlarının da yükseldiğini belirten sektör temsilcileri, hazır betonu daha yüksek fiyattan satın almak zorunda kalacak konut üreticilerinin de maliyetleri konut fiyatlarına yansıtmak zorunda kalacaklarına vurgu yapıyor. Bu durumda yapılan fiyat artışları sonunda nihai tüketicilere yansıyacak ve Çanakkale´de yüksek seyreden konut ve benzeri gayrimenkul fiyatları daha da yükselecek.