Herkes İçin Adalet Adalet İçin Avukat

Herkes İçin Adalet Adalet İçin Avukat

Çanakkale´de avukatlar haftası çeşitli etkinlikler ile başladı.

Çanakkale´de avukatlar, 2016 Yılı Avukatlar Haftası etkinlikleri Cumhuriyet Meydanında Atatürk Anıtına çelenk sunumu ile başladı.  Gerçekleştirilen  program kapsamında çelenk sunumunun ardından Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Törene Çanakkale Barosu Başkanı  Av.Bülent Şarlan, yanı sıra Belediye Başkan Vekili Av. Adnan Güler, Cumhuriyet Başsavcısı Hikmet Turan, Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet Nazmi Alp, Çanakkale 4. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Dr. Halil Güner ve çok sayıda avukat katıldı. ?Avukatlar Haftası´  etkinlikleri kapsamında günün anlam ve önemini anlatan konuşmayı  Çanakkale Baro  Başkanı  Av. Bülent Şarlan gerçekleştirdi. Başkan Şarlan, kürsüden konuşmasında; ? Hukuka, hukuk devletine, hukukun üstünlüğüne, mesleklerine ve cüppesine sahip çıkan avukatlar için önemli bir gündeyiz? dedi.

Çanakkale Baro  Başkanı  Av.Bülent Şarlan konuşmasında, ?´Kamuoyunun bilmesini isteriz ki burada bulunan veya bulunamayan her bir avukat ortak bir kaderi yaşadı ve yaşıyor.

Hemen hemen tüm meslektaşlarım çeşitli saldırılara maruz kaldı, hatta öldürüldü. Fakat cüppelerimizin saygınlığına, mesleğimizin onuruna hiçbir zaman leke sürdürmedik.

Özlük haklarındaki eksiklikler hiç bitmedi. Fakat yine de adaletten taviz vermedik.

Sav-savunma-yargı eşitliğindeki dengesizlikler hiç azalmadı. Lakin geniş yüreklerimizle hep hak aradık. Ne olursa olsun Atatürk ilkelerine bağlı olduk, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti için var gücümüzle çalıştık.

Çanakkale´nin ve Türkiye´nin sorunlarına duyarlı olduk, dimdik durduk.

Çünkü yargının kurucu unsurlarından biri avukattır.

Demokrasinin teminatı avukattır.

Hukukun üstünlüğünün garantisi yine avukattır.

 

 

Sizlerle mesleğimizle ilgili bazı rakamsal verileri paylaşmak istiyorum.

Her yıl 3000 avukat mesleğe dahil oluyor. Hukuk fakültelerinin sayısı 100´ü geçmiş bulunuyor. 2010 yılında 70 bin olan avukat sayısı, 5 yılda yüzde 35 artarak 95 bine dayandı. 

Türkiye´de avukat başına 841 kişi düşüyor. İstanbul 35 bin avukat sayısı ile listenin başını çekerken, avukat başına 411 kişi düşüyor. Bu rakam, 13 bin 230 avukatın bulunduğu Başkent´te 398´e kadar iniyor.

Şu anda stajyer avukat sayısı da 14 bin civarında. 60 binin üzerinde öğrenci ise önümüzdeki 5 yılda hukuk fakültelerinden mezun olacak. Bu, önümüzdeki 5 yılda avukat sayısının yüzde 60´ın üzerinde artması anlamına geliyor. 

 

 

Tüm bunlarla birlikte Çanakkale Barosu, tüm mensuplarıyla, kurullarıyla, adalet için avukatlık mesleğinin saygınlığı için çaba sarf ediyor.

 

Her bir avukatımız, çağdaş, yenilikçi, ilkeli, etkin bir baro olma çabamıza güç veriyor. Avukatlarımız ve baromuz adalet için, savunmanın saygınlığı için çaba sarf ediliyor. Çanakkale Barosu, mesleğin saygınlığına gölge düşürmeyen, kamuoyunda örnek başarılara imza atan tüm avukatlarıyla gurur duyuyor.

Avukatlar gününde yine gururla belirtmeliyim ki Çanakkale avukatları ve Çanakkale Barosu Türkiye´de dikkat çekmektedir. Daha geçtiğimiz ay 12-13 Mart 2016 tarihlerinde düzenlenen 5. Genç Avukatlar Kurultayına ev sahipliği yapmaktan onurluyuz.

45 Baro Başkanı ve 435 avukatla toplamda 550 misafiri ağırlayıp, 9 masada mesleğin karşılaştığı sorunları irdeledik. Bir yandan mesleğimizle ilgili sorunların çözümüne, bir yandan da Çanakkale´nin tanıtımına da önemli katkılar sunduk. Bu vesileyle bu kurultayın gerçekleşmesine katkıda bulunan başta Genç Avukatlar Meclisimize, yönetim kurulu üyelerimize ve baro çalışanlarımıza teşekkür ediyorum.

                Buna benzer örnek bir etkinliği de 29-30 Ağustos 2015 tarihlerinde ve 23 Baro Başkanının katılımıyla Genişletilmiş Ege ve Marmara Baro Başkanları Toplantısını gerçekleştirdik. Meslektaşlarımızın temsilcilerini Çanakkale´de buluşturduk. Türkiye´de hukuk ve savunmayı çeşitli açılardan irdeledik.

Bir etkinlik merkezi haline gelen Çanakkale Barosu, meslek için önemli bir gün olan Avukatlar Günü için de örnek bir çabaya imza atmaya çalışıyor. İçinde bulunduğumuz Avukatlar Günü de bu yaklaşımın bir sonucu olarak sadece 1 gün olmaktan çıkarılıp hafta halinde gerçekleştirilmektedir.

2014 yılında bu yana Avukatlar Günü´nde 100´e yakın etkinliğe imza attık.

Avukatlığa, adalete, hukuka dikkat çektik.

Avukatın, ?kamunun vicdanı? olduğunu her platformda dile getirdik.

Bu yıl da seminerler, konferanslar, söyleşiler, gösteriler, yarışmalar vb. birçok alanda 20 etkinlik düzenliyoruz. Etkinliklerimize sizleri davet ediyoruz.

Öte yandan bu programları hayatını yitiren meslektaşlarımıza ithaf ettiğimizin altını çizmek isterim.

Bu yılki etkinliklerimizi merhum Av. Ahmet Yavuz´un anısına gerçekleştiriyoruz.

Ağustos ayında kaybettiğimiz mesleğimizin birikimli isimlerinden Av. Ahmet Yavuz´a, yine yakın bir zamanda kaybettiğimiz Av. Hasan Sipahi ve yaşamını yitirmiş tüm meslektaşlarımıza Allahtan rahmet diliyorum.

 

Bilinmesini isteriz ki Türkiye´nin gündemi biz avukatları derinden üzmektedir. Ülkemizi, bölgemizi ve dünyayı kana bulayan tüm terör örgütlerine karşı hiç değişmeyen sert ve kararlı tavrımızı tekrarlamak istiyorum. Terörü bugün buradan bir kez daha meslektaşlarım adına lanetliyorum. Terör olaylarında hayatını yitiren Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet teşkilatının değerli mensuplarına, sivillerimize Allah´tan rahmet diliyorum. Ayrıca yakın zamanda kaybettiğimiz Ezineli şehidimiz Fatih DURU, Bigalı Şehit Uzman Onbaşı Ulaş AÇIKGÖZ ile Ayvacıklı Şehit Uzman Çavuş Aycan ÖZDİL´in de ruhları şad olsun. Siyasetçilerin, ülkeyi yönetenlerin biran evvel gerekli tedbirleri almasını bekliyoruz.

 Üzülerek belirtmeliyiz ki Türkiye son zamanlarda terörün yanısıra 3 konuda büyük sıkıntılar yaşamaktadır. Bu konular, Çocuk, Kadın ve Çevredir.

Çocuklara ve Kadınlara yönelik cinsel istismar ve şiddeti kınıyoruz.

Dün olduğu gibi bugünde Çanakkale Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonları bizim için umut ışığı olmakta ve hız kaybetmeden mücadele etmektedir.

Öte yandan Çevre ile ilgili olup bitenler ortadadır.

Çanakkale Barosu Çevre Komisyonu da bu hususta duyarlılığı ile örnek başarılara imza atmaktadır.

Komisyonlarımıza katkı sunan meslektaşlarımıza ayrıca teşekkürlerimi sunmak istiyorum.

Bu duygularla Çanakkale Barosu ve şahsım adına tüm meslektaşlarımızın Avukatlar gününü kutluyorum.

Sözlerimi bitirirken her yıl olduğu gibi Herkes İçin Adalet, Adalet İçin Avukat diyor sizleri saygıyla selamlıyorum. ?´ dedi. Konuşmaların ardından, Cumhuriyet Meydanında ki tören son buldu.