Hazırlıklar Sürüyor

Hazırlıklar Sürüyor

18 Mart törenleri öncesi hazırlıklar son aşamaya geldi.

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 106’üncü yıl dönümü kapsamında, Tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki Şehitler Abidesi'nde düzenlenecek tören için hazırlıklar tüm hızıyla devam ediyor.
Bu kapsamda aralık (2020) ayında tarihi yarımadada 20000 adet kırmızı lale soğanı, 20000 adet beyaz lale soğanının dikimi yapılmıştı.
18 Mart’a yaklaştığımız bu süreçte ise tören hazırlıkları kapsamında Şehitler Abidesi’nde bulunan rölyefte rötüş ve temizlik çalışması yapılıyor. Şehitler Abidesi’nin tavanında bulunan Türk Bayrağı’nın temizliği ve kontrolleri ile Şehitler Abidesi’ndeki bulunan 78 metrelik bayrak direğinin bakımları özel olarak getirilen 105 metrelik vinç ile Tarihi Alan Başkanlığı özel ekiplerince gerçekleştiriliyor. Tören alanı Türk bayrakları ile donatıldı. Abide Bölgesi ve Morto Koyu’nda bulunan helikopter pistleri etrafının iniş ve kalkışta tehlike yaratmaması adına diri örtü temizliği ile Çanakkale Şehitler Abidesi’ne ulaşan alternatif yollarda yol kenarı diri örtü temizliğinin bu hafta tamamlanması planlanıyor. Sembolik mezarlıkların temizliği ve bakımları yapıldı. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada ise temsili şehitliklerin üzerine 6000 adet kırmızı şakayık, 4000 adet beyaz şakayık olmak üzere toplamda 10000 adet şakayık dikimine 13 mart cumartesi günü başlanacağı, Tören Alanda konuşmaların yapılacağı kürsü yerinin hazırlanması, ses ve görüntü sistemlerinin ve platformların kurulumunun ise 17 mart günü tamamlanmasıyla birlikte Şehitler Abidesi, perşembe günü düzenlenecek olan 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 106’üncü yıl dönümü törenleri için hazır hale geleceği ifade edildi. Tarihi Alan’da koronavirüse karşı önlem kapsamında dezenfeksiyon çalışmaları ise rutin olarak sürmekte olup, dezenfekte işlemi, tören gününe kadar özel kıyafet giyen ekipler tarafından her gün yapılacak. Tören günü ise alana gelenler, termal kameradan geçirilecek. Ayrıca el antiseptikleri dağıtılacak. Öte yandan, Tarihi Yarımada’daki şehitlikler ile müzelerde de tören öncesi ve sonrasında dezenfeksiyon çalışmalarına devam edilecek.