Hakaret Davası Başladı

Hakaret Davası Başladı

Çanakkale´de ?Firuze Ateş´ sahte ismi ile onlarca yazı yazarak kamuoyunda yankı uyandıran kişinin Kerem İriç olduğu istihbaratını kaleme alarak haber yapan Aynalı Pazar Gazetesi Murat Kıray´ın açtığı hakaret davası görüşülmeye başlandı. Sanık Kerem İriç m

Çanakkale´de Firuze Ateş mahlası ile yazılar yazarak kentin sosyal ve siyasi hayatını dizayn etmeye çalışan kişinin Kerem İriç olduğunun ortaya çıkması üzerine Aynalı Pazar Gazetesi´nde yapılan haber sonrasında hakarete uğradığını iddia eden Gazeteci Murat Kıray´ın açtığı ceza devasının ilk duruşması dün gerçekleşti. Hakaret ile suçlanan Kerem İriç duruşmaya gelmezken işlediği hakaret suçunu kabul ettiği öğrenildi. Avukatıyla birlikte duruşmaya katılan Murat Kıray ise yaptığı açıklamada; Çanakkale´yi belli amaç ve çıkarlar için kimsenin dizayn etmeye hakkı olmadığını, kente yön veren aktörleri itibarsızlaştırmaya çabalayanların cezasız kalmaması gerektiğini söyledi.

 

?Firuze Ateş Benim? başlıklı haber

Kendisine hakaret edildiği iddiası ile Kerem İriç hakkında suç duyurusunda bulunan Gazeteci Murat Kıray ilgili haberi şu cümleler ile anlattı: ?15 Şubat 2015 tarihli Aynalı Pazar Gazetesinde yer alan ?Firuze Ateş benim´ isimli haberde; Çanakkale iş adamlarını, basın mensuplarını hedef alan; 17-25 Aralık operasyonu öncesinde özellikle CHP´li siyasetçileri ve Belediye Başkanlarını hedef alan, 17-25 Aralık operasyonu sonrasında da AK Parti Milletvekilleri ile parti yöneticilerini beceriksizlikle suçlayan ve hedef alan mahlaslı yazarlardan Firuze Ateş kimliği ile yazılar yazan kişinin savcılıkta verdiği ifade tutanağını ortaya çıkartıp bu kişinin Kerem İriç adlı şahıs olduğu haberini yapmıştık?.

 

Murat Kıray ?hakaret´ davası açtı

Haberin yayınlanması sonrasına Çanakkale kamuoyundan oldukça tepki çeken Kerem İriç, ?Firuze Ateş´ adını kullanarak yazı yazdığının ortaya çıkması üzerine haberi yapan Aynalı Pazar Gazetesi İmtiyaz Sahibi Murat Kıray´a facebook üzerinden hakaretlerde bulunduğu iddası dava konusu olarak mahkemeye taşındı. Yaptığı iddia edilen hakaretlerin delilleri olan ekran görüntülerini kayıt eden Murat Kıray, Firuze Ateş mahlasını kullanarak yazılar yazan Kerem İriç hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu. Yapılan incelemeler sonrasında Kerem İriç hakkında dava açılmasına karar veren Cumhuriyet Savcılığı dava günü olarak 19 Haziran 2015 günü (dün) belirlemişti. Davanın ilk duruşmasına katılmayan Kerem İriç´in savcılıkta verdiği ifade de Murat Kıray´a hakaret suçu işlediğini kabul ettiği ileri sürüldü.

 

İriç duruşmaya katılmadı

Duruşmaya Firuze Ateş mahlasını kullanan Kerem İriç katılmazken, davacı Murat Kıray avukatı Mehmet Altın ile birlikte katıldı. Duruşma sonrasında açıklamada bulunan Avukat Mehmet Altın, hakaret suçlaması için bile olsa kentin sosyal ve siyasi hayatını dizayn etmeye yönelik yazılar yazan mahlaslı yazarlardan birinin deşifre edilmesinin kent açısından büyük önemi olduğuna dikkat çekti. Avukat Mehmet Altın açıklamalarında; ?Bugün Çanakkale kamuoyunu yakından ilgilendiren bir duruşmaya girdik. 13 yıldır Aynalı Pazar Gazetesiyle toplamda 28 yıllık mesleki yaşantısıyla Çanakkale´nin haber alma özgürlüğüne ciddi katkılar veren Murat Kıray´a ismini vermeden yazı yazan şahısları haber yaptığı için hakaret eden kişiye açılmış bir davaydı.  Bundan bir süre öncesine kadar kendi ismini vermeden yalan yanlış haberler yapan, kamuoyu önünde olan bazı kişileri aşağılayan kişiler vardı? dedi.

 

?Haber Alma Özgürlüğü İçin Verilen Mücadelenin Bilinmesi Gerekiyor?

Avukat Mehmet Altın şöyle devam etti:?Müvekkilim Murat Kıray belli bir uğraşın sonucunda bu kişilerden bir tanesinin ismini tespit etti. Tespit ettikten sonra gazetesine haber yapınca bu kişi tarafından sosyal medya üzerinde hakaretlere maruz kaldı. Bugün bu kişiden adli makamlar önünde cezalandırılması için ilk duruşma vardı ve bu kişi gelmedi. Biz kısaca şunu ifade etmek istiyoruz; kimsenin kendi adını koymadan haber yapma hakkı yoktur, basın özgürlüğünü bu şekilde kötüye kullanma hakkı yoktur. Murat Kıray Çanakkale´de basın özgürlüğünün korunması ve şehrin sorunlarının halka yansıtılması konularında yıllardır çok ciddi emekler veren isimlerden bir tanesidir. Her hafta sonu trajı çok yüksek olan gazetelerini ücretsiz bir şekilde kapılarımıza kadar ulaştıran bir kişidir. Biz inanıyoruz ki; yargı vereceği kararlar ile böyle isimsiz haber yapanları, kamuoyunu yanlış yönlendirmeye çalışan insanlara zarar veren, hakaret eden kişileri cezalandırarak bir daha bu şekilde davranmalarına engel olacaktır. Bunu da Çanakkalelilerin iyi bilmesi gerekiyor, çünkü Çanakkale aydın bir kenttir, bu kentin haber alma özgürlüğü için verilen mücadeleyi bilmesi gerekiyor. Basını kötü emellerine alet eden birçok insan bu tür mücadelelerin sonucunda yok olmuşlardır, bundan sonra da inanıyoruz ki bir daha da ortaya çıkmaya cesaret edemeyecektir.?

 

Murat Kıray ?Son Yıllarda Kenti Tasnif Etmeye Çalışan Karanlık Kişiler Vardı?

Aynalı Pazar Gazetesi İmtiyaz Sahibi Murat Kıray ise yaptığı açıklamada, Çanakkale´yi belli amaç ve çıkarlar için kimsenin dizayn etmeye hakkı olmadığını ve karanlık amaçları için kentin iş adamlarını, yöneticilerini, siyasi ve gazetecilerini itibarsızlaştırmaya çabalayanların cezasız kalmaması gerektiğini söyledi. Murat Kıray; ?Çanakkale Basın mensupları olarak bu şehirde tanınmış insanlarız, mesleğimizle tanınan insanlarız. Yaptığımız haberlerin altında isimleri olan, kim olduğumuz bilenen kişileriz. Çanakkale de son 4-5 yıldır bir yöntem ortaya çıktı basın camiasında. Kendilerini karanlıklara gizleyen, karanlıklar içerisinden bu şehri tasnif etmeye, bu şehri yönlendirmeye ve şekillendirmeye çalışan bir takım insanlar çıktı ortaya? dedi.

 

?Adalete İnanıyorum; Cezasız Kalmayacak, Cezalandırılacaktır?

Murat Kıray şöyle devam etti: ?Bunlar ne hikmetse Sedat Laçiner´in Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi´ne rektör olarak atanmasından sonra gündeme geldi. Bir takım siteler çıktı ortaya, bu sitelerde sahte isimlerle kim olduğu basın camiasında kimsenin tanımadığı birileri yazılar yazmaya başladılar. Bu yazdıkları yazılarla bu şehrin yöneticilerine, belediye başkanlarına, milletvekilleri itibarsızlaştırılmaya çalışıldı. Gazetecileri, gazete sahiplerini itibarsızlaştırmaya çalıştılar. Bunlardan birisi de bendim; uzun süre kamuoyunda bizleri itibarsızlaştırmaya çalıştılar. Fakat ne hikmetse o dönemin sonunda bu kişilerden bir tanesinin kimliği ortaya çıktı. Bende sorumlu bir gazeteci olarak, sorulara cevaplar arayan bir gazeteci olarak gazetemde bu kişiyle ilgili haber yaptım. Haberin gazetemde çıkmasının ardından bir takım çevrelerin mensupları olan bu kişi tarafından sosyal medya platformu facebook üzerinden hakarete uğradım. Bu hakaret edenleri ve bu sahte isimle yazı yazanları bir süre önce mahkemeye vermiştim, bugünde ilk duruşması vardı. İnanıyorum ki adalet yerini bulacak ve bu kentte bu kötü işleri yapanlar cezasız kalmayacak ve cezalandırılacaktır? dedi.

 

Kerem İriç ?daha önce de haber yapılmıştı?

Aynalı Pazar Gazetesi Sahibi Murat Kıray´ın kendisine sosyal paylaşım sitesindeki hesabı üzerinden hakaret ettiği iddiası ile savcılığa suç duyurusunda bulunduğu Kerem İriç ise bahse konu yazıların yayınlandığı ?Demokrat Çanakkale´ internet sitesindeki görev ve pozisyonlarından 2013 yılı itibarı ile ayrıldığını belirtti. Kerem İriç ?Ben 2013 Aralık ayı tarihi itibarı ile bahsi geçen internet sitesindeki editörlük ve genel yayın yönetmenliği görevlerinden ayrıldığımı çeşitli mecralardan duyurdum. O sitedeki kendi adım ile yazılmış yazıların da kaldırıldığını ifade ettim. Ancak Murat Kıray bunu bildiği halde aradan zaman geçmesine rağmen Aynalı Pazar Gazetesinde yeniden kaleme alarak haber yapmıştır. Daha önce yapılmış bir haberi biraz değiştirerek yeniden yapmıştır. Bunu yeni bir bilgiymiş gibi seçim sürecine girildiği süreç içerisinde yapması benim ticaretime zarar verme amacı taşımaktadır? dedi.