Haftalık Ekonomi Değerlendirme Notu

Haftalık Ekonomi Değerlendirme Notu

Çasiad Haftalık Ekonomi Değerlendirme Notu yayınladı.

TÜRKİYE EKONOMİSİ

  • TCMB verilerine göre, Eylül ayı itibariyle özel sektörün yurtdışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu geçen yılsonuna göre 12,2 milyar dolar artarak 207,5 milyar dolara yükselirken, kısa vadeli kredi borcu 3,7 milyar dolar azalarak 16,8 milyar dolara geriledi. Bankaların geçen yılsonuna göre kısa vadeli borçları 4,4 milyar dolar azalarak 11,9 milyar dolar olurken, uzun vadeli borçları 1,7 milyar dolar artarak 87,7 milyar dolar oldu.
  • Geçen hafta ABD seçimleri ve yeni yönetimin büyümeyi artıracak politikalara ağırlık vereceği beklentisi, FED´in gelecek sene faizi daha fazla artırabileceğini senaryolarının fiyatlanmasına sebep oldu. Bütün gelişmekte olan ülkelerin para birimleri değer kaybederken, dolar 3,40 Türk Lirası seviyesine Euro ise 3,61 Türk Lirası seviyesine kadar yükseldi. Bu hafta, yurtiçinde piyasalar 24 Kasım´da yapılacak Para Politikası Kurulu toplantısına odaklandı.
  • TCMB Kasım ayı Beklenti Anketine göre, yılsonu dolar kuru beklentisi 3,1203 liradan 3,3369 liraya yükselirken, 2016 büyüme beklentisi %3,2´den %2,9´a geriledi. 12 aylık enflasyon beklentisi ise %7,61´den %7,87´ye çıktı.
  • REIDIN tarafından hazırlanan, Türkiye genelinde 68 şehri kapsayan Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi (TR- 68) Ekim ayında bir önceki aya göre %0,69 oranında; geçen yılın aynı dönemine göre ise %10,30 oranında arttı.
  • BloombergHT Tüketici Güven Endeksi´nin ön verileri, Tüketici Güveninde gerilemenin Kasım ayında da sürdüğünü gösteriyor. Manşet endeks aylık olarak 13,7 yüzde puan düşerek 69,2´ye, 2015 yılı Ekim ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi.

DÜNYA EKONOMİSİ

  • Geçen hafta FED Başkanı Janet Yellen yaptığı açıklamada, Donald Trump´ın başkanlık seçimlerini kazanması ile FED´in bağımsızlığını kaybedeceği görüşlerini eleştirdi. Yellen, faiz artışını geciktirmenin kendi risklerini taşıdığını ve göreli olarak yakın zamanda faizin artırılacağını belirtti.
  • Donald Trump´ın yeni ABD Başkanı olarak seçilmesi geçen hafta gelişmekte olan piyasalarda dalgalanmalara yol açtı. Geçen hafta hem Türk Lirası hem Brezilya reali dolar karşısında değer kaybederken, Meksika pezosundaki değer kaybı %12´ye ulaştı.
  • İspanya Ekonomi Bakanı Luis de Guindos, Avrupa Birliği´nin daha fazla kamu harcaması yaparak talebin artırılmasını sağlamasını önerdi.
  • Japonya Ekim ayında üst üste ikinci defa dış ticaret fazlası verdi. Ekim ayında dış ticaret 4,5 milyar dolar fazla verdi. Dış ticaret ikinci çeyrekte ekonomik büyümeye 0,5 puan katkı vermişti.
  • Petrol fiyatları, Irak ve İran´ın da OPEC´in petrol arzını düşürme anlaşmasına ilişkin iyimser işaretler vermesi üzerine yükseldi. Brent petrol fiyatı %1,2 yükselerek 47 dolar 42 sente çıktı.