Güçlenerek Büyüyor

Güçlenerek Büyüyor

Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi 2015 yılı genel kurulunda önemli mesajlar verilirken, hedefler de büyültüldü

İlimizin en önemli sivil toplum kuruluşlarından Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi 2015 genel kurulu dün Kolin Otel Megaron salonunda gerçekleştirildi. Genel kurulda yönetim ve denetleme kurulu çalışma raporları, kooperatif bilanço ve gelir gider tabloları, fonlara ait bilançolar oybirliği ile kabul edilerek yönetim ibra edildi.

 Üyelerin ve esnaf yöneticilerinin yoğun ilgi gösterdiği genel kurulda konuşan Kooperatif Birlik Başkanı İbrahim Ejder 2014 yılında 25 milyon lira olan plasmanın 2015´te 31 milyon liraya çıkartıldığını, hükümetin önemli desteği ile üyelerin 30 bin liraya kadar sıfır faizli kredi kullanma imkanına kavuşturulduğunu ve her üyenin 100 bin liraya kadar kredi imkanına sahip olduğunu söyledi. Ejder, bu limitlerin 150 bin liraya yükseltilmesini ve 2016 yılında kullandırılacak plasmanın da 40 bin lira seviyesine ulaşmasını hedeflediklerini kaydetti.

Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Genel Kurulu´na Ak Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mustafa Vurucu, Sanayi ve Ticaret İl Müdiresi Hüsniye Fırat, Halkbank Çanakkale Şube Müdürü Metin Sonugelen, Balıkesir Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kooperatif Birliği Başkanı ve Konfederasyon Yönetim Kurulu Üyesi Erol Ayvaz, oda başkanları, ilçe kooperatif başkan ve yöneticileri ve kooperatif ortakları, bazı İl Genel Meclisi Üyeleri, siyasi parti temsilcileri katıldı.

Birlik Başkanı İbrahim Ejder´in açış konuşmasının ardından Divan Başkanlığına Balıkesir Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooepratifi Başkanı Erol Ayvaz üyeliklere ise Davut Tekne, Osman Selvi ve Mehmet Karadenizli seçildi. Başkan Ejder yönetim kurulu adına çalışma raporunu içeren bir konuşma yaptı.

Konuşmasına esnaf ve sanatkarlar için kaleme alınmış bir şiir ile başlayan İbrahim Ejder önce kooperatif ile ilgili bilgiler verdi. Ejder şunları kaydetti: ?2015 yılı içinde ortaklık vasıflarını kaybetmiş ve iş yerini kapatmış 50 ortağımız ortaklıktan ayrıldı. Buna karşılık 197 yeni ortak kooperatifimize katıldı ve ortak sayımız bin 464 oldu. 2014 yılı sonu itibarı ile toplam plasmanımız 25 milyon iken 2015 yılı sonu itibarı ile yüzde 25´lik artış olmuş ve 31 milyon 150 bin liraya yükseldi. Kooperatifimizce kullandırdığımız şahıs kredi limiti 100 bin liradır. Yapacak olduğumuz çalışmalar ve ortaklarımızın kredi ödemede göstereceği gayret ile bu limiti 150 bin liraya yükseltmeyi hedefliyoruz. Kredi faizlerimiz 1 yıl vadede yüzde 4, 2-5 yıl vadede yüzde 5´dir. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Ocak ayında imzalanan Bakanlar Kurulu Kararı ile ortaklarımızın kullandıkları kredi faizlerinin yüzde 5o si hazine tarafından karşılanmaktadır. Bizler kooperatifçilik anlayışı içerisinde ve yasların el verdiği ölçüde görev yaparak sizlere yardımcı olmak için gayret göstermekteyiz. Yönetim kurulumuz azami tasarrufa riayet etmiş ve bir yemek dahi yemeden gereksiz her türlü masraftan kaçınmıştır. 2015 yılını kooperatifimiz 100 bin lira kar elde ederek kapattı. Varlıklar; bloke sermayede 257 bin lira, risk payında 1 milyon 194 bin lira, güçlendirme fonunda 156 bin lira, vadesiz mevduatta 100 bin lira, vadeli mevduatta 1 milyon 34 bin lira olup toplamda 2 milyon 741 bin liradır.

Daha sonra Denetleme Kurulu raporu okunan genel kurulda kooperatife ait bilançolar, gelir gider tabloları, fonlara ait bilanço ve gelir gider tabloları okunmasının ardından tüm raporlar ayrı ayrı kabul edilerek ibra edildi. 2016 yılı tahmini bütçesi 750 bin lira olarak açılanırken, bütçede ödenek açma ve arttırma ile ödenekler, kooperatif ve fon hesapları arasında aktarma için yönetim kuruluna yetki verildi. Kooperatife ait bir taşınmazın satışı ile Onsekizmart Üniversitesi hastanesine bağış yolu ile kooperatif adına bir odanın tefriş ettirilmesi de genel kurul tarafından karar altına alındı.