Gıdada Tağşiş Ülkeye DÜşmanlıktır

Gıdada Tağşiş Ülkeye DÜşmanlıktır

Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen; teknolojik gelişmeler, fiyatlardaki artışlar ve rekabetin gıdada taklit ve tağşişi artırdığını belirterek, taklit ve tağşiş yapanların meslekten men edilmesi gerektiğini aktardı.

Başkan Kaya Üzen, özellikle et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, bitkisel yağlar, takviye edici gıdalar gibi ürünler olmak üzere birçok gıdada taklit ve tağşiş olduğunu söyledi. Bunun sebebini yaptırımların yetersizliğine bağlayan Başkan Üzen, kamuoyuna ifşa edilen firmaların hala çalışmalarına devam ettiğini vurguladı.

“Cezalar Revize Edilmelidir”

Yaptırımların caydırıcılık kazanmasının şart olduğunu aktaran Başkan Kaya Üzen, “Taklit ve Tağşiş yapanlara yönelik idari para cezaları artırılmalıdır. İşletmelerinin yıllık cirosu dikkate alınarak bu cezalar revize edilmelidir. Fiilin tekrarlanması durumunda işletmecinin gıda sektörü içinde faaliyetinden men edilmesi şarttır.” dedi. Üzen, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin önümüzdeki günlerde meclise getirilmesini sağlayacağı gıdada taklit ve tağşiş yapanlara meslekten men cezasının son derece önemli ve gerekli bir uygulama olduğunu kaydetti.

“Tağşişle Türkiye İmaj Ve Ekonomik Zarar Görüyor”

Borsa Başkanı Üzen, açıklamasında “Taklit ve tağşişin birçok zararı var. Tüketiciyi aldatmak ve sağlığıyla oynamaktan haksız rekabet ve haksız kazanca bir çok sıkıntısı var. Hileli ürünler, sadece üreten firmaya değil, Türkiye’ye de imaj ve ekonomik kayıp yaşatmaktadır. Alıcı ülkeler tarafından ürünlerimize sınırlama getirilebilmektedir. Bu durum hem ülke ekonomisine zarar vermekte hem de Türkiye’de üretilen ürünlere duyulan güvenin kaybolmasına yol açmaktadır.” dedi.