Gençler Şühedanın İzinde

Gençler Şühedanın İzinde

Türkiye´de 100 bin, Bağımsızlığın önsözünün yazıldığı Çanakkale´de ise 11 bin genç atalarının 101 yıl önce şahadete ulaştığı topraklarda Vefa Yürüyüşünde buluştu.

Çanakkale Kara Savaşları´nın 101´nci yıldönümü anma törenleri kapsamında Kocadere Kamp Alanı ve Conkbayırı arasında ?57.Alay Vefa Yürüyüşü? düzenlendi. Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Vali Hamza Erkal, 1´inci Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, binlerce üniversite öğrencisi ve izcinin katıldığı 57.Alay Vefa Yürüyüşü öncesinde Türk Kızılay´ı ile Gelibolu 2´nci Kolordu Komutanlığı, katılımcılara, tümü şehit düşen 57´nci Alay askerlerinin son yemeği kırık buğday çorbasını dağıttı.

80 ilde eş zamanlı 100 bin genç yürüdü

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen ve ?Gençler Şühedanın izinde? sloganı ile anlamlandırılan 57.Alay Vefa Yürüyüşü, Çanakkale´nin dışında 80 ilde de eş zamanlı düzenlendi. Sabah gün doğumundan önce toplanan on binlerce genç bulunduğu illerde merkez camilere giderek abdest alıp sabah namazı kıldı. Namazın ardından tıpkı ataları gibi buğday kırığı çorbası içti ve dua ve tekbirler eşliğinde il merkezindeki şehitliklere, şehitlik olmayan illerde ise şehir merkezlerine ellerinde Türk bayrakları ile yürüdü.

Çanakkale´de 11 bin genç

Çanakkale´de bu yıl beşincisi düzenlenen vefa yürüyüşü için çoğunluğu üniversite öğrencisi 4 bin 500 genç Gelibolu Yarımadasındaki Kocadere kampında buluştu. Kabatepe Tanıtım Merkezini gezen ve buradaki similasyonda canlandırılan savaşları izleyen gençler cumartesi günü 57.Alay´da düzenlenen törenlere katıldıktan sonra gecelemek üzere Kocadere Kampına geldi. Vefa Yürüyüşü için 5 binden fazla izci genç de aynı alanda çadırlar kurdu. Yürüyüşe yurt dışından da çeşitli ülkerlerden 200 genç konuk katılırken, Tokat ilinden yola çıkan ?Onbeşliler´ grubuna ait 15 yaşında asker üniformalı 40 yiğit de ilk kez bu yürüyüşe katılmak için kampta geceledi.

Akşam boyunca etkinlik

Kocadere Kampında akşam boyunca birçok etkinlik düzenlendi. Kuran-ı Kerim tilaveti, ilahi ve kasideler ile birlikte açık hava konferansları, söyleşiler ve tiyatral gösteriler uykusuz gecede ilgi ile izlendi. Akşam saatlerinde yağan yağmur Vefa Yürüyüşü için kampta bulunan binlerce genci engellemedi. Toplanma alanında muhteşem atmosferi yaşayan gençler, gece boyunca atılan ses bombaları ile 101 yıl öncesindeki o dehşet anları hissetmeye çalıştı.

Buğday Kırığı çorbası içtiler

Kocadere Kampında bulunan yaklaşık 11 bin gence yüzlerce kazan çorba dağıtıldı. Gün ağarmadan önce çadırlardan toplanma alanına gelen gençlere tıpkı 101 yıl öncesindeki gibi buğday kırığı çorbası ikram edildi. Çorbalarını içen gençler daha sonra okunan çifte ezan ile namaz kılınacak alanda toplandı. Sabah namazında Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Çanakkale Valisi Hamza Erkal, 1.Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Bakanlıktan Müsteşar, Genel Müdür, Daire Başkanı düzeyinde bürokratların yanı sıra Bakanlık Müşaviri eski Çanakkale Milletvekili İsmail Kaşdemir de binlerce genç ile birlikte saf tuttu.

Conkbayırı´na anlamlı yürüyüş

Kocadere´de başlayan ve Conkbayırı´nda son bulan 6 kilometrelik yürüyüşün startını Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç verdi.  Yürüyüşün sonunda Conkbayırı´nda düzenlenen törende Anıta çelenklerin konulmasından sonra İstiklal Marşı okundu, saygı atışının ardından Askeri Bandonun konseri izlendi. Yürüyüş boyunca yolda canlandırılan savaş similasyonları da ilgi ile izlendi.  Günün anlam ve önemine ilişkin Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç´ın yaptığı konuşmanın ardından 57. Alay sancağının devir teslimi yapıldı.  57.Alay Vefa Yürüyüş programı Şehitler Abidesi´ndeki kapanış töreni ve şehit mezarlarının ziyaretleri ile son buldu.