Gelibolu'ya Ateş Düştü

Gelibolu

Özel bir eğitim projesi kapsamında gittikleri İspanya'da yaşanan trajik deniz kazasında yaşamını yitiren 2 engelli öğrenci ve onları kurtarmak için canını feda eden Öğretmen Ümit Nalbant'ın vefat haberi Gelibolu ve Türkiye'de büyük üzüntü yarattı.

Özel bir eğitim projesi kapsamında İspanya`da bulunan Gelibolu Anafartalar Özel Eğitim Meslek Lisesi`nin işitme engelli 2 öğrencisi ile bir öğretmeni denizde boğularak hayatını kaybettiği haberi Gelibolu ve tüm Türkiye'de derin üzüntü yarattı. Olay ile ilgili ‘ihmal' iddiaları geniş yankı uyandırırken Gelibolu'da kalan 46 özel öğrenci uzmanların özel seansları ile acı haberi almalarının ardından okul tatil edilerek öğrenciler evlerine gönderildi.

 İspanya'da ülkenin güneyindeki Malaga kentine bağlı Marbella sahil kasabasında bulunan "La Venus" isimli plajda dün yaşanan trajik olayda hayatını kaybeden öğrencilerin Şakir Çelik (19) ile Serdar Fidan (18), öğretmenlerinin ise Ümit Nalbant (29) olduğu, Hurşit Özbay isimli öğrencinin de boğulmaktan son anda kurtarıldığı açıklandı. 10 engelli öğrenci ve 2 öğretmenden oluşan Türk grubun 5 Nisan`da geldiğini belirten Marbella Belediyesi kentte 3 günlük yas ilan etti. İspanyol basınında yer alan haberlerde, "La Venus" plajında hiçbir can kurtaranın bulunmamasına ve denizin durumunu belirten bayrağın asılı olmamasına dikkat çekildi. Belediye can kurtaran ve bayrağın olmamasını deniz sezonunun resmi olarak 15 Haziran`da açılacak olmasına bağlarken, polis olayla ilgili soruşturma başlattı.

Erasmus projesi için ordaydılar

Hayatını kaybeden Türk vatandaşlarının 18, 19 ve 30 yaşlarında olduğu açıklandı. Dördüncü bir kişinin ise durumunun ağır olduğu ve hastaneye kaldırıldığı öğrenildi. Ölen Türklerden 2`sinin işitme ve konuşma engelli olduğu, diğer Türk`ün ise bakıcıları olduğu belirtildi.

Türk gurubunun 5 Nisan`da bir proje çerçevesinde Malaga`ya geldiği ve 10 öğrenci ve iki öğretmenden oluştuğu açıklandı. Venüs plajında meydana gelen olayın TSİ 16.22`de bir kişinin 061 nolu acil numaraya haber vermesi sonucu ortaya çıktığı ifade edildi.

Endülüs bölgesi acil durum merkezinden yapılan açıklamada boğulan iki Türkün cesetlerinin hemen bulunduğu, üçüncü kişinin ise yoğun aramalar sonucu denizden çıkartıldığı vurgulandı.

3 Türk`ün, "Engelli Bireylere Dönük İstihdam Edilebilir Mesleki Becerileri Kazandırma" projesi kapsamında, Çanakkale`nin Gelibolu ilçesinden Marbella kentine giden işitme engelli öğrenciler Şakir Çelik (19) ve Serdar Fidan (18) ile öğretmen Ümit Nalbant (29) olduğu açıklandı. Türk grubun 18 Nisan`da yurda dönmesi planlanıyordu.

3 günlük yas

İspanya`nın Marbella Belediyesi, 3 Türk vatandaşının denizde boğulmasından dolayı kentte 3 günlük yas ilan edildiğini açıkladı. Marbella Belediyesi`nin Vatandaş Güvenliği üyesi Felix Romero, "Belediye Başkanımız Angeles Munoz, belediyemiz ve kentimiz, yaşanan olaydan dolayı büyük bir üzüntü duyuyor. Çok üzücü bir kaza oldu ve polisin hemen müdahalesiyle 1 can kurtarılabildi" dedi. Marbella Belediye Başkanı Munoz da sosyal paylaşım sitelerinden gönderdiği mesajda, "Başsağlığımız ve desteğimiz ailelere ve arkadaşlarına" diye yazdı.

Cankurtaran yokmuş

İspanyol basınında yer alan haberlerde, "La Venus" plajında hiçbir can kurtaranın bulunmamasına ve denizin durumunu belirten bayrağın asılı olmamasına dikkat çekildi.

Felix Romero, konuyla ilgili basına yaptığı açıklamada, can kurtaran ve bayrağın olmamasını deniz sezonunun resmi olarak 15 Haziran`da açılmasına bağladı. Kurtarma çalışmalarına katılan dalgıç Salvador Martin ise "Son iki gündür denizdeki rüzgar şiddetli. Burası içine çeken çok tehlikeli bir deniz. Bir can kurtaranın olması gerekirdi" dedi.

Olayla ilgili konuşan 112 Acil Yardım Servisi çalışanları denizin çok dalgalı olduğunu ve trajik olayın yaşandığı sırada bölgede ne can kurtaran ne de sahil güvenlik yetkilisinin bulunduğu bilgisini verdi.

Öte yandan Türk grubun, Marbella`daki "Aspandem" zihinsel engelliler derneğinin işbirliğiyle düzenlenen aktivitelere katılmak için geçtiğimiz hafta İspanya`ya geldiği ve programları gereği bu hafta sonu dönmelerinin öngörüldüğü belirtildi.

Cesetler, otopsiden sonra Türkiye`ye gönderilecek

İspanyol polisi ve savcılık olayla ilgili soruşturma başlatırken, cesetlere otopsi yapıldıktan sonra Türkiye`ye gönderilmeleri işlemlerinin gerçekleştirileceği öğrenildi.

Olayın hemen ardından harekete geçen Türkiye`nin Madrid Büyükelçiliği`nin İspanyol yetkililer ve Marbella`daki mağdur Türk grupla görüşme içinde olduğu ve yarın sabah bir diplomatın bölgeye gönderileceği kaydedildi.

Cenazeleri almaya gittiler

Olayın ardından Çanakkale Milli Eğitim Müdürü Zülküf Memiş okula giderek yetkililerden bilgi aldı. Bu arada, Anafartalar İşitme Engelliler Özel Eğitim Meslek Lisesi`den 2 öğretmenin dün sabah İspanya`ya giderek cenazeleri almaları için görevlendirildiği öğrenildi.

Uzmanlardan 46 öğrenciye özel seans

Toplam 56 öğrencisi bulunan Gelibolu Anafartalar Özel Meslek Lisesi'nde proje kapsamında İspanya'ya gönderilen 10 öğrenci dışında okulda kalan 46 öğrenciye Çanakkale Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü uzmanlarından özel seanslar verildi. Acı haber çok özel anlatım ifadeleri ile ve özel öğrencilerin psikolojilerini en az etkileyebilecek hassasiyet ile kendilerine anlatıldı. Öte yandan Milli Eğitim Bakanlığı'ndan da 2 özel uzman müfettişin Gelibolu'ya gönderildiği bildirildi.

Öğrenciler evlerine gönderildi

İspanya'da yaşanan ve 2 öğrenci ve 1 öğretmenin ölümü ile sonuçlanan acı olayın ardından Gelibolu'da kalan ve özel seanslar ile haberin kendilerine verildiği 46 öğrenci, seansların ardından alınan bir karar ile evlerine gönderildi. Bazı aileler okula gelip çocuklarını evlerine götürürken, bazı öğrenciler ise valizlerini toplayıp ailelerin yanlarına gitmek üzere okullarını terk ettiler.

Gelibolu'da Camilerden özel ‘sela' okundu

İspanya'da yaşamlarını yitiren Şakir Çelik, Serdar Fidan ve  öğretmenleri Ümit Nalbant için Gelibolu Müftülüğü ilçedeki tüm camilerde özel ‘sela' okutarak kazayı ve vefatları duyurdu. Öte yandan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün talimatı ile Gelibolu'daki okullarda okul idarecileri tarafından acı haber bildirildi ve  öğrenciler okul bahçelerine alındıktan sonra 1 dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi.

Bu yaz düğünleri olacaktı

İspanya'nın Malaga kentine bağlı  Merbolla'da yaşanan deniz kazasında öğrencilerini kurtarmak için denize atlayan ancak bu esnada kendisi de yaşamını yitiren 29 yaşındaki Ümit Nalbant'ın nişanlı olduğu ve yaz tatilinde memleketi Kırklareli'nde planlanan tarihte düğününün olacağı bildirildi. Vefat haberi Kırklareli'ndeki aile ocağına ateş gibi düştü ve nişanlısı da yaşadığı Gelibolu'dan Ümit Nalbant'ın memleketi Kırklareli'nde yaşayan ailesinin yanına gittiği bildirildi.