Fırsatlar Ve Tehditler (!)...

Fırsatlar Ve Tehditler (!)...

Mega projenin ihalesi yapılır yapılmaz yorum ve eleştiri rüzgarları esmeye başladı

Önceki gün gerçekleştirilen Çanakkale 1915 Köprüsü ihalesinin ardından dikkatler köprünün yapılacağı iki yakadaki ilçeler Lapseki ve Gelibolu´ya çevrildi. Kamuoyunda yankı bulan 10 milyar liralık ihale ile birlikte olumlu ve olumsuz eleştiriler de artmaya başladı.
Özellikle köprünün inşa edileceği Gelibolu ve Lapseki´nin imarı ile ilgili kaygılar ve önerilerin yapıldığı gözlenen sosyal medyada da yankı bulan ihaleyi kazanan firmadan bölgenin alacağı göç ve nüfus artışına, çarpık yapılaşmadan ekonomik değişikliklere çok farklı yorum ve eleştirilerin yapıldığı mega yatırım konusunda Gelibolu´da yaşayan Yerel Yönetimler ve Şehir Planlama uzmanı Yusuf Acar dikkat çekici bir yazı kaleme aldı.

"Bölgenin kaderi değişecek"

"Boğaz Köprüsü İhalesi yapıldı. Önce Gelibolu ve Lapseki´nin sonra tüm Çanakkale´nin kaderini bir şekilde değiştirecek. İhaleyi Koreli gruplarla yaptığı ortaklıklarla Limak ve Yapı Merkezi 16 yıl 2 ay 12 günlük yapım ve işletim süresi ile kazandı.
Köprü Geçiş Ücreti 15 Euro + KDV (bugünkü kur ile 73 TL) olarak açıklandı.
Öncelikle önce ülkemize sonra kentimize hayırlı olsun"

"Bu yatırım her kente nasip olmaz"

Yaklaşık 10 Milyar TL´lik böylesi büyük bir projenin tarihi boyunca her hangi bir kente nasip olması çok küçük bir ihtimaldir. Bu tür bir köprünün önce ayaklarını bastığı Lapseki ve Gelibolu´ya
sonra tüm bölgeye tahmin edilebilir ve tahmin edilemez sayısız etkisi olacaktır"

"Gelibolu izlemekle yetiniyor. Ama..."

"Devletin yaptığı bu ihaleyi bugüne kadar izlemekle yetinen özelikle Gelibolu´nun bugünden sonrasını tüm kurum ve kuruluşları ile birlikte planlaması artık bir mecburiyettir. Gelibolu için bundan sonrasının öncesi gibi olma ihtimali yoktur. Ya çok daha iyi bir Gelibolu olacak
ya da yol üstü sıradan bir geçiş noktası olarak daha kötü olacaktır. Bunun ortası yok. Kent içi dinamiklerin topu birbirlerine atmak yerine hep birlikte oluşturacakları bir yol haritasına acil ihtiyacı var. Köprü´yü, kentle ilgisi olmayan bir geçiş aracı olarak görmek olayı tam olarak kavramamak demektir".

"Onlarca fırsat ve tehdit mevcut"

"En küçük örnekten başlayayım. Ülkeyi kasıp kavuran ekonomik kriz bu saatten sonra Gelibolu ve Lapseki için etkisizdir.
En az 3 bin kişilik çalışan grubundan 
yemesinden,  konaklamasına cari ve yatırım harcamaları ülke tarihinin belki de en büyük krizini hissetmeyi engelleyecektir. Ulaşımın Gelibolu´yu ülkenin üç büyük metropolüne yakınlaştırmasından, Gelibolu´nun Çanakkale´ye en yakın büyük ilçesi olmasına,Biga ve Bandırma bölgesinin turizmine talip olmaktan,
zaman içinde Çanakkale´de çalışıp Gelibolu´da yaşamaya(ya da tersine) onlarca fırsat ve tehdit mevcut.
Sonuçta bunların konuşulması ve planlanması gerekli ve önümüzde bunu yapacağımız çok zamanımız olacak".

"Kimse Türk lirası ile sözleşme yapmaz"

"Alttaki resimlerden biri elindeki dolar 3,4´lardan toplanıp kısa sürede büyük kar elde eden siyasetçi ve spekülatörlerin oyununa geldikleri günlerde yazılan yazının bir bölümü. O günlerde de doların eldekini satmakla düşmeyeceğini söylemiştik. Ama bazılarına anlatamamıştık. Tıpkı şimdi olduğu gibi hep kandırılanlar tarafından kandırılmayı tercih edenler olmuştu. Kırk gün önceki soru orada duruyor. Demişiz ki "Bunlar boş laf. Bu kadar uzun süreli bir projede kimse Türk Lirası ile sözleşme yapmaz. Göreceğiz bakalım hangisinden vazgeçeceksiniz? Köprü mü, Yerli Para mı?" Sağ olsun bizi yine yanıltmadılar..".