?Evrensel Olan İnsan Haklarının Kendisidir?

?Evrensel Olan İnsan Haklarının Kendisidir?

Çanakkale Kent Konseyi İsmetpaşa Mahalle Meclisinde düzenlenen ?İnsan Hakları ve Çocuk Hakları? konulu söyleşiye konuşmacı olarak, Çanakkale İl İnsan Hakları Kurulu üyesi Avukat Ahmet Ozan Yılmaz katıldı.

Çanakkale İl İnsan Hakları Kurulu üyesi Avukat Ahmet Ozan Yılmaz yaptığı konuşmada; ?10 Aralık İnsan Hakları ve Demokrasi Haftası olarak belirleniyor. İnsan Hakları Evrensel beyannamesi 2. maddesi çok açık; ?Herkes, ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir akide, milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin işbu Beyanname ´de ilan olunan tekmil haklardan ve bütün hürriyetlerden istifade edebilirler. Doğuştan bütün insanlar bu haklara sahiptir?.

İnsan ve Çocuk Hakları ile ilgili, ?1924 tarihli Cenevre Çocuk Hakları bildirgesi ile süreç başlıyor. 1948 Birleşmiş Milletler genel kurulunda kabul edilen insan hakları evrensel sözleşmesi ile devam ediyor. 20 Kasım 1959 yılında Birleşmiş Milletler genel kurulu 78 ülkenin katıldığı genel oturumunda imzalanan 20 maddelik Çocuk hakları bildirgesi var. 20 Kasım 1989´da birleşmiş milletler genel kurulu tarafından oybirliği ile imzalanan çocuk hakları sözleşmesi çocuk haklarının temelini oluşturuyor. 28 Ocak 1990 tarihinde imzaya açılan sözleşme aynı gün 61 ülke tarafından imzalanıyor. Çocuk Hakları Sözleşmesinin dört temel ilkesi şunlardır: ?Ayrım gözetmeme, Çocuğun yüksek yararı, Yaşama ve gelişme hakkı,

 

Katılım hakkı? olarak belirlenmiştir? dedi.