Erkek Gelibolu´daki Mücavir Alan Sorununu Meclis´e Taşıdı?

Erkek Gelibolu´daki Mücavir Alan Sorununu Meclis´e Taşıdı?

CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Gelibolu´daki Adilhan Köyü´nün tamamının ve Kocaçeşme Köyü´nün bir kısmının, köylerde yaşayanların aksi görüşüne rağmen, Evreşe Belediyesi mücavir alanına dahil edilmesini vebu konudaki iddiaları Meclis gündemine

Chp Çanakkale Milletvekili Av. Muharrem Erkek Meclis gündemine taşıdığı konuyla ilgili şunları kaydetti? Gelibolu´ya bağlı Adilhan Köyü´nün tamamı ve Kocaçeşme Köyü´nün bir kısmı, Evreşe Belediyesi mücavir alanına, köylerde yaşayan hemşehrilerimizin istememesine rağmen, dâhil edilmiştir. 03.07.2005 tarih ve 5393 sayılı Belediye Kanunu´nun 8. maddesinin 2. fıkrası açıkça ?Bir belde veya köyün veya bunların bazı kısımlarının meskûn sahasının, komşu bir beldenin meskûn sahası ile birleşmesi veya bu sahalar arasındaki mesafenin 5.000 metrenin altına düşmesi ve buralarda oturan seçmenlerin yarısından bir fazlasının komşu beldeye katılmak için başvurması hâlinde, katılınacak belde sakinlerinin oylarına başvurulmaksızın, katılmak isteyen köy veya belde veya bunların kısımlarında başvuruya ilişkin oylama yapılır.? demektedir. Köylerimizde yaşayan hemşehrilerimize görüşleri sorulmamakla birlikte, Adilhan´da yaşayan yurttaşlarımız imza toplayarak ve oylama yaparak bu işleme karşı olduklarını bildirmişlerdir. Bu işlemdeki başka bir sorun da mesafedir. Örnek vermek gerekirse, Adilhan Köyü ile Evreşe Belediyesi meskun sahası arasındaki mesafe 15 bin metre civarındadır. Bu mesafe ölçek anlamında da uygunsuz bir durumu işaret etmektedir.

Uygulama, yalnızca kanuni bir düzenlemenin dışında katılımcı demokrasiye de aykırıdır. Daha yakın mesafede köyler dururken, ormanlık ve mera yoğunluklu Adilhan köyü ile Kocaçeşme Köyü´nün sahil bölgesinin mücavir alana alınması, köyde yaşayan hemşehrilerimiz tarafından tedirginlikle karşılanmaktadır. Ormanlık alanın ve sahil bölgesinin rant uğruna imara açılması; köylerimizde yaşayanların ekim alanlarının daraltılması, yani geçim kaynaklarının yok edilmesi olasılığı söz konusudur.

Evreşe Belediyesi, mücavir alan kararından hemen sonra emlak vergisi toplamaya, inşaat ve iskan izni vermeye başlamıştır. Bu durum da hemşehrilerimizde rahatsızlık yaratmıştır. Tüm bu koşullara rağmen, Bakanlığınızca bu mücavir alan talebi onaylanmıştır. Hemşehrilerimiz sesini duyurmak için her türlü yolu denemekte, kendilerine rağmen bir karar almasına isyan etmekte ve haklarını almak istemektedirler diyen Chp Çanakkale Milletvekili Av. Muharrem Erkek şu sorularıda sordu

 

 

  1. Mesafesi Evreşe Belediyesi´ne uzak olması ve buralarda yaşayan hemşehrilerimiz karşı çıkmasına rağmen; bu köylerimizin, Belediye mücavir alanına alınma nedenleri nelerdir?
  2. Evreşe Belediyesi´ne daha yakın mesafede köyler bulunmaktayken Adilhan ve Kocaçeşme Köylerimizin mücavir alana dâhil edilmesinde, ormanlık alanın ve sahil bölgesinin ranta açılması hedefi olduğu iddiaları doğru mudur?
  3. Her fırsatta demokrasi söyleminin gittikçe daha fazla dillendirildiği bu dönemde, halkımızın görüşleri neden alınmamıştır? Demokrasiye aykırı bu tutumun nedenleri nelerdir?
  4. Halka rağmen alınan bu kararda, aynı parti üyesi olduğunuz Evreşe Belediye Başkanı´nın Bakanlığınıza siyasi baskıları olduğu iddiaları doğru mudur?
  5. Bu köylerde yaşayan hemşehrilerimizin görüşlerine başvurmak ve burada yaşananları araştırmak amacıyla Bakanlığınızca herhangi bir araştırma yapılmış mıdır? Yapılmadıysa araştırma için bir çalışma söz konusu mudur?
  6. Karar alınmadan önce Belediye ve/veya Bakanlığınızca, köylerimizde yaşayan hemşehrilerimizin yaşamlarının nasıl etkileneceğine dair herhangi bir araştırma yapılmış mıdır?    
  7. Bahsi geçen işlemin iptali söz konusu mudur?