DÜNYANIN GÖZÜ ÇANAKKALE'DE

DÜNYANIN GÖZÜ ÇANAKKALE

Çanakkale, savaş batıklarının dalış turizmine açılmasının ardından gelişim süreci kapsamında çok önemli ve anlamlı bir etkinlik organizasyonuna ev sahipliği yaptı.

Çanakkale, savaş batıkları için başlatılan dalış turizmini destekleyen çok önemli bir organizasyona ev sahipliği yaptı. 

5 Haziran Dünya Çevre Günü ve 8 Haziran Dünya Okyanus Günü kapsamında Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından "Tarihin derinliklerini keşfet" sloganı ile özel bir çalıştay düzenlendi. 

Çanakkale'de düzenlenen etkinliğe Türkiye ve bir çok ülkeden, dalışçılar, deniz uzmanları, akademisyenler, turizmciler, sporcular, sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı. 

Çalıştay, saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından açılış konuşmaları ile başladı. İlk konuşmayı Türkiye Sualtı Sporları Federasyon Başkanı Oğuz Aydın yaptı. Aydın, 108 yıl önce dünyanın en büyük deniz savaşının yaşandığı bir su coğrafyasında oluşturulan tarihi sualtı parkı ve Tarihi Alan Başkanlığı tarafından savaş batıklarına başlatılan dalışları çok önemsediklerini belirterek, Çanakkale'nin dalışlar açısından dünyanın en önemli merkezi olmaya aday ve iddiasında olduğunu kaydetti. 

Daha sonra söz verilen Avustralya Çanakkale Konsolosu Harry Hall konuşmasında Türkiye ve Avustralya ile birlikte Çanakkale de savaşan ülkelerin ortak değer ve demirbaşlarının bu girişimler çerçevesinde ön plana çıkartılarak böylesine kapsamlı organizasyonlara taşınmasını çok anlamlı bulduklarını belirtti. Hall konuşmasında Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığının çok özel ve kıymetli çalışmalar ile Tarihi alanlardaki ortak değerleri koruma çabasının takdire şayan olduğuna dikkat çekerek "Bu kapsamda Avustralya olarak üzerimize düşen görevleri yerine getirmeye hazırız" dedi. 

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Birinci Dünya Savaşı’na yön veren cephelerden olan Çanakkale Savaşlarının, dünya askeri ve siyasi tarihinin önemli dönüm noktalarından birisi olduğunu belirterek başladığı konuşmasında "ancak unutulmamalıdır ki Birinci Dünya Savaşı'nın önemli bir kısmı denizlerde gerçekleşti. Bugün suların derinliklerinde yatan gemi ve denizaltı enkazları bir zaman kapsülü niteliğinde bizleri 107 yıl öncesine götüren önemli birer bilgi kaynağıdırlar" dedi. 


“Bilinmeyeni kimse koruyamaz.” 

Başkan Kaşdemir, "bilinmeyeni kimse koruyamaz" mottosu doğrultusunda Başkanlığın 2018 yılından itibaren 1. Dünya Savaşı’nda batan deniz araçlarının tespiti ve belgelenmesine yönelik çalışmalar başlatmış olduğuna dikkat çekerek, bu çalışmalar kapsamında 150 km²’lik alanın tamamında tarama gerçekleştirilerek savaştan kalan tüm batıkların tespit sürecinin başarı ile gerçekleştirildiğini kaydetti. 
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir konuşmasında şu ifadelere yer verdi :
"11 savaş batığı korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilerek koruma altına alınmıştır. Kültürel miras olarak tescillenen batıklarla birlikte toplam 21 gemi enkazını içeren Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı, 1. Dünya Savaşı temalı sualtı müzesi olarak dalış meraklıların ziyaretine açılmıştır. 
Bu doğrultuda Gelibolu Yarımadası’nın en güneyinden başlayıp Suvla Koyu’nun kuzeyine kadar uzanan bölümde tespit edilen Birinci Dünya Savaşı batıkları beklediğimiz gibi dünya dalış turizminin en önemli destinasyonlarından birisi olma yolunda ilerlemeye devam ediyor. Bunun güzel bir örneği; şu anda aramızda bulunan dünyanın ve ülkemizin farklı noktalarından gelerek Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı’nda teknik ve rekreatif amaçlı dalış gerçekleştiren ekip. 
Aynı zamanda Türkiye Çevre Haftası etkinliği çerçevesinde “Temiz Deniz, Temiz Dünya” temasıyla kutlanmakta olan bu konunun hepimizin üzerinde birleştiği ortak hedefimiz olduğunu vurgulamak isterim. Denizlerimizin; kültürel mirasımızla birlikte biyoçeşitliliğin büyük bir kısmını da barındırdığının, ekonomik ve sosyal refahımız için de hayati önem taşıdığının hepimiz farkındayız. 
Suyun altında veya karada olsun kültürel miras; kimliğimizle, kültürümüzle, tarihimizle ilgili somut ve somut olmayan değerlerin tümüdür ve kültürel miraslarımızı korumak hepimizin görevidir" 

Büyük ilgi gösterilen çalıştayın konuşmaların sonraki bölümünde kapsamlı bir panel gerçekleştirildi. Konusunun uzmanı eğitimci, akademisyen ve ilgili otoriteleri çalıştay kapsamında hazırladıkları özel sunumları aktardı. 

Çalıştaya Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Çanakkale Savaşları Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Avustralya Çanakkale Konsolosu Harry Hall, Türkiye Sualtı Federasyonu Başkanı Oğuz Aydın, Çanakkale Onsekizmart Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Cüneyt Erenoğlu, protokol üyeleri, resmi daire müdürleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, Turizm acentaları, sporcular, dalış sektörünün önde gelen temsilci ve organizatörleri katıldı.