Dünya Kiralıyor, Biz Satıyoruz

Dünya Kiralıyor, Biz Satıyoruz

Erenköy'de yaklaşık 10 bin dönüm arazinin RES Santrali yatırımı yapılacak diye yabancı bir gayrimenkul zenginin mülkiyetine geçeceği haberleri kamuoyunda geniş yankı buldu. Konuyu değerlendiren uzmanların verdiği mesaj ise oldukça düşündürücü

Çanakkale’nin Erenköy’de boğaza hakim en güzel ve en değerli topraklarının asıl işi Gayrimenkul Yatırımcılığı olduğu ileri sürülen yabancı bir mülk zenginine Rüzgar Enerji Santrali (RES) yatırımı yapması karşılığı binlerce dönüm arazinin sahibi olma fırsatının yaratılması Çanakkale kamuoyunda tepki ile karşılandı. Erenköy’de temiz enerji üretimine karşı olmayan ancak RES yatırımının yapılması yolu ile binlerce dönüm değerli toprağın Mülk ticareti yapan yabancı sermayenin eline ve mülkiyetine geçmesine şiddetle karşı çıkan yüzlerce vatandaş konuyu yargıya taşıyarak buna engel olmaya çabalıyor.

Öte yandan bu önemli konuyu değerlendiren gayrimenkul uzmanları, dünyanın her yerinde Enerji Santrali yatırımları ile ilgili tahsis edilecek ya da kamulaştırılacak şahıs ya da hazine arazilerinin kesinlikle satılmadığı ve sadece kiralama sureti ile değerlendirildiğine dikkatleri çekiyor. Yüzlerce ülkede durum böyle iken Erenköy örneğinde olduğu gibi Türkiye’de yasal boşluklar nedeni ile Dünya’da değerli arazi ve mülkleri mülkiyetine katma yarışında olan zengin yatırımcı ve yabancı sermaye sahiplerinin iş alanı içerisinde olmamasına rağmen enerji yatırımı yapma yolu ile kıymetli toprakların sahibi olma şansını yakalamasının doğru olmadığını ileri sürerken böyle bir kıyıma seyirci kalınmaması gerektiğine vurgu yapıyor.