Düğümlü Dokuma Diyarı Ayvacık?

Düğümlü Dokuma Diyarı Ayvacık?

?´Bu Halılar 100 Yıl Garantili´´

Ayvacık´a bağlı köylerde doğal boya yöntemi kullanılarak el ile dokunan halılar, solmama konusunda 100 yıl garantili olarak satılıyor. İlçe zengin bir tarihe sahip olup, yöre halkı, oldukça zengin bir kültür yapısına sahiptir.

Ayvacık adını ayrıca dünyaca ünlü el dokuması halıları ile de duyurmuştur. Geleneksel el dokumacılığı, yöre halkının Troya´dan beri en köklü geleneğidir. İlçe ve köyler dolaşıldığında, çoğu evde halı, kilim dokuma tezgahı olduğu görülür. Bu tezgahlar her zaman kullanılmasa da, her an halı dokunacak gibi el altındadır. Ayvacık yöresindeki dokunan bu halıların en önemli özelliği ise ipliklerinin kök boya ile yapılmasıdır. Kökboyası ile dokunan bu halılara en büyük değeri, yün iplikler katıyor.

Nesilden nesile aktarılan motifler metre kareye 80 ile 120 bin ilmek atılarak yapılıyor. Yörede dokunan bu halılar ile ilgili açıklamada bulunan Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin ?´Halılara yansıyan bu motifler yüzyıllar önce bu göç yolunda atalarından gördüklerini, kafalarında taşıdıkları bu desenleri, motifleri ve kültürleri getirmişler bu güzel şehrimize. Ayvacık´ın yöresel halılarından söz ederken yöre ağzındaki dokuma ile ilgili kavram zenginliğinden bahsetmek yerinde olur. Yöre halkı çözgüye ?eriş?, atkıya ?argaç? ilmeye ?din?, bir ilme sırası ve iki atkı sırasına ?sıyırdım?, halının iki ucundaki kilimliğe ?halının eteği?, bordürlerine ?halının suları? gibi isimler verilmiştir.´´ dedi.

Başkan Şahin sözlerine şöyle devam etti. ?´İlçemizi kuran atalarımız, göçer durumdan yerleşik duruma geçtiklerinde, atalarından gördükleri o düğümleri dokumaya ilmek ilmek yansıtmışlar. Aslında bunun adına halıcılık deniyor. Ama sırf yerde yayılan bir nesne değil. Ayvacık halısı yöreye özgün desenlere sahiptir. Yörede halı dokuyan aileler halıya duygu ve düşüncelerini katmaktadır. Bu dokuma işine de ?´düğümlü dokuma´´ denir.´´ dedi.

Başkan Şahin Ayvacık´ta halıcılık yaşatılmalı?

Şahin ?´ Ayvacık yöresinde halı dokumacılığı yöre halkının önemli bir geçim kaynağı olmuştur. Halı ve kilim sanatı, ilçemizde en çarpıcı ve göz alıcı örnekleriyle, varlığını sürdürmektedir. Yöremizde yapılan halıların, hikayelerine göre desen, desenlerine göre de isimleri ile anılırlar. Bunlardan bazıları Turnalı, Oklu, Kabak Çiçeği, Elek, Altın Tabak, Hayat Ağacı, Türkmen Gülü, Yeşil Budak, Baratlı, Eski Yörük, Eli Belinde bu desenlerden en çok bilinenleridir. Ayvacık halı ve kilimleri, desenlerinin orijinalliği sayesinde; dünya halıcılık literatüründe haklı bir üne sahiptir. Halen ilçemiz ve köylerinde halı dokuyan ailelerimiz vardır. Halıcılık yüzyıllardır bu bölgede yapıldı. 67 köyü bulunan ilçemizin en az 30 köyünde halı dokunurdu. Artık günümüzde insanlarımız halı dokuma işiyle uğraşmıyorlar. Geriden gelen genç nesilde halı dokuma işine bakmıyor. Gençlerimiz halı dokuma işine ilgi duymayınca, halıcılık kültürü yavaş yavaş azalmaya başladı. Halı dokuma işi kitaptan okumayla da yapılacak bir iş değil. Bu gelenek ve göreneklerle, kafadaki aktarımlarla meydana gelen bir ürün.  Gençlerimiz bu halı dokuma işini yapmayınca halıcılık kültürü zaman içinde yok olacak.´´ dedi.