Doktorların ısrarı ameliyat korkusunu yenmesini sağladı

Doktorların ısrarı ameliyat korkusunu yenmesini sağladı

Kendisine 4 defa uygun böbrek çıkmasına rağmen ameliyat korkusu yüzünden böbrek naklini kabul etmeyen Aysun Öcal´ı doktorlar ve hemşireler ikna etti. Başarılı nakil ile sağlığına yeniden kavuşan Öcal, hayallerinin peşinden gitmek istiyor.

 Çanakkale´nin Gelibolu ilçesinde yaşayan 46 yaşındaki Aysun Öcal, 3 yıldan bu yana yüksek tansiyona bağlı böbrek yetmezliği nedeniyle diyaliz ünitesine giriyordu.

 Kendisine böbrek nakli yapılabilmesi için Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakil Merkezi Müdürlüğüne 2 yıl önce kayıt yaptıran Aysun Öcal´a daha önce 4 defa uygun böbrek bulundu. Aysun Öcal ameliyat olmaktan korktuğu için nakil gerçekleştirilemedi. Geçtiğimiz Salı günü Bursa´da beyin ölümü gerçekleşen 67 yaşındaki bir hastanın böbreği nakil listesinde ismi bulunan Aysun Öcal ile doku uyumu gerçekleşince doktorlar ve hemşirelerin ısrarlı çabaları sonuç verdi. Yaklaşık olarak 3 saatlik bir operasyon ile yeni böbreği kendisine takılan Aysun Öcal artık eşiyle birlikte kurduğu hayalleri gerçekleştirmek istiyor.

ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakil Merkezi Müdürü Doç. Dr. Cabir Alan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Organ Nakil Merkezinin 2015 yılından beri faaliyette olduğunu belirterek:? O tarihten beri şimdiye kadar 40´a yakın böbrek nakli gerçekleştirdik. Bunun son 20 tanesini de 6 ay içerisinde yaptık. Son 1 ayda da 5 adet böbrek nakli gerçekleştirdik. Bunun 3 tanesini de bu hafta içerisinde yaptık? dedi.

Doç. Dr. Cabir Alan:? Hastamız Aysun Öcal 46 yaşında şeker hastalığına bağlı böbrek yetmezliği mevcut. Nakil işlemini gerçekleştirdik 3 saatlik bir operasyon ile. 2 litreye yakın idrar çıkışı var. Kendisini gayet iyi hissettiğini ifade ediyor? şeklinde konuştu.

Organ naklinin hayat kurtaran bir işlem olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Alan sözlerini şöyle sürdürdü:? Diyaliz geçici bir tedavi yöntemidir, bir müddet sonra diyalize bağlı bir komplikasyon ortaya çıkar ve hayat sona erebilir. Ancak sağlıklı bir böbrek nakledildiği zaman hayata can katar daha uzun süre yaşamasını sağlar hastaya?

Kendisinde 4 defa uygun böbrek çıkmasına rağmen ameliyat korkusu yüzünden böbrek nakline gelmeyen ancak doktorların ve hemşirelerin ısrarları sonucunda beşinci böbrekte nakil olan Aysun Öcal ise:? Bana hep böyle telefon ediyorlardı, gelmem için. Nakil olmam için hep telefon ediyorlardı ne olur gel diye ama ben çok korkuyordum. 5 sefer gelmedim 5´nciye artık geldim ve korkumu yendim. Çok şükür şimdi çok mutluyum, suyumu da içiyorum çok güzel. Allah razı olsun verenlerden. Kimse kaçmasın ameliyattan. Ben Gelibolu´da yaşıyorum, orada diyalize giriyordum. Herkes organlarını bağışlasın ki bizlerde iyi olalım. Diyaliz çok kötü aslında ama ne yapacaksın, olmayınca mecbursun gideceksin iyileşmek için. Şimdi bundan sonra hep gezeceğim ben, dolaşacağım çok mutlu olacağım. Kocam emekli oldu, onunla birlikte gezeceğim dolaşacağım iyileştim çok şükür. Mutluyum başka ne söyleyebilirim ki. Çok şükür şimdi su içiyorum artık önceden su içemiyordum, su vermiyorlardı, su içirmiyorlardı. Şimdi çok şükür bol bol su içiyorum? dedi.