Devletimizin Yanındayız

Devletimizin Yanındayız

ÇTSO Mart Meclis toplantısında ülkede tırmanan terör olayları değerlendirildi. Meclis Başkan Yardımcısı Turgay Kılıç terörü lanetledi ve Türkiye´nin eninde sonunda terörün üstesinden geleceğini ifade etti

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası´nın Mart ayı olağan olağan Meclis toplantısı ÇTSO Kongre Fuar Merkezi´nde yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın Amerika´da katıldığı toplantıya gittiği için açılış konuşmasını Meclis Başkan Yardımcısı Turgay Kılıç yaptı. Kılıç son zamanlarda tırmanan terör olaylarına dikkat çektiği konuşmasında ?30 yıldır ülkede sorun olan bölücü terör örgütü faaliyetleri son zamanlarda çok canımızı yaktı. Ülkemizin her yanında olduğu gibi şehrimizde de şehidimiz oldu. Tüm şehitlerimize Allahtan rahmet yakınlarına sabırlar diliyorum. Gerek bölücü terör örgütüne gerek Ankara´da ve Taksim de patlayan bombalar ve ülkemize yönelik tüm terör saldırılarını şiddetle kınıyorum. Terör sadece ülkemizde değil tüm dünya ülkelerin önemli bir sorunudur. Biliyorsunuz sadece ülkemizde değil Brüksel ´de, Paris ´de,  Pakistan´da da terör saldırıları olmakta ve özellikle siviller hedef alınmakta. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir ve terörü bir kez daha lanetlemek istiyorum? dedi. 

 

"Her konuda devletimizin yanındayız"

 

Meclis Başkan Yardımcısı Kılıç konuşmasının devamında; ?Devletimiz güçlü Ordumuz dünyanın en güçlü ordularından biridir. Terörle en sert şekilde mücadele etmekteyiz ve eninde sonunda üstesinden geleceğimizin bilincindeyiz. Bu anlamda devletimizin her koşulda yanında olduğumuzu, iş dünyası olarak destekçisi olduğumuzu sizlerle paylaşmak isterim.

?Yaşanan ekonomik durgunluk ve darboğaz 2016 sonbaharında da tüm dünyada ekonomik kriz yaratacak gibi gözükmektedir? dedi.

 

"Finansal faaliyetlere dikkat (!)"

 

Ülkenin bir yandan terörle uğraşırken biryandan da ekonomik sıkıntılarla boğuşmakta olduğuna dikkatleri çeken Kılıç, finans dünyasıyla fikir alışverişi yapmakta olduklarını ve piyasalarda ciddi daralma ve nakit sıkıntısı ile birlikte yaşanan ekonomik durgunluk ve darboğazın 2016 sonbaharında da tüm dünyada ekonomik kriz yaratacağının görünmekte olduğunu dile getirdi. Kılıç "Bu bağlamda tüm firma sahiplerimizi Çanakkale´deki iş dünyamızı dikkatli olmaları hususunda, banka ilişkileri ve akışlarını incelemeleri yönünde uyarmayı görev addediyorum.

Yaşanmakta olan durgunluğu artan asgari ücret de körüklerdi. Maliyetlerin kontrol altında tutulması ve ticaretin verimlilik çerçevesinde yapılması böyle dönemlerde son derece önem kazanmıştır" şeklinde konuştu.

 

"Turizm had safhada sıkıntıdadır"

 

Bu yıl Türkiye´de turizm sektörünün ciddi sıkıntılar ile karşı karşıya kaldığına da değinen Turgay Kılıç şunları söyledi: "Yaz aylarında beklenen turizm gelirleri, Sultanahmet ve Ankara´da yaşanan terör olayları ciddi anlamda ülkemize gelecek turist sayısının azalmasına sebep olmuştur.  Hatta %40 civarında iptaller söz konusu olmuştur. Bu durum özellikle Antalya bölgesinde hat safhada turizm ve taşıma sektörüne sıkıntı yaratmıştır.

TÜRSAB içinde yer alarak görevlerimiz sebebiyle turizmin nabzını tutmaya çalışıyoruz. Önümüzde süreçte ülke olarak, Çanakkale olarak yurt dışındaki turizm faaliyetleriyle tanıtımlarla yıpranmış olan dışarıdaki baskıları inşallah bölgemizi anlatarak hafifletiriz ve en ucuz şekilde atlatırız diye düşünmekteyim".

 

 

Yönetim Kurulu adına konuşma yapan Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Engin ise sözlerine TUİK tarafından yapılan bir araştırma sonucu hakkında bilgi vererek başladı. Engin; yapılan araştırmalara göre 2023 yılında Çanakkale´nin nüfusunun bugüne göre 25 bin civarında artmış olacağını belirterek "Çanakkale´de şu an  509 bin 834 kişi yaşıyor. 2023 yılında ise bu nüfus 535 bin 358 kişiye ulaşacak" dedi.

 

Engin konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ülke genelindeki nüfus sıralamasında şimdi 41´inci sırada olan Çanakkale, 2023 yılında da 41´inci sırada olacak. Bu demektir ki, bize düşen görev; çok insanla az iş yapmak değil, az insanla çok iş yapmaktır. Elbette şu günlerde dünyada yaşanan ekonomik sıkıntılar, Türkiye´de yaşanan ekonomik sıkıntılar sanayicimizi iş adamlarımızı biraz zorluyor. Yeni yatırımlar için cesaretini kırıyor. Ancak bu günler gelir geçer. Bizler Çanakkale´nin işadamının, insanının bu topraklarda yatırım ve üretim yapma arzusunu daima canlı tutmalıyız.

Çünkü bir yerde üretim varsa, kazanç varsa, paylaşılacak değerler varsa, ekmek varsa insanlar orada çoğalır. Orada yaşama orada hayatını sürdürme arzusu artar. Bulunduğu şehirde hayatını sürdürmeyi ister".

 

"Bölgemiz Cazibe Merkezi olacak"

 

"Bakın köprü gelecek. Raylı sistemle ulaşım gelecek. Bu ulaşım ağları beraberinde Çanakkale´ye önemli kazanımlar getirecek, gelişim ve yatırım için bölgemiz cazibe alanı olacaktır. İş adamlarımız bugünden bu gelişimi şekillendirecek yeni yaklaşımlar geliştirmelidir. Ulaşım gücüyle çok daha büyük önem kazanacak olan konum avantajımızı, sahip olduğumuz yüksek yaşam ve kalifiye insan değerlerimizle birlikte şekillendirmeliyiz.

 

Gençlerimiz deyince;  ÇTSO Meclisi olarak biz gençlerimize, onların geleceğine yatırım yapmaktan, eğitimlerine katkı sağlamaktan çok mutlu oluyoruz. ÇTSO Meclisi, İş Merkezimizin kira gelirlerinin yatırım bedeli düşülmeksizin öğrencilerimize burs verilmesi kararını hiç tereddütsüz ve oybirliği ile almıştır".

 

"Müracaatımıza cevap alamadık"

 

"TOBB & ÇTSO Eğitim Birimleri Fakülteleri için de yine Yüce Meclisimiz oybirliği ile ve tereddütsüz karar almıştı. Ancak; TOBB ETÜ tarafından 10.05.2013 tarihinde Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına yapılan müracaatımıza bir cevap alamadık. Bazı arkadaşlar müracaatımızdan bile şüphe ettiğini bu kürsüden ifade edince yazılarımızı ve 8 Bakan ile birlikte Başbakanımıza bizzat sunumumu da yine bu Salonda izlemiştik hatırlarsanız.

 

Fenerbahçe Üniversitesi için uzun bir süreçten sonra YÖK onayı çıktığını basından öğrendik.  TBMM Genel Kurulunda görüşülüp kabul edilmesi ve Sayın Cumhurbaşkanımız  tarafından onaylanması halinde Üniversitenin kuruluş kanunu Resmi Gazete ?de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Bu haber bizi yeniden umutlandırdı ve heyecanlandırdı".

 

"Yeni bir bakış açısı"

 

"Bunun için Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak bütün sektörel gruplarla işbirliği içinde ve birlikte geliştirilecek stratejilere ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Çanakkale bu vizyona ve misyona sahip iş adamlarına, akademisyen, siyasetçi, bürokrat ve emekçi insan gücüne sahiptir. Çünkü gelişim bir bütündür. Hepimiz geleceğimizin sağlıklı ve nitelikli bir gelişimle şekillenmesi için birlikte çalışmalıyız. Çanakkale´nin geleceği için ihtiyacımız olan yegane şey, zaten bu topraklarda doğan ve bizimle daima varolacak olan Çanakkale ruhudur".

 

Meclis toplantısı daha sonra  KOSGEB Çanakkale il Müdürü Yusuf Harbi´nin KOSGEB KOBİGEL Gelişim Destek Programı kapsamında ilk aşamada imalat sanayinde faaliyet gösteren KOBİ´lere yönelik açıklanan yeni destek programı ile ilgili bilgiler içeren bir sunum yaptı. Harbi, KOSGEB tarafından mevcut destek programlarıyla ilgili bilgi vererek özellikle yeni çağrısı açıklanan ve başvuru tarihleri 1 Nisan- 16 Mayıs 2016 tarihleri arasında olan KOBİGEL Gelişim Destek Programı hakkında bilgilendirmede bulundu.

 

Güney Marmara Kalkınma Ajansı Proje Koodinatör Yardımcısı Emrah Bozkurt ve Proje Koordinatörü Doç. Dr. Mustafa Cem Kırankabeş tarafından da birer sunum gerçekleştirildi.