Depremzedeler evlerine kavuşmak için gün sayıyor

Depremzedeler evlerine kavuşmak için gün sayıyor

Ayvacık depreminin yıldönümünde Yukarıköy´lü depremzedeler yeni evlerinin hayalini kuruyor.

Ayvacık ilçesinde 6 Şubat 2017 tarihinde meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki deprem felaketinin yıldönümünde depremzedeler evlerine kavuşuyor.

 

Ayvacık ilçesi ve köylerinde, 6 Şubat 2017 tarihinde 5.3 şiddetinde deprem meydana geldi. 

 

Depremle birlikte devam eden artçı sarsıntılar sonrası Çanakkale İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekiplerinin çalışmaları ile bölgede 36 yerleşim yerinde 1071 konut, 134 ahır ve 10 işyerinin yıkık ve ağır hasarlı olarak tespit edildi. Bölgede kurulan 1052 konteynır ile 3 bin 450 vatandaş yaşam konteynırlarına yerleştirildi. Depremden en çok zararı gören Yukarıköy´ de depremin yıldönümünde konteynır evlerde yaşayan depremzedeler, 116 tane konutun tamamlanması ve yaşamlarını yeni konutlarda sürdürmek için gün sayıyor.

 

Çanakkale AFAD İl Müdürü Levent Yılmaz, depremden en çok zarar gören Yukarıköy köyünde depremzedeler için devam eden konutların inşaat alanını gezdi ve yetkililerden bilgi aldı. AFAD Müdürü Levent Yılmaz 6 Şubat 2017 tarihinde Ayvacık bölgesinde meydana gelen depremin ardından hasar tespit çalışmaları neticesinde 36 yerleşim yerinde 1071 konut, 134 ahır ve 10 işyerinin yıkık ve ağır hasarlı olarak tespit edildiğini söyledi. 

 Konutları ağır hasarlı olan vatandaşlar için 456 tane iyileştirme çalışmaları kapsamında barınma ihtiyacının karşılanması için çadır kurduklarını belirtenYılmaz: "Daha sonra bölgeye 1052 tane yaşam konteynırı sevk ederek, 3 bin 450 vatandaşımızı bu konteynırlarda barındırdık. Depremde 11 okulumuz hasar görmüştü. Bununla ilgili 37 tane konteynır kurarak, 758 öğrencimiz için hiç kesintisiz eğitimlerinin devam etmesini sağladık. 7 tane köyümüzde camilerimizin ağır hasarlı olduğu görüldü. Bu köylere 7 tane prefabrik cami kurduk. Daha sonra talep, taahhütname ve hak sahipliği sürecine en hızlı şekilde tamamlayarak, 3 köyümüzde 205 konut un yapımına hemen başladık. Bulunduğumuz yer Yukarıköy köyü, diğer konutlarımız ise Çamkalabak ve Kızılkeçili de yapılıyor. Şuanda bulunduğumuz Yukarıköy köyünde 116 tane konutun yapım inşaatı devam ediyor. Evlerin hepsi 106 metrekare olup, toplamda 3+1 şeklinde düzenlenerek, tüm afetzedelerimizin ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayabilecek donanıma sahiptir" şeklinde konuştu.

 Yukarıköy´de kurulan konteynırlarda bir yıldır yaşamını sürdüren depremzede 64 yaşındaki Mevlüde Köse, ?Deprem sonrasında Allah yardımcı oldu. Evler üstümüze göçmedi. Devletimiz sağ olsun bize yardımcı oldu. Devletimiz yardımcı olmasa dışarı kalırdık. Sağolsunlar konteynır evlere yerleştirdiler. Evimizde sobamızı yakıp, aşımız pişirip, yaşamımıza devam ediyoruz? dedi. 

Depremin üzerinden bir yıl geçtiğini ifade eden 25 yaşındaki Günay Demir ise, ?Depremin ardından devletimizin bize yardım etti. Açıkta kalmadık. Annem depremde yaralanmıştı. Kısmi felç geçirdi. Belden aşağısı tutmuyor.  İnşallah iyileşmesini bekliyoruz. Devletimizin bizler için yaptığı evlerin inşaatı devam ediyor. Evler çok güzel olmuş. İnşallah en kısa zamanda yeni evlerimize geçeriz. Allaha şükür devletimiz yardımlarını hiç esirgemedi, çok yardım etti. Allah devletimize zeval vermesin? diye konuştu.