Deprem´in Yaraları Sarılmaya Çalışılıyor

Deprem´in Yaraları Sarılmaya Çalışılıyor

Ayvacık´ta 6 Şubat sabahı meydana gelen 5.3 şiddetindeki deprem ve daha sonraki günlerde tekrarlayan farklı büyüklüklerdeki depremin yaraları sarılmaya çalışılıyor.

Tekirdağ´dan Yardım Eli

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Çanakkale´nin Ayvacık ilçesinde meydana gelen depremler nedeniyle mağdur olan vatandaşlar için bir kamyon gıda maddesi gönderdi. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, yaptığı açıklamada, depremler nedeniyle mağdur olan vatandaşlar için bölgeye gıda maddesi gönderdiklerini söyledi. Zor günlerde birlik ve beraberliğin önemli olduğunu ifade eden Başkan Albayrak, şöyle konuştu:  "Ülkemiz büyük bir deprem kuşağında yer alıyor. Bu sebeple depremle yaşamaya alışmak ve aynı zamanda gerekli hazırlıkları yapmak zorundayız. Son günlerde Çanakkalemerkezli oluşan sallantılar ve insanlarımızın mağduriyeti bizleri endişelendirmekte ve üzmektedir. Bu zor günlerde her zaman birbirimize destek olmamız gerektiği düşüncesi ile tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun diyor, bir daha böyle acıların yaşanmamasını temenni ediyorum."

Depremzede Çocukların Tek İsteği Oyuncak

Ayvacık´ta 6 Şubat sabahı meydana gelen 5.3 şiddetindeki deprem en çok çocukları etkiledi. 500´e yakın depremin yaşandığı bölgedeki çocuklar, deprem korkusunu yenmeye çalışıyor. Çocukların kimisi yıkılan evlerinin bahçesinde, kimileri de okul bahçesindeki çocuk parkında oyun oynayarak korkularından uzaklaşmaya çalışıyor. Sarsıntılardan hala korktuklarını söyleyen çocukların tek isteği ise oyuncak.Ayvacık´a bağlı Gülpınar köyü yakınlarında 6 Şubat sabahı saat meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki deprem de çok sayıda ev hasar gördü. En büyük yıkım ise Yukarı Köy´de yaşandı. Bölgede, son 3 günde 3 tanesi 5 şiddetinden büyük 500´e yakın deprem meydana geldi. Deprem korkusunu en çok yaşayanlar ise köydeki çocuklar oldu. Her sarsıntıda, o sabahı, şiddetli sarsıntı ve yıkılan evlerin gürültüsünü hatırlayan çocuklar, bu korkuyu oynadıkları oyunlarla yenmeye çalışıyor. Zaman zaman büyüklerine işlerde yardım eden çocuklar, buldukları vakitlerde ise bazen yıkılan evlerinin bahçesinde bazen de çocuk parkında oyuna dalıyor.

Depremin Yaraları Sarılıyor

Ayvacık´ta meydana gelen 5,3´lük 2 depremin ardından zarar gören 17 yerleşim biriminde yaralar sarılıyor. 6 Şubat´ta Gülpınar köyü açıklarında meydana gelen depremin ardından Çanakkale Valiliği koordinasyonunda Ayvacık Kaymakamlığı, İl Jandarma Komutanlığı, AFAD İl Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Türk Kızılayı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, UEDAŞ İl Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi ile ortak kriz masası oluşturuldu. İlçeye bağlı Yukarıköy başta olmak üzere toplam 17 yerleşim biriminde 290´ı ağır 506 konut ile 1 kaplıca, 2 cami ve 40 ahırda da "ağır hasar" tespit edildi. 101 konutun ön hasar tespit çalışmaları tamamlanırken, konutlardaki tarama çalışmalarının 11 Şubat Cumartesi gününe kadar bitirilmesi planlanıyor. Depremde yaralanan 8 kişinin 7´si taburcu edilirken, 1 kişinin ise tedavisi sürüyor. Bölgede 4 ambulans, 2 UMKE ekibi ve 1 UMKE Acil Çadır Ünitesi hazır halde bekletiliyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce yapılan tespitlerde de 15 küçükbaş ile 1 büyükbaş hayvanın telef olduğu belirlendi. İyileştirme çalışmaları kapsamında ise AFAD Başkanlığı ve Türk Kızılayından 338 çadır, bin 52 battaniye, 700 yatak, 200 katalitik soba, 5 şapkalı soba ve 200 aile mutfak seti bölgeye ulaştırıldı. Artçı sarsıntılar sebebiyle afetten etkilenen köylerden gelen ilave talepleri karşılamak üzere AFAD Başkanlığı koordinasyonunda Balıkesir AFAD Bölge Lojistik Deposu´ndan sevk edilen 60 çadır, 300 yatak ve 480 battaniyenin de dağıtımı gerçekleştirildi. Bölgeye gönderilen 200 yaşam konteynerinden 120´sinin kurulumu tamamlandı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğünce, vatandaşların acil ihtiyaçlarının karşılanması için ilk etapta 1 milyon 50 bin lira ödenek tahsis edildi. AFAD Başkanlığınca, depremden etkilenen vatandaşların ilk ve acil ihtiyaçlarının karşılanması için tahsis edilen 500 bin liralık ödenek de Ayvacık Kaymakamlığına aktarıldı.Türk Kızılayı tarafından 31 personelle vatandaşların tüm yemek ve iaşe ihtiyaçları karşılanırken, AFAD Başkanlığınca 1´i koordinasyon tırı olmak üzere 14 araçla hizmet veriliyor. Depremden etkilenen bölgede acil ihtiyaçların karşılanması için 198 personel görev yapıyor.

Kızılay´dan Depremzedelere Üç Öğün Sıcak Yemek

Türk Kızılayı,  Ayvacık´ta art arda meydana gelen depremlerin ardından konteynerlerde barınanlar için her gün 12 bin kişilik yemek ikramında bulunuyor. Türk Kızılayı ekipleri, depremden etkilenen 15 köy için Yukarıköy´de konuşlanan mobil mutfak aracında sabah, öğle ve akşam olmak üzeri üç öğün 12 bin kişilik yemek hazırlıyor. Yukarıköy´de hazırlanan yemekler, çevre köylere Türk Kızılayı´nın araçlarıyla ulaştırılıyor. Ekipler, hazırlanan özel araçta da çay ve çorba ikramında bulunuyor.

Depremzedeler Konteynerlere Yerleşiyor

Ayvacık´ta Pazartesi sabahı meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki depremde en büyük hasarın meydana geldiği Yukarıköy köyünde konteynerler kuruldu. Depremzedelerin bir bölümü geceyi konteynerlerde geçirdi. Depremde yıkımın yaşandığı Ayvacık ilçesine bağlı 17 köyde, AFAD ve Kızılay ekiplerince çadırlar kurulmuş, depremzedeler 2 gece buralarda barınmıştı. Bölgede yağış ve soğuk hava nedeniyle yaşam şartları ağırlaşmaya başladığında, konteynerler depremzedelerin imdadına yetişti. En fazla hasarın yaşandığı Yukarıköy´de kurulan çadırlar söküldü, yerlerine ise konteynerler yerleştirildi. Depremzedelerin bir bölümü, geceyi konteynerlerde geçirdi. Konteynerlerin çadırlardan daha iyi olduğunu söyleyen vatandaşlar, devletin kendilerine sağladığı imkanlardan memnun olduklarını dile getirdiler. Bölgeye gönderilen 200 konteynerden 100 adeti, en büyük yıkımın yaşandığı Yukarıköy´e kuruldu. Diğer 100 konteynerler ise hasarların yaşandığı diğer köylere dağıtılacak. Konteynerler, içerisinde mutfak tezgahının da olduğu bir oda ve banyo-tuvalet bölümlerinden oluşuyor. Konteynerlerin bir bölümüne elektrik tesisatı da çekildi. Tüm bölgede elektriklerin faal hale gelmesinin ardından, bölgeye gönderilen sobalar da vatandaşlara dağıtılacak. 

Hasarlı Evlerden Eşyalarını Taşıyorlar

Depremde en fazla yıkımın olduğu Ayvacık ilçesine bağlı Yukarıköy´de depremzedeler 4 gün sonra hasarlı evlerine girmeye başladı. Artçı depremlerin şiddeti ve sayısı azaldıkça rahatlayan depremzedeler, artık yıkılan evlerindeki eşyalarını kurtarmaya çalışıyor. Vatandaşlar çıkardıkları eşyaları sağlam kalan yerlere taşıyor. 

Mag-Der Deprem Bölgesinde

Bursa´nın Gemlik Belediyesi, deprem bölgesi  Ayvacık´a yardım eli uzattı.
600´e yakın artçı sarsıntının yaşandığı 
Ayvacık ve çevresinde 455 konut ile 2 caminin hasar gördüğü bildirildi. AFAD ve Kızılay´ın yanı sıra çeşitli arama kurtarma ve yardım ekipleri Çanakkale´ye koştu. Gemlik Belediyesi de Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği üyelerini Çanakkale´ye götürdü. 7 kişilik ekip çalışmalarının üçüncü gününde Ayvacık´a bağlı Gürpınar, Kızıl Keçili ve Kocaköy´de çadır kent kurulmasına yardım ediyor. MAG-DER Başkanı Yusuf Yumru, artçı sarsıntıların bir türlü bitmek bilmediğini belirterek, buna rağmen yaraların sarıldığını söyledi. AFAD ekiplerinin deprem konteynerleri inşa ettiğini, Kızılay´ın yiyecek, içecek ve erzak yardımında bulunduğunu bildiren Yusuf Yumru, MAG-DER olarak çadır kent tesisine destek verdiklerini kaydetti.

 

Son Tespitlerin Ardından Bilanço Açıklandı

Ayvacık ?a Bağlı Gülpınar köyü yakınlarında, 6 Şubat tarihinde saat 06.52´de meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede çalışmalar sürüyor. Çanakkale Valiliği, yapılan son tespitlerin ardından depremin bilançosunu paylaştı.

290 Konut Ağır Hasarlı

Çanakkale Valiliğinden yapılan açıklamada, Valilik koordinasyonunda Ayvacık Kaymakamlığı, İl Jandarma Komutanlığı, AFAD İl Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Kızılay Başkanlığı, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, UEDAŞ İl Müdürlüğü, İl Özel İdaresi başta olmak üzere ilgili tüm kurumların deprem bölgesine intikal ederek çalışmalara başladığı hatırlatıldı. 7 Şubat tarihi itibariyle Ayvacık ilçesi Yukarıköy köyü başta olmak üzere toplam 17 yerleşim biriminde 290 ağır hasarlı konut, 216 hafif hasarlı konut, 1 ağır hasarlı kaplıca, 2 ağır hasarlı cami ve 40 ağır hasarlı ahır tespit edildi. Bölgede hasar tespit çalışmaları sürüyor. Öte yandan, ön hasar tespit çalışmaları tamamlanan 101 adet konutta zarar tespit çalışmaları da tamamlandı. 11 Şubat Cumartesi gününe kadar zarar tespit çalışmalarının tamamlanmasının planlandığı belirtildi.

8 Kişi Yaralandı, 16 Hayvan Telef Oldu

Meydana gelen depremde yaralanan 8 kişiden 7´sinin taburcu edildiği, 1´inin tedavisine devam edildiği ve hayati tehlikesi bulunmadığı açıklandı. Deprem bölgesinde 4 Ambulans, 2 UMKE Ekibi ve 1 UMKE Acil Çadır Ünitesi hazır halde bekletiliyor. Tarım İl Müdürlüğünce yapılan tespitlerde 15 küçükbaş, 1 büyükbaş hayvanın telef olduğu belirlendi.