Deprem Kabusu (!)....

Deprem Kabusu (!)....

Çanakkale merkez üssü Ayvacık olan 5.3 şiddetinde iki deprem ve 100´ün üzerinde artçı şok ile sarsıldı

15 Ocak 2017 tarihinde Gülpınar´da meydana gelen 4.9 ve 4.5 şiddetindeki depremler ile başlayan ve 200´ün üzerinde artçı sarsıntı ile devam eden depremlerin ardından Çanakkale dün sabah ve öğle saatlerinde meydana gelen ve büyüklüğü 5.3 olan iki deprem ile bir kez daha sarsıldı. Merkez üssü Ayvacık kıyıları ve Ege Denizi olarak gösterilen ilk deprem sabah saat 06.51´de meydana geldi. Geniş bir alanda ve Çanakkale´de de hissedilen deprem Ayvacık´a bağlı bir çok köyde yıkıma yol açtı. Depremden en çok etkilenen yerler; çoğunluğu yı?ma taş olan Yukarıköy, Taşağıl, Kızılkeçili ve Tuzla köyleri oldu. Özellikle Yukarıköy´de 200 evde hasar meydana gelirken 50´nin üzerinde ev kullanılamaz hale geldi. Depremde 3´ü hafif 4 vatandaş yaralanırken can kaybı yaşamadı. Deprem sonrası devletin tüm imkanları bölgeye seferber edildi. Çanakkale Valisi Orhan Tavlı sabah saatlerinde depremde hasar gören köylere geldi. Valilik bünyesinde tüm ekip ve ekipmanlar köylere yollanırken vatandaşlar evlerinden tahliye edildi. Büyük korku yaşayan vatandaşlar köylerde güvenli bir alana alınırken AFAD, Kızılay, İl Özel İdaresi, İl Sağlık Müdürlüğü ile Ayvacık Belediyesine bağlı ekipler bölgeye insani yardım ulaştırdılar. Oluşturulan kriz masası gün içerisinde koordineli çalışmalar yaparken bir yandan hasar tespit belirlemelerine başlanıldı. Bu arada Yukarıköy futbol sahasında konuşlanacak çadır alanları hazırlanarak çadırlar kuruldu.Bölgede yaklaşık 8 saatte 119 sarsıntı oldu. Çevre illerde de hissedilen depremler korku ve paniğe yolaçtı. Depremin yıkıcı etki yarattığı Ayvacık´ın Yukarıköy Köyü´nde bazı evler ve ahırlar yıkılırken, 5 kişi hafif yaralandı. Evlerin tek katlı olması sayesinde ciddi bir yaralanmanın yaşanmadığı belirtilirken, ekipler başta Yukarıköy olmak üzere çevre yerleşimlerde çalışma başlattı. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü´nün verilerine göre; kentte ilk olarak saat 06.51´de, merkez üssü Ege Denizi´nin Çanakkale´nin Ayvacıkİlçesi Gülpınar açıkları olan, yerin 6.1 kilometre derinliğinde Richter ölçeğine göre 5.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Bu depremin ardından ikinci büyük sarsıntı ise saat 13.58´de, Ayvacık´ın Babakale Köyü merkezli oldu. İkinci deprem ise ilk olarak Richter ölçeğine göre 5.3 büyüklüğünde duyuruldu, ardından 5.1 olarak revize edildi.

Afad İse Her İki Depremi 5.3 Olarak Duyurdu

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ilk depremden itibaren saat 14.48´e kadar 119 sarsıntının daha olduğunu açıkladı. Bu sarsıntılar arasında saat 07.17´de 4.2, saat 14.29´da 3.8, saat 14.42´de 3.8, saat 14.36´da 3.8, saat 14.03´te 4.5 ve saat 14.45´te 4.5 büyüklüğündeki depremler dikkat çekti. AFAD ise her iki büyük depremin büyüklüğünü 5.3 olarak duyurdu.

Validen Açıklama

Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, iki büyük depremle sarsılan Ayvacık´ta zarar gören yerleşimleri gezip çalışmalar hakkında bilgi aldı. Açıklama yapan Orhan Tavlı, "Ayvacıkilçemizde, ilk belirlemelere göre 11 köy sarsıntılardan etkilendi. Şu an depremden en fazla etkilenen Yukarıköyü. Bu köyümüzde 40 ev hasarlı, diğer 10 köyümüzde 50 ev hasarlı gözüküyor. Allaha şükür can kaybımız yok. 5 hafif yaralımız var. Yaralıların hastanelerde tedavileri sürüyor. AFAD Balıkesir´den çadır gönderiyor. Akşam kurulacak o çadırlar. Kızılay da bölgeye çadır gönderiyor. AFAD ayrıca ihtiyaç kadar konteyner göndereceğini bildirdi. Hasar tespit çalışmaları sürüyor" dedi.

Yapılar Zarar Gördü

Yıkıcı etki yaratan deprem evlere zarar verdi, 5 kişi ise yaralandı. Ayvacık´ın Yukarıköy Köyü, depremde en büyük hasarı aldı. Günün ilk ışıklarıyla belediye, UMKE, elektrik şirketi TEDAŞ ekipleri depremden hasar gören yerleşim yerlerine giderek çalışma başlattı. TEDAŞ, olumsuzluk yaşanmaması için bölgedeki elektrik akımını kesti. Belediye ekipleri ise iş makineleriyle enkaz kaldırma çalışması başlattı. Yüksek yerden atlayan ya da üstüne birşey düşmesi sonucu hafif yaralanan 5 kişi ise Ayvacık Devlet Hastanesi´ne kaldırılarak tedaviye alındı. Evleri hasar gören köylüler, eşyalarını çıkarmak için hasarlı evlere girdiği görüldü. Sokaklara fırlayan bazı vatandaşlar ise gözyaşlarını tutamadı. 170 haneli ve 800 nüfuslu Yukarıköy Köy Muhtarı Mehmet Yahya Yavaş, "50´ye yakın evde hasar var. Ölen kimsenin olmaması sevindirdi. Sadece yaralılarımız var" dedi. Ayvacık Kaymakamı Hakan Hakyemez, "Yukarıköy yaralılar, 50´ye yakın hasarlı ev var. Diğer köylerden Çamköy´de 4 hasarlı ev, Babakale´de 1, Koyunevi´nde 1, Gülpınar´da 7, Kızılkeçeli´de 5, Tuzla´da 4, Balabanlı´da 2, Bademli´de 8 ve Ahmetçe´de 2 hasarlı ev" dedi. Duvarı 60 santim kalınlığında taş evde yaşayan köy sakinlerinden 55 yaşındaki Alaaddin Yılmaz, "Deprem anında ben ve eşim odamızda, kızım da kendi odasında yatıyordu. Biranda odamızın duvarı yıkıldı. Can havliyle kendimizi dışarı attık. Canımızı kurtardık. Şimdi de eşyalarımızı kurtardık. Şuan için devlet yetkilileri yok. Yardım bekliyoruz. Destek olan yok" dedi.  AyvacıkBelediye Başkanı AK Partili Mehmet Ünal Şahin de hasar gören köyleri dolaştı. Yukarıköy Köyü´ne de gelerek vatandaşın sorunlarını dinleyen Başkan Şahin, "Deprem birçok köyde hasara yol açtı. Ancak bu köylerdeki evler taş ve tek katlı olduğu için can kaybına neden olmadı. Deprem hissedildiği an insanlar kendilerini dışarı attı. Hemem hemen her evde hasar var. Bunlar, bu akşam kadar kontrol edilecek. Girilebilenlere girilecek. Sevindirici olan can kaybının olmaması. Sadece yaralılarımız var. Çok ağır bir durumları yok. Diğer köyleri de kontrol ediyoruz. Bazı damlar da çökmüş. Yaralı olan ya da telef olan hayvanlar mevcut" dedi.

"Bu Tip Tali Fayların 6 Büyüklük Üstüne Çıkabileceğini Sanmıyorum"

Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü´nden emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek, 
Ayvacık İlçesi´nde 15 Ocak´ta meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki depremi hatırlattı. Bu sabah aynı bölgede hissedilen 5.5 büyüklüğündeki depremle, 4.7 büyüklüğündeki önceki depremin 2 farklı fay hattında yaşandığını belirtti. Bugünkü sarsıntının da bir ana deprem olduğunu ifade eden Perinçek, "Bu deprem geçen haftalarda Ayvacık-Gülpınar depreminin tetiklediği ve ondan bağımsız bir deprem olduğunu düşünüyorum. Önümüzdeki saat ve günlerde aynı alanda artçı depremler olması beklenmelidir. Artçı depremlerin en büyüğü 4 civarında olabilir. 5.5 büyüklüğündeki deprem olurken kuzeydoğuda Bandırma-Çan-Yenice-Bayramiç-Ezine-Edremit dolayında sessizlik devam ediyor. Geçen haftalarda olan Gülpınar depremi bölgedeki diğer fayların doğrultularından farklı bir doğrultuda gelişiyor. Bölgedeki faylar kuzeydoğu-güneybatı doğrultulu ana faylar. Gülpınar depremini yaratan fay, yeni gelişen bir fay ve doğrultusu kuzeybatı-güneydoğu. Ana fay sistemime dar açıyla yaklaşan bu tip tali fayların 6 büyüklük üstüne çıkabileceğini sanmıyorum" diye konuştu.

Bursa Afad, Ayvacık´a 25 Kişilik Ekip Gönderdi

BURSA´da AFAD Müdürlüğü, art arda meydana gelen depremlerden sonra 25 kişilik arama ve kurtarma ekibini Çanakkale´nin Ayvacık ilçesine gönderdi.Çanakkale´de dün sabah başlayan ve daha sonra devam eden depremlerden sonra Bursa´da AFAD Müdürlüğü´ne bağlı arama ve kurtarma çalışmalarına katılan 25 kişilik özel bir ekibi,  Ayvacık´a gönderdi. AFAD Müdürü Yalçın Mumcu´nun başkanlığını yaptığı bu ekipte 8 araç ile birlikte arama ve kurtarma çalışmalarında kullanan malzemelerin yanı sıra koordinasyonu sağlayan bir de donanımlı TIR bulunuyor. Yetkililer, bölgedeki sarsıntıların normale dönene kadar ekibin burada kalacağını söyledi.

Karadağ Deprem Bölgesinde

AK Parti Çanakkale İl Başkanı Yeşim Karadağ Beraberinde İl başkan yardımcıları,Ayvacık ilçe başkanı, Halil İbrahim Engin,Ayvacık Belediye Başkanı Ünal Şahin, Umurbey Belediye Başkanı Sami Yavaş ile birlikte bu sabah ayvacıkta medyana gelen depremden etkilenen köyleri ziyaret etti.Depremden evleri etkilenen vatandaşlar ile birebir ilgilenen Karadağ devletim tüm imkanları ile vatandaşların yanında olduğunu ve kısa süre içerisinde yaraların sarılacağını ifade etti. Çanakkale Valisinin, Çanakkale Milletvekilli Ayhan Gider´in ,AFAD Müdürünün, İl Özel İdare Genel Sekreterinin  de deprem bölgesinde olduğunu belirten Karadağ;Devletimizi tüm kurumları ile bölgede, tek tesellimiz can kaybının olmaması, deprem gibi doğal afetlerde alınabilecek tüm önlemleri dahi alsanız maalesef yine zarar olması kaçınılmaz oluyor. Bizler de bölgeye gelerek vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi ilettik. Yapılabilecekler hususunda çalışmaları başlattık. Konteynırlar ve sıcak yemek ile ilgili çalışmalar ivedilikle başlatılmış. Bu gelişmeleri görmek elbette sevindirici. Tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun, Rabbim beterinden korusun inşallah. İfadelerini kullandı.