Demirel, Hitabetin Abidesidir

Demirel, Hitabetin Abidesidir

Isparta Barosu tarafından düzenlenen, Hitabet Uzmanı ve Akademisyen Gökhan Bayram tarafından verilen ?Topluluk Önünde Konuşma? seminerinde Süleyman Demirel´in hitabetinin siyasette hakim olan kavga dili yerine konulabilecek en güzel tarz olduğunu vurgulan

Isparta Barosu,  avukatlara yönelik olarak, Avukatlar Evi´nde  ?Topluluk Önünde Konuşma? semineri düzenledi. Seminere, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Elemanı ve Hitabet Uzmanı Gökhan Bayram konuşmacı olarak katıldı. Yoğun bir ilgiyle karşılanan seminerin açılış konuşmasını Isparta Baro Başkanı Av. Gökmen Gökmenoğlu yaptı. Başkan Av. Gökmenoğlu, açılış konuşmasında, avukatlar için konuşmanın önemine değinerek, hitabete ilişkin paylaşımlarda bulundu. Topluluk Önünde Konuşma seminerinde, hitabeti geliştirmek için yapılabilecekler, uzman önerileri, pratik bilgiler, ilginç videolar paylaşıldı. Hitabete ilişkin başından geçen anıları da paylaşan Gökhan Bayram, verdiği bilgide, konuşma yeteneğinin çalışmakla mümkün olabileceğine, hitabetin doğuştan geldiğine inanmadığına, teknikleri bilen herkesin konuşmasını daha iyi bir seviyeye getirebileceğini söyledi.

?DEMİREL´İN ÖZEL FIKRACISI VARDI?

Bayram, Süleyman Demirel´in hitabetine de değindi. Demirel´in, duruş, jest, mimik ve ses kullanımı anlamında zengin bir hatip olduğunu, sözcüklerinin anlaşılırlık ve somutluk temelleri üzerine kurulduğunu söyledi. Hitabet uzmanı Bayram, konuşmasında ?Demirel´in özel bir fıkracısı vardı. Bu görevli güncel fıkraları bulur Demirel´e sunardı. Güldürerek dikkat çekmek, etki kurmak, ikna etmek Demirel ile son buldu.? dedi. Bayram, Demirel´in hitabetine ilişkin değerlendirmesinde ?Kendisi, okuyarak zihnini dinç tutan bunu siyasete yansıtan bir yapıya sahipti. Nüktedanlığı ve konulara özgün yaklaşımı hitabette onu öne çıkardı. Betimlemeler yapmak, özlü ifadelerde bulunmak kendisini farklı kıldı. Şiveli konuşmaya sahip olan bir kişi hitabette kötü olacağını düşünmemelidir. Bunun en iyi örneği Demirel´dir.? dedi Demirel üslubunun siyasetçiler tarafından örnek alınması gerektiğinin vurgulandığı seminerde, böylelikle siyasi gerginliğin azalacağı gibi seçmenin gönlünü kazanılması olanaklıdır dendi. Seminerin sonunda Gökhan Bayram´a, baro tarafından plaket takdim edildi.