Cumhuriyet Çanakkale´si

Cumhuriyet Çanakkale´si

Çanakkaleli gazeteciler Murat kıray ve Ayhan Öncü´nün yıllarca topladıkları eski Çanakkale fotoğraflarından oluşan cumhuriyet Çanakkale´si isimli fotoğraf sergisine vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Cumhuriyet´in ilanının 93´ncü yıldönümü etkinlikleri kapsamında Çanakkale Belediyesinin katkıları ile gerçekleştirilen, Gazeteci Murat Kıray ve Gazeteci Ayhan Öncü´nün yıllar içerisinde oluşturdukları eski Çanakkale fotoğrafları sergisi Çanakkalelilerin beğenisine sunuldu. Serginin açılışında konuklara kısa bir bilgi veren Gazeteci Murat Kıray; ?Cumhuriyetimizin 93 yıllık serüveninde Çanakkale´nin eski yıllarına ait fotoğraflardan oluşan bir sergi oluşturduk. Gazeteci Ayhan Öncü arkadaşımla birlikte hazırladık. İkimiz de gazetecilik yaşamımız döneminde Çanakkale´ye ve Çanakkale´nin geçmişine büyük önem verdik. Yıllar içerisinde elde ettiğimiz, bulduğumuz fotoğrafları arşivledik. Bu arşivin çok küçük bir bölümünü sizlerin beğenisine sunuyoruz? dedi.

 

?ESKİ ÇANAKKALE BUGÜNLERDEN DAHA GÜZEL?

Gazeteci Murat Kıray fotoğraf sergisinde Çanakkale tarihi ile ilgili olarak da ilginç bilgiler verdi; ?Sergiyi gezdiğinizde, Çanakkale´nin eki dönemlerinin bugünden çok daha güzel olduğunu göreceksiniz. Bu sergide bir barış motifi göreceksiniz. Cumhuriyet dönemi öncesinde de, 1915´den önce bu zenginliği, barışı bünyesinde barındırıyormuş. Elimizde çok ilginç bir bilgi var; 1894 yılına ait. O yıllarda Çanakkale Biga mutasarrıflığına bağlıymış ve bir nüfus sayımı gerçekleştirilmiş. Bu nüfus sayımında Çanakkale merkezde 19 bin 494 kişi yaşıyormuş. Bunların 9059´u Müslüman, 5501´i Rum-Ortodoks, 956´sı Ermeni, 1805´i Yahudi, 2173´ü de yabancı uyruklu Hıristiyan vatandaşlardan oluşuyor. Dünyanın en büyük savaşının çıkma arifesinde Çanakkale´de barış o kadar egemen ki; bugün Barışın Kenti dememizin kökeni de o yıllara gidiyor. Bu barış yıllardır bu kentte yaşatılıyor. Kentimizin doğal güzellikleriyle, zenginlikleriyle övünüyor ve Barışın Kenti Çanakkale diyoruz. Fotoğraflarda da göreceksiniz burası gerçekten Barışın Kenti? dedi.

?BU FOTOĞRAFLARDA BELKİ SİZLER BELKİ AİLELERİNİZ VAR?

 

Gazeteci Ayhan Öncü arşiv çalışmamız 6 yıl önce internet üzerinde eski Çanakkale fotoğraflarını aramamızla başladı. Zamanla fotoğraf sayısı artmaya başladı bugün elimizde 4000´e yakın eski Çanakkale fotoğrafları var. Bu sergide 170 kadar fotoğraf var ama keşke imkânınız olsa da tüm resimleri görebilseniz. Eski Çanakkale´deki sokakları, caddeleri yaşayabilme imkanı bulacaksınız bu sergi ile. Bu sergide ayrıca kendinizi, ailelerinizi, okullarda ders aldığınız öğretmenlerinizi göreceksiniz. Umuyorum ki; sergi daha fazla artar, daha fazla fotoğraf gün yüzüne çıkartılır. Geçmişi bilmeyenin geleceği olmaz diye düşünüyorum. Elinizdeki fotoğrafları iyi muhafaza edin ya da koruyabilecek kişilere verin ki gelecekte çocuklarınızda, torunlarınız da Çanakkale´yi görebilsinler, tanıyabilsinler? dedi. Cumhuriyet Çanakkale´si sergisine vatandaşlarda gün boyunca yoğun ilgi gösterdiler. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan´ın da ziyaret ettiği sergide kendisine Murat Kıray ve Ayhan Öncü de eşlik ederek sergi hakkında bilgilerini paylaştılar. Cumhuriyet Çanakkale´si isimli fotoğraf sergisi 9 Kasım 2016 tarihine kadar Prof.Dr. Türkan Saylan Sosyal Tesislerinde vatandaşların beğenisine sunulacak.