ÇTSO'dan Videokonferanslı Toplantı

ÇTSO

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Haziran ayı olağan Meclis toplantısı video konferans yöntemiyle internet üzerinden gerçekleştirildi.

Meclis açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Osman Okyay; “Görünen o ki hayat, öngörülenden daha hızlı şekilde eski akışına doğru yol alıyor. Yeni normal dediğimiz bir döneme adım atarken, eski alışkanlıkları bugüne taşımama konusunda herkese büyük sorumluluk düştüğünü hiç kimsenin unutmaması gerekiyor. Çünkü ne henüz salgının çaresi bulundu ne de virüs ortadan kalktı malumunuz. Özellikle Çanakkale, bildiğiniz gibi yaş ortalamasının ve yalnız yaşama oranının en yüksek olduğu kentlerden biri. Bu nedenle, yaşlıların risk grubunda olduğu bu virüsle mücadelede bizim herkesten daha dikkatli olmamız gerekiyor.

 

Anketimiz ile ilgili birkaç bir şey söylemek istiyorum. Birincisi anketimiz çok başarılı olmuş. Emeği geçenleri gerçekten gönülden tebrik ediyorum. Türkiye’de anket yapmak çok zor iştir. Bize de geldiği zaman kendi şahsi fikrimi katarak söylüyorum. Bunlara nasıl baktığımızı biliyoruz. Kolay kolay birçok ankete geri dönmeyiz. Yani öyle bir huyumuz vardır millet olarak. Halbuki çok önemli bir konu. Değişim böyle başlıyor. Yani öncelikle bir tespit gerekiyor, herhangi bir sorun olduğu zaman. Dolayısıyla bir anketin başarılı olması Türkiye’de az rastlanan bir durumdur. Bizim anketimiz çok başarılı olmuş. Başarılı olmanın ötesinde çok başarılı olmuş. Birincisi çok fazla kişiye ulaşabilmişiz, büyük bir olay. İkincisi de ondan daha daha büyük olanı bir o kadar çok kişiden geri dönüş alabilmişiz. Bu hakikaten çok önemli. Birde açıkçası özellikle Sema Hanım’ın uzun uzun üzerinden geçtiği gibi üzere insanlar oturup gayet de ciddiye almışlar. Samimi bir şekilde bize çok önemli geri bildirimlerde bulunmuşlar. Bu çok kıymetli bir datadır. Bunu da tekrardan söylüyorum. Bu datanın gerçekten çok iyi analiz edilmesi hem Odamız ölçeğinde hem de belki, belki demeyeceğim TOBB ölçeğinde çok iyi bence analiz edilmesi. Burada çok doğru aksiyon planlarının çıkarılması önem taşıyor benim şahsi görüşüm. Bu ve hakikaten tekraren belli ki çok uğraşılmış. Bu anketin başarılı olması için. Arkadaşlarımız belli ki çok uğraşmışlar. Bire bir takip ile buraya getirmişler. Önce hakikaten Selçuk Başkanımıza, Genel Sekreterimize, emeği geçen herkese Yönetim Kurulumuza, Meclisten destek vermiş olan arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Öte yandan günümüz ile ilgili konulara geçecek olursak.

 

Sevgili arkadaşlarım, Salgının küresel ekonomide ortaya çıkardığı kaosu hep birlikte izliyoruz. Türkiye ekonomisinin salgından sağlıklı çıkması için alınan önlemler konusunda geçen Meclis’te epey bir değerlendirme yapma fırsatımız oldu. Ekonomi yönetimi bu önlemlerin üzerine, başta kredi genişlemesi ve çalışma hayatına dair yeni tedbirler olmak üzere pek çok yeni uygulamayı daha devreye aldı. Mevcut şartlarda Dünya Bankası Türkiye ekonomisi için 2020 yılında yüzde 3.8 küçülme öngörürken Hazine ve Maliye Bakanlığımız ise bu yılı pozitif büyüme ile kapatmayı hedefliyor. Alınan canlandırıcı önlemlere ve açıklanan finansal desteklere bu gözle bakmakta yarar var. Öte yandan biliyorsunuz salgın

nedeniyle küresel ölçekte açılan mali paketlerin toplam tutarı 8 trilyon doları aştı. Bu mali genişlemenin, normalleşmeyle birlikte risk iştahını artıracak olması Türkiye gibi kaynak ihtiyacı yüksek olan ülkelere yarayacaktır. Nitekim para ve sermaye piyasalarında yaşanan trend değişikliğinde bunun izlerini görüyoruz. Tabii, ABD-Çin başta olmak üzere ticari çatışmaların derinleşmesi ve küresel yatırımların kalıcı olarak olumsuz etkilenmesi durumunda gelişmekte olan ülkelerin toparlanması bir miktar daha gecikebilir. Bizde bu olumsuz tablodan payımıza düşeni alabiliriz diye öngörüyorum.

 

“KÜRESEL GELİŞMELER BİZİM İÇİN HEM RİSK, HEM FIRSAT OLARAK ÖNÜMÜZDE DURUYOR DİYE DEĞERLENDİRİYORUM. BU DURUMU NASIL DEĞERLENDİRECEĞİMİZ, BİRAZ DA BİZİM TUTUMUMUZA BAĞLI OLUYOR. SEVDİĞİM BİR SÖZDÜR: DİL, AĞRIYAN DİŞE GİDER.”

 

Bugün hepimizin ağrıyan dişleri belli... Gerileyen talep, artan maliyetler, işgücümüzü koruma çabası, vergi ve SGK başta olmak üzere devam eden yükümlülüklerimiz. Geçtiğimiz Meclis’te Sayın Selçuk Başkanımın da vurguladığı gibi, bu meselelerin çözümü konusunda çatı kuruluşumuz TOBB öncülüğünde hükümetle gerekli görüşmeler yapılıyor. Devletin de imkanları ölçüsünde bu sorunları halletmeyi istediğine hiç şüphe yok. Bu tür kriz dönemlerinde, geleceğe daha güvenli bakabilmek için kimseyi geride bırakmamak esastır. Ancak bu tür krizleri fırsata çevirebilmek için de yarının neler getireceğine dünden konsantre olmak şarttır.

 

Şunu anlatmaya çalışıyorum; Geçtiğimiz hafta bir Türk online oyun şirketinin ABD’li bir şirkete 1.8 milyar dolara satıldığını okuduk. Silikon Vadisi ağzıyla bu tür milyar doların üzerinde değer bulan şirketlere unicorn yani “tek boynuzlu” deniyor. Böylece Türkiye ekonomisinin ilk unicorn’u bir online oyun şirketi Peak Games oldu. Bu şirket henüz 10 yaşında ve bulduğu değerle yarım asırlık şirketlerin piyasa değerini sollayıp geçti. Çünkü doğru zamanda doğru alana yapılmış bir yatırımdı. İnsanların temastan kaçındıkları Coronavirüs döneminde online işlemler ve e-ticaret iki yıllık mesafeyi iki ayda aldı. Bu yıl Türkiye’de e-ticaret hacminin ikiye katlanarak 160 milyar lirayı aşması bekleniyor. Son birkaç ayda kredi kartı harcamalarında e-ticaret platformlarının payı beşte birden üçte bire yükseldi. Dolayısıyla bu dönemi teknik ve teknolojik altyapısını geliştirmeye harcayan, e-ticaret konusunda gereken donanımı kuran şirketler için, pandemi arası çok iyi fırsat yaratmış durumda. Artık çok net görülüyor ki geleceğin dünyasında insanlar alışverişlerinin önemli bir bölümünü evden yapacaklar. Şirketler eskisi kadar fazla eleman çalıştırmayacaklar ve verimliliği en üst düzeye çıkarmaya çabalayacaklar. Veri kullanımı hayati hale gelecek. Hiç kuşkusuz bütün bu değişiklikler için bu aradan yararlanıp yatırım yapan, değişikliğe giden şirketler önümüzdeki dönemi iyi değerlendirecekler. Bu adımları atanlar kalıcı farklar yaratacaklar. Fırsat böyle çıkacak ortaya. Yoksa oturduğumuz yerde başka ülkelerin veya şirketlerin süreci iyi yönetememesi veya bir şekilde dışlanmasıyla yakalayacağımız fırsatlar kalıcı olmayacaktır.

 

Kıymetli arkadaşlar; “Her şerde bir hayır vardır.” Yaşadığımız salgın nedeniyle ülkemizde oluşan yerli ve milli üretim iştahını gördükçe açıkçası bende böyle düşünüyorum. İnşallah bu sıkıntılı günler; dövizden fosil yakıta, nihai tüketim ürünlerinden yatırım malına kadar her alanda dışa bağımlılığımızın en aza indiği; üretici kaslarımızın iyice güçlendiği, kırılganlıklarımızın azaldığı, kesintisiz bir sürdürülebilir büyüme dönemine girdiğimiz yeni bir dönemin başlangıcı olur. Bu vesileyle Babalar Gününüzü kutluyor, ebediyete intikal etmiş büyüklerimizi hayırla yad ediyor saygılarımı sunuyorum.” Şimdi müsaadenizle Meclis gündemimize geçiyorum.

 

ÇTSO Yönetim Kurulu adına konuşma yapan Başkan Selçuk Semizoğlu; “Sayın Meclis Başkanım Vekilim, Değerli Meclis Üyeleri, bir toplantıyı daha Zoom üzerinden gerçekleştiriyoruz. Bir an önce salgının ve olumsuz etkilerinin sona ermesini temenni ederken bir taraftan da dijitale dönüşümümüzün hızlandırılmasına sağladığı katkıyı hepimiz kabul ediyoruz. Aynı işlerin daha az zahmetle de yapılabileceğini, zamanın daha verimli kullanabileceğini korona gösterdi bizlere. Kısaca hayatın eve, hatta bir masaya sığacağını gördük. Yeni normalleşme sürecinde bu dönemde edindiğimiz farkındalıkları unutmamamız dileği ile Şahsım ve Yönetim Kurulumuz adına hoşgeldiniz diyorum,sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

 

Sayın Meclis üyesi arkadaşlarım,

 

Fiziken olamasa da üyelerimizin her zaman yanında olduğumuzu göstermeye çalışıyoruz. İnanın her gün en az üç dört saatimi odada geçiyorum. Çünkü böyle zor günlerde iletişim çok daha önemli. Bir üyemiz diyemez ki, “Oda ile görüşemedim, şu konuyu iletemedim.” Her birini dinliyor ve çözüm odaklı yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bu görevlere gönüllü geldik ve inanın şevkle icra ediyoruz. Çünkü gerçekten Odamızın girişimiyle özellikle Turgay Başkanın sektörü yolcu taşımacılığı sektörü %50 kapasite ile çalışacakken, 2+1 otobüslerde şuanda %66 civarında. Çünkü sadece cam kenarlarında oturarak o mağduriyeti Turgay Başkanımın bize iletmesi. Bizimde TOBB nezdinde girişimlerimiz. Yani çorba da bizimde bir tuzumuz var. Bunun dışında finansmana erişimlerini hızlandırmak adına bizzat şube müdürleri bölge müdürleri yetmezse genel müdürlük nezdinde başvurularda bulunuyoruz. Gerçekten hakkeden üyelerimiz adına. Üst birliğimiz TOBB ile haftada üç dört defa görüşüyoruz, video konferans üzerinden toplanıyoruz. Bu toplantılarımızda bıkmadan usanmadan mücbir sebep kapsamının genişletilmesi, sicil affı, yapılandırma konularını dile getiriyoruz. Yerelde yaşanan sıkıntılarımızı Sayın Valimiz ve diğer bürokratlarımız ile paylaşıyoruz. Birçoğuna kısa sürede çözüm veya üyelerimizin yarasına merhem oluyoruz.

 

“ÖNCELİKLE BU DÖNEMDE; MALİYETLERİNİ ARTTIRAN TÜM TEDBİRLERE UYARAK ÜRETİMİNİ DEVAM ETTİREN SANAYİCİLERİMİZİ, BELİRSİZLİKLER İÇİNDE AYAKTA KALMAYA ÇALIŞAN HİZMET SEKTÖRÜMÜZÜ, TİCARETİNİ DEVAM ETTİRME UĞRAŞI VEREN TÜM ESNAFIMIZI YÜREKTEN TEBRİK EDİYORUM. UMUTLARINI DİRİ TUTMALARI, MOTİVASYONLARINI KAYBETMEMELERİ BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ.”

 

Bu Ülkede yaşıyorsak bu Ülkenin vatandaşıysak Devletimizin yanında olmaktan başka bir alternatifimiz yok diye düşünüyorum arkadaşlar. Devletimiz de ciddi yük altına girdi. Salgının maliyeti, ekonomik faturası Devletimizin omuzlarında.

 

 

Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak Bey ile Oda ve Borsa başkanları tabi ki Rıfat Başkanın Başkanlığında yaptığı toplantıda bu dönemde yerli üretimin öncelikli olacağını, Ülkemizde üretim imkanı olmayan ürünler hariç ithalatın artık zorlaştırılacağı Türkiye’nin bir ithalat cenneti değil, ihracat cenneti haline dönüştürüleceğini üstüne basa basa dile getirdi Sayın Bakanımız. Devletimizin de yükünü hafifletmenin püf noktası bu zaten. Kendi kendimize yettiğimiz, üreticiyi desteklediğimiz, yerli ve milli olduğumuz sürece bu krizden güçlenerek çıkacağımıza ben şahsen inanıyorum. Devletimizin desteğini uygulayacak, işlerimizi kolaylaştırıcı, bürokrasiyi azaltacak liyakat esasında görevlendirilmiş bürokratlar da bu işin olmazsa olmazıdır.

 

Ezine Gıda İhtisas Organizesinin altyapı çalışmaları hızla devam ediyor. Geçen hafta Sayın Valimiz ile Ayvacık bölgesinde bir Sera OSB’nin kurulma çalışmalarına katıldık. Bu tür üretimi arttırıcı teşvik edici katma değer sağlayıcı tesisler lazım. Sadece sebzeyi meyveyi toplayıp da satmak yerine. Bunu işleyip kalibre edip, depolayıp zamana yayarak satmak amacıyla önümüzdeki dönemde açıklayacağımız Ayvacık bölgesinde yapılacak olan Sera OSB beni gerçekten heyecanlandırdı. Aynı zamanda bu Sera OSB, Ezine yapılan Gıda İhtisas OSB’nin de bir tamamlayıcısı olacaktır.

 

Çanakkale’mizin marka ürünleri; Ezine Peyniri, Bayramiç Beyazı ve Bayramiç Elmasından sonra Bozcaada Çavuş Üzümümüz de coğrafi işaret belgesini aldı arkadaşlar bunlar. Tüm yerel üretimimizin, marka değerlerimizin tescillenmesi için Borsamız ile birlikte çalışıyoruz.

 

Sağlık sektöründeki başarımız pek çok Avrupa ülkesini gölgede bıraktı. Sağlık Bakanımıza ve tüm sağlık çalışanlarına bir kez daha huzurlarınızda şükranlarımı sunmak istiyorum.

 

Sayın Meclis Üyesi arkadaşlarım, biliyorsunuz 01 Haziran itibariyle şehirlerarası seyahat sınırlaması kalktı. Bu tarihe kadar iş amacı ile şehir dışına çıkan 74 üyemize seyahat izin belgesi konusunda yardımcı olduk.

 

Nefes Kredisi için 430 üyemize belge verdik. Bugün aldığım rakamlara göre 188 üyemiz toplam 11.000.000 TL civarında Odamız ve TOBB tarafından sağlanan kaynak üzerinden kredi kullandı. Yeter mi yetmez ama adı üzerinde bir can suyu bir nefes kredisi. Bugün yine ilgili banka müdürleri ile görüştük. Önümüzdeki dönemde de Kamu Bankalarının böyle hizmet sunacağı bilgisini aldım.

Bayramda 81 ilde uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olarak belirlenen üyelerimize destekleyici belgelerini verdik. Bu dönemde birçok yönetmelik çıkıyor. Bunlardan bir tanesi de bakkal ve marketlerin çalışma saatleriyle ilgili. Sayın Valimiz ile görüşerek İl Hıfzıssıhha Kurulundan meslek kuruluşu ayırımı olmadan zincir marketler hariç ve tek dükkan şartı ile bakkal ve bakkal niteliğindeki marketlerin 24.00’e kadar açık olmasını sağladık.

 

Tabi korona kimsenin karşılaşmadığı, kimsenin tecrübesi olmayan bir kriz. Herkes bunu kucağında buldu. Ondan dolayı çıkan yönetmelikler biraz uymayabiliyor, şehirden şehire bile fark edebiliyor. Bunları süratle işte dün akşamda bir örneğini dinledik. Restoran ve kafeteryaların 24:00’e kadar açık olması. Yani otel restoranının 24:00’e kadar açık olup da diğerlerinin açık olmaması gerçekten bir kaostu. O konu ile ilgili de çok telefon aldım.

 

Dün de Cumhurbaşkanımız açıkladığı yeni kararlar da yine maske-mesafe- hijyen koşullarının yerine getirilmesi suretiyle uygulanacak. Açıklanan her kararı ivedikle ve sosyal medya veya basın üzerinden duyurmaya çalışıyoruz arkadaşlar.

 

Dün gece yarısından sonra İçişleri Bakanlığının Valiler Kararnamesi ile yaklaşık dört yıldır birlikte çalıştığımız Sayın Valimiz Orhan Tavlı Bey’in Muğla Valiliğine görevlendirildiğini duyduk. Tabi dört yıla yakın bir süredir birlikte çalıştık, birbirimizi tanıdık. İçimizde bir burukluk var. Kendisine yeni görevinde başarılar diliyorum. Çanakkale’de gerçekten her sorunumuzu dinleyip, her sorunumuza eğilen bir Valimizdi. Kendilerine Çanakkale’mize verdiği hizmetten dolayı teşekkür ediyorum. Yeni Kararname ile Nevşehir’den gelecek olan Sayın İlhami Aktaş Valimize de başarılar diliyorum. İnşallah aynı ahenkli çalışmayı İlhami Valimiz ile de yürüteceğiz arkadaşlar.

 

Belediyelere ya da Özel İdare gibi kamuya ait taşınmazlarda kiracı olup faaliyetleri geçici olarak kısıtlanan üyelerimizden kapalı oldukları süre için kira alınmaması yönünde bu kurumlara bir çağrımız olmuştu. Gerçi hükümetin de bir çağrısı var. Hem kamuya hem özel idarelere hem Belediyelere. Ama bunlar için karar almak gerekiyor. Çanakkale Belediyemiz bu kararı aldı. Hafta içi de basın yoluyla teşekkür ettim. Kendilerine bu kararı aldıkları için teşekkür ediyorum. Diğer Belediye ve Özel İdareye bunun örnek olmasını diliyorum. Bu konuda da Başkan Yardımcımız Murat Bey ve Yönetim Kurulu Üyemiz Akın Bey Özel İdare yetkililerine bir ziyarette bulunacaklar. Oradan da öyle bir karar çıkacağına inanıyorum.

 

Yine güzel bir haber yaklaşık iki yıldır bizzat takip ettiğim Çanakkale’nin ormanlarının FSC sertifikası ile belgelendirilmesi konusundaki girişimimiz nihayet sonuç verdi ve Çanakkale İlçeleri ile birlikte (FSC) belgesine açılımı şu Forest Stewardship Council belgesine sahip oldu. Değerli arkadaşlar biliyorsunuz, orman-çevre bu konular provokasyonlara çok müsait konular. Bu konuları bilmeyenler bilenlerden daha çok konuşuyor ve boş konuşuyorlar. Çoğu bilinçli bazen de bilinçsizce olumsuz haberler çıkıyor ve orman endüstrisine zarar veriyor. Sektörün içinde olan biri olarak; ormanların sürdürülebilirliğinin sağlanması bağımsız akredite denetleyiciler tarafından denetlenerek, bunlar uluslararası akredite şirketleri turizmden tarımına pek çok kriterin değerlendirilerek yürütülen bu sistemle mümkün olduğunu ve orman endüstrisinin provokasyonlara kurban edilemeyecek kadar kıymetli olduğunu vurgulamak istiyorum. Bu çalışmaya biz 1,5 yıl önce başladık. Bu çalışma için yine bir Ankara seyahatimde Sayın Bülent Turan Bey’e gittim ve Orman Genel Müdüründen randevu almak istediğimi söyledim. Çünkü biz Oda olarak almaya çalıştık, alamadık. Bülent Turan Bey 15 dakika içerisinde Tarım ve Orman Bakanımız ile görüştürdü. Ve o gün düğmeye basıldı. Bunu da geçtiğimiz günlerde çok şükür Çanakkale’mize kazandırdık. Çanakkale’mizin hem orman endüstrisine hem de tarımına hem turizmine çok faydalı bir belge arkadaşlar.

 

21 Mayıs’tan bugüne kadar bir önceki Mayıs ayı meclisimizden bugüne kadar 18 yeni üyemiz aramıza katılırken, 1 üyemiz kaydını sildirdi. Bugün itibariyle 7.663 kişilik bir aileyiz arkadaşlar.

 

Değerli Meclis Üyesi arkadaşlarım, Çok şanslıyız ve böyle bir coğrafyada yaşıyoruz. Bizler bu hesapları yaparken kimimiz maske takmayı dert ederken kahraman ordumuz, Mehmetçiklerimiz terörle mücadeleye devam ediyor. Allah ayaklarına taş değdirmesin, dualarımız onlarla. Vatanımızın bütünlüğü için şehit olan tüm asker ve polislerimize Allah’tan rahmet, Ülkemize başsağlığı diliyorum. Mekanları Cennet olsun. Bu duygu ve düşüncelerle sözlerime son verirken tüm meclis üyelerimize hayırlı işler diliyorum, saygılar sunuyorum.” diyerek Haziran ayı olağan Meclis toplantısı konuşmasını tamamladı.

 

Hesap İnceleme Komisyonu’nun 2020 Mayıs ayı mizanı ile ilgili raporu Genel Sekreter Sema Sandal tarafından okundu ve onaylandı. Azami Fiyat Tarife taleplerinin görüşülmesinin ardından gündeme gelebilecek diğer konulara geçildi.

Gündeme gelebilecek diğer konularda söz alan Meclis Başkan Yardımcısı Turgay Kılıç; “2+1 otobüslerde yolcu kapasitesindeki eksik hesaplama Odamızın girişimleriyle düzeltildi.Tekrar teşekkür ediyorum.

 

Katip Üye Kanber Koç tarafından, “Doğum günü olan Meclis üyelerinin isimlerini okundu. Sayın Başkan, Değerli Meclis Üyeleri hepinizi saygı ile selamlıyorum. Bu ay ki doğum günü

olan Meclis Üyelerimiz Deniz Tennioğlu 6 Haziran, Ayşin Çeşmeli 9 Haziran, Şakir Kutluay 10 Haziran nice sağlıklı mutlu yıllar diliyorum hepsine. Teşekkür ederim Başkanım.”

 

Meclis Üyesi Şakir Kutluay; İnşaat firmalarının kredi faiz tutarlarındaki düşüşten dolayı zam yaptıkları bunun fırsatçılığa dönüştüğü yönünde basında çıkan haberler gerçekleri yansıtmadığını, bu durumun daha çok vatandaşın elindeki 2. el konutlarda yaşandığını ifade etti. Müteahhit maliyetlerinin çok yükseldiğini tek istediklerinin ellerindeki konutları nakde çevirmek olduğunu vurguladı.