ÇTSO Meclisi Toplandı

ÇTSO Meclisi Toplandı

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Ortak Komite ve Meclis Toplantısı, ÇTSO Kongre Fuar Merkezinde yapıldı.

21 Meslek Komitesinin Üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen Ortak Komite toplantısının açılış konuşmasını yapan Yönetim Kurulu Başkanı T. Selçuk Semizoğlu: “Sayın Meclis Başkanım, Meclisimizin ve Komitelerimizin çok değerli üyeleri Kıymetli basın mensupları,

Hepinizi şahsım ve Yönetim Kurulumuz adına saygı ile selamlıyor, 2020 Yılı 1.Ortak Komite toplantımıza hoş geldiniz diyorum.

 

Değerli arkadaşlar,

Dün Gelibolu Ilgardere mevkiinde çıkan ve rüzgarın etkisi ile büyüyen orman yangını ile yine yüreğimiz yandı. Hepimize büyük geçmiş olsun ve Allah bir daha göstermesin. Çok kısa sürede yangın alanına intikal eden Sayın Bakanımıza, Sayın Valimize, Orman Genel Müdürlüğümüze, Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğümüzün çalışanları ve hiçbir şekilde siyaset gözetmeden emek veren derhal oraya intikal eden Belediyelerimize ve kamu kuruluşlarına tekrar huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum.

 

Sayın Komite ve Meclis Üyesi arkadaşlarım, Yeni normalleşme ile birlikte tüm tedbirlerimizi alarak ziyaret programlarımıza tekrar başladık.09 Haziran tarihinde İçişleri Bakanlığı Valiler Kararnamesi ile Muğla’ya atanan Valimiz Sayın Orhan Tavlı Bey Odamıza veda ziyaretinde bulundu. Kendisini Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Fahrettin Bey ile birlikte ağırladık. Üzerimde kalmasın tüm komite ve Meclis üyesine Ticaret ve Sanayi Odası ailesine selamlarını ilettiler. Yine aynı Kararname ile İlimize atanan yeni Valimiz Sayın İlhami Aktaş Bey’i Yönetim Kurulu olarak ziyaret ettik. Çok rahat iletişim kurabileceğimiz gerçekten çok samimi bir Valimiz. İnşallah yine şehrimiz için çok güzel hizmetler yapacağız. 19 Haziran’da İlimizde rüzgar enerji yatırımları yapan firma yetkilisi ziyaret etti. Temiz ve yenilenebilir enerji olan rüzgar enerji yatırımlarını ve mevzuata uygun İlimiz ekonomisine ve istihdamına katkı sağlayacak tüm yatırımları desteklediğimizi kendilerine belirttim. Yerli üretimin desteklendiği, ithalat değil ihracat cenneti bir Türkiye hedeflendiği günümüzde en büyük dış ticaret açığımızı enerji ithalatı oluştururken böyle yatırımlara karşı çıkılmasına veya engellenmeye çalışılmasına bir anlam veremediğimi ifade etmek istiyorum.

 

22 Haziran’da Başkan Yardımcımız Fahrettin Bey, Meclis Başkan Yardımcımız Turgay Bey ve Yönetim Kurulu Üyemiz Volkan Temiz Bey ile birlikte Bozcaada Kaymakamını ziyarete gittik. Gerçekten Bozcaada Kaymakamımız Adamızın tanıtımı ve turizmin iyi şekilde yönlendirilmesi için çalışmalar yapıyor. Kendilerine teşekkür ettik.

Çanakkale TKDK İl Koordinatörümüz Hasan İskender Bey üç ay önce Güney Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreterliğine atandı. Ben bunu Çanakkale’yi tanıyan bir kişi olduğu için İlimiz adına bir avantaj olarak görüyorum. Hasan Bey’in ziyaretinde GMKA’nın desteklerinin özel sektöre yönelik olması dileklerimizi ilettik. Çünkü uzunca bir süredir. GMKA daha ziyade kamu yatırımlarını finanse ediyor. Ama bunun biraz daha değişmesi ve özel sektörün, özellikle üretici ve ihracatçıları desteklemesi gerektiğini düşünüyoruz.

02 Temmuz Perşembe günü Çanakkale İli ve Trakya İlleri oda ve borsaları ortak toplantısı TOBB Başkanımız Rıfat Hisarcıklıoğlu Bey başkanlığında video konferans yolu ile yapıldı. Meclis üyelerimiz de davetliydi biliyorsunuz. Sizlerden gelen sorunları ve anketimizin

sonuçlarından aldığımız bilgiler ile İlimizin sorunlarını Birlik Başkanımıza ilettik. Aynı toplantıda Meclis Üyemiz Semih Dabakoğlu Bey de söz aldılar özellikle söz aldıkları için çok teşekkür ediyorum. Çünkü hepimiz aynı şeyleri söylüyoruz. Böyle Meclis yönetimimizin de ifade etmesi çok daha etkili oluyor. Aynı toplantıda Kadın Girişimciler Kurulu Başkanımız Birce Bilici Hanım da söz aldı kentsel dönüşüm konusunda talepleri dile getirdiler.

“ÇANAKKALE, ÇANAKKALE’NİN NE OLACAĞININ FARKINDA DEĞİL”

06 Temmuz Pazartesi günü T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Destek Ofisi Birim Müdürü Zahid Tuncel ve Danışmanı Yusuf Melih Gülbaran Odamızı ziyaret ettiler. Üç ay önce de gelmişti aynı ekip. Tatillerini kısa kesip yine bir istişare etme dileğinde bulunduk kendileri ile. Sağ olsunlar kırmadılar Odamızda 4,5 saat süren bir sohbet gerçekleştirdik. Gerçekten çok genç ve dinamik bir ekip ve benim kendi şahsi fikrim, yapıyormuş gibi yapmayan, çok realist çalışan kişiler. Dertleri dinliyorlar, çözüm önerebiliyorlar ve şunu ifade ettiler; “Çanakkale daha Çanakkale’nin ne olacağının farkında değil” dediler. Özellikle köprü ile birlikte öyle bir lojistik imkan öyle bir yere ve avantajlara sahip olacağız ki Çanakkale, Çanakkale’nin nerede olduğunu değerinin henüz farkında değil” dediler. Ve yine önümüzdeki günlerde de Yatırım Ofisi Başkanı ile birlikte yine resmi bir ziyarette Çanakkale gelecekleri sözünü aldık. İşte o toplantıda çok daha katılımcı ve isteyen bir Çanakkale olursak isteyen Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası yani Çanakkale’deki sanayici ve ticaretin temsilcileri olursak koparabileceğimize inanıyorum.

Aynı gün İl Pandemi Kurulu toplantısı da vardı ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Murat Aydoğdu Bey Pandemi Kuruluna katıldı. Çok şükür İlimiz pandemi ile mücadelede çok iyi durumda ama kesinlikle tedbiri elden bırakmamamız gerektiği tüm yetkililer tarafından ifade ediliyor. Yani bunu aşısı bulunmadığı sürece, virüs mutasyona uğramadığı sürece ilk günkü ciddiyeti ile mücadele etmemiz gerekiyor. Unutmayalım bu virüs bir kişiden tüm dünyaya dağıldı arkadaşlar. Onun için her şeyden önce sağlığımız önemli ve virüsle mücadeleye devam.

Yönetiminde bulunduğumuz Ezine Gıda İhtisas OSB İdari Bina yapım işine dair ihale ilanı yayınlandı. Biz bunu sosyal medya hesabımızdan da duyurduk. İlgili inşaat ile ilgili komitelerimize mail ve mesaj yolu ile de duyurduk. Burada da kamunun bilgisi olsun diye bir daha duyurmak istiyorum. 23 Temmuzda Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin İdari Binasının ihalesi yapılacak. Ben yönetim kurulu üyesi olduğum için duyurmayı kendime görev bildim ve konuşmamın içine aldım.

Odamız ve TOBB tarafından aktarılan kaynak ile başlatılan Nefes Kredisi projesi sona erdi. Odamızın faaliyet alanı içerisinde 240 üyemiz toplamda 13.890.000 TL nefes kredisi kullandı.

Anket çalışmamız devam ediyor. Anketi takip ederken bir taraftan da arkadaşlarımız meslek gruplarına göre üyelerimizi aramaya devam ediyor. Sonuçları birazdan paylaşacağız Sema Hanım sunum yapacak. Üyelerimiz bu süreç için kredi değil hibe desteği istiyor, öteleme yapılan kalemlerde tahakkuk yapılmamasını istiyor, mücbir sebep kapsamının genişletilmesini istiyor, sicil affı istiyor. Bunları her platformda her ortamda ama üst birimimiz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine ve Başkanımız Rıfat Hisarcıklıoğlu’na toplantılara katıldığımız ilgili

Bakanlarımıza her birimiz her Oda Başkanımız bunları dile getiriyoruz. Ancak bir gerçek var hepsi de bir bütçe meselesi. Çünkü pandemi ile mücadele ederken her birimiz iş sahibiyiz. Tamamen kapalı olan işletmelerimiz oldu. Tabi bunların hepsinin birleştiği yerde Devletimiz bütçesi de ağır bir yükün altında.

Son Meclis toplantımızdan bu yana 45 üyemiz aramıza katıldı, 9 üyemiz kaydını sildirdi ve bugün itibariyle 7702 üyeli, fertli bir aileyiz arkadaşlar.

2020 yılı ilk çeyrekte % 4,5 büyüme ile ekonomik hedef gerçekleşti. Mart ayından beri tüm dünyayı etkisi alan pandemi nedeniyle ikinci çeyrekte görülecek yavaşlamanın da 01 Haziran’daki normalleşme süreci ile birlikte bir nebze toparlanacağına inanıyorum. Yine benim bir öngörüm var. Tabi ötelenen SGK ve diğer yükümlülükler ile birlikte sağlanan kredi kaynaklarının geri dönüşü ile birlikte önümüzdeki kış aylarında herkesin hesabını çok çok iyi yapmasını öneriyorum arkadaşlar. 3. ve 4. Çeyrekler iş dünyası için çok daha önemli. En iyimser tahmin ile bu süreçlerde salgının kontrol altına alınması bekleniyor. Alınamaması ihtimalini her ne kadar düşünmek bile istemesek de hazırlıklı olmak zorundayız.

Sayın Meclis ve Komite Üyesi arkadaşlarım.

Bugün Komite Başkanlarımıza ve arzu eden Komite Üyelerimize de söz vereceğiz. Onun için sözü çok uzatmak istemiyorum ve her birinizden birer ikişer kelime duymak istiyoruz. Gerçekten o fikirler o görüşleriniz bize ışık tutuyor ve bizi yönlendiriyor.

Önümüzdeki çarşamba 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü. Hain darbe girişiminin yıldönümünde; Türk Milletinin, varlığına, Ülkemizin bekasına ve milli birliğimize göz diken tüm hainlere ve terör örgütlerine karşı verdiği mücadeleden asla vazgeçmeyeceğini bir kez daha idrak ediyor, bu mücadelede can veren tüm şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Başarı ile sürdürülen Pençe Kaplan operasyonunda kahraman ordumuzun Allah yardımcısı olsun.

Devletimiz yıllardır terörle mücadele ediyor, dün yaşadığımız üzücü yangında Devletimizin gücünü görüyoruz. Pandemi de verdiğimiz mücadelede hemen hemen bütün ülkelerden daha başarılıyız. Türkiye Cumhuriyeti Devletimiz ile ne kadar gurur duysak az derken, sağlığın da her şeyden önemli olduğunu en çok hissettiğimiz bu süreçte sözlerimi Kanuni Sultan Süleyman’ın:

“HALK İÇİNDE MUTEBER BİR NESNE YOK DEVLET GİBİ OLMAYA DEVLET CİHANDA BİR NEFES SIHHAT GİBİ”

sözleri ile bitiriyor ve ay sonunda kutlayacağımız Kurban Bayramının Ülkemize, Milletimize ve tüm insanlığa sağlık ve huzur getirmesini diliyorum. Evet beni dinlediğini için teşekkür ediyorum. Şimdi söz almak isteyen Komite Üyesi, Meclis Üyesi, Komite Başkanı arkadaşlarıma söz vermek istiyorum.

 

“TEKZEN BÖLGESİ TOZ TOPRAK İÇİNDE”

 

Meclis üyesi ve 7 no’lu Meslek Komite Başkanı Ersin Vural; “Belediye harçlarının yüksekliği bizi zorluyor. Bu konuda ve yeni yerleşim alanı haline gelen Tekzen bölgesindeki yolların asfaltlanması için gerekli girişimlerin yapılmasını talep ediyoruz.” dedi.

 

 

“EĞİTİM SEKTÖRÜNDEKİ BELİRSİZLİK SEKTÖRÜ OLUMSUZ ETKİLİYOR”

 

20. No’lu Meslek Komite Başkanı Faruk Kartal: “Öncelikle bizim eğitim sektöründe belirsizliğin bizi çok etkilediğini belirtmek istiyorum. Yani okullar açılacak mı açılmayacak mı Eylül ayında? Bununla ilgili birçok söylemi duyan kişiler mesela bizler Ocak ayında bursluluk sınavları yapıp erken kayıtlar aldık. Bu erken kayıtların iptalleri de söz konusu oluyor. Bu iptallerde de pandemiden dolayı gerekli yasal kesintileri yapmadan risk çok rahat insanlara zorluk çıkarmadan iptalleri yapıyoruz. Ancak ekonomik açıdan da zorlanıyoruz giderlerimizi karşılamaya. O yüzden devletimizin belli vaka sayılarında günlük yeni gerçekleşen vaka sayılarına göre alınacak önlemleri sektörler olarak vaka artışı şu şöyle olduğunda böyle olacak, böyle olduğunda şöyle olacak gibi daha net halkı bilgilendirirse belki bu bizim düşüncemiz sadece belki biraz daha belirli bir ortamda insanlar neler yapacağını düşünerek ne olacağını bilerek kayıt yaptırabilirler. Ben yaz okuluna 7 öğrenci ile başladım mesela. Anaokulunu 2 Haziran’da 3 öğrenci ile açtım. Biraz burada aldığımız krediler daha önce sizin de söylediğiniz gibi kredi değil, hibeler bekliyoruz. Mal sahipleri ile yüz yüze kaldık. Devlet kamuda olan kiralamaları Nisan, Mayıs’ta iptal etti ama halkın diğer bireyler ile olan diğer ticari şeylerde bizi mal sahipleri ile yüz yüze bıraktı. Burada ödediğimiz stopajlarla devlet çok rahat bununla ilgili önlem alabilirdi. Çünkü maalesef kiradan birde stopaj vergisi ödüyoruz. O yüzden benim düşüncem biraz daha izlenecek yolların vaka sayısına göre bizi mutlu edeceğini düşünüyorum. Teşekkür ederim.” dedi.

 

“İCRALARIN ERTELENMESİNİ SÜİSTİMAL EDENLER OLUYOR”

 

Meclis ve 6 no’lu Meslek Komite üyesi Batuhan Eyit; “İcra ve iflas davalarının ertelenmesi sonucunda bunu fırsat bilerek suiistimal edenler yüzünden birçok mağduriyet yaşanıyor. Ben Devletimizin iki tacir arasındaki borç/alacak ilişkisine müdahil olmasını anlayamıyorum. Burada mağdur olan taraf daha çok mağduriyet yaratıyor. İcra ve iflas davalarının ertelenmesi mal kaçırmaya dönüştü. Eğer uygulamada örneğin borçluların tapuda işlem yapması da kısıtlansaydı daha etkili olurdu. Borçluların birçoğu bu dönemi fırsat bilerek malları başkalarının üzerine yapma fırsatı oldu.” ifadelerine yer verdi.

“ALTIN İŞİ YAPANLAR DENETLENMELİ”

12 no’lu Komite üyesi Timur Ay; “Altın fiyatlarında yaşanan aşırı yükseliş sonucunda maalesef sahte altın piyasasında da artış yaşanmaya başlandı. Ben sektörümüzün daha sık denetlenmesini işini layığı ile yapan esnafımızın kazanmasını, vatandaşı kandıran ve sahte altın satışı yapan kişilerin ise en kısa sürede tespit edilerek gerekli işlemlerin yapılmasını istiyoruz. Bu konuyla ilgili olarak TOBB nezdine her ilden bir temsilcinin bulunduğu bir komisyonun oluşturulmasının sektörümüzde yaşanacak olumsuzlukların birinci ağızdan dile getirilmesi hususunda çok önemsiyor ve Odamızın girişimde bulunmasını rica ediyorum.” dedi.

Ortak Komite toplantısında yapılan konuşmalarla ilgili gerekli girişimlerin yapılacağını belirten Başkan Semizoğlu katılım sağlayan tüm Meclis ve Komite üyelerine katılım ve sağladıkları katkı için teşekkür ettikten sonra Temmuz ayı olağan Meclis toplantısına geçildi.

 

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Osman Okyay; “ŞEHRİMİZ VE ÜLKEMİZ İÇİN ÇOK ÜZÜCÜ HABERLER ALDIĞIMIZ GÜNLERDEN

GEÇİYORUZ. GELIBOLU’DA ÇIKAN BÜYÜK YANGIN, CİĞERLERİMİZİ YAKTI HAKİKATEN. TÜRKİYE’NİN EN YAŞANILIR KENTI GÖSTERİLEN ÇANAKKALE’NİN ORMAN VARLIĞI GERÇEKTEN ÇOK KIYMETLİ. GEÇMİŞTE DE BU TÜR FACİALAR YAŞADIK VE HER DEFASINDA KAYBETTİKLERİMİZİ TELAFİ EDEBİLMEYİ BAŞARDIK”

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu; “GELİBOLU ILGARDERE MEVKİİNDE ÇIKAN VE RÜZGÂRIN ETKİSİ İLE BÜYÜYEN ORMAN YANGINI İLE YİNE YÜREĞİMİZ YANDI. HEPİMİZE BÜYÜK GEÇMİŞ OLSUN VE ALLAH BİR DAHA GÖSTERMESİN. ÇOK KISA SÜREDE YANGIN ALANINA İNTİKAL EDEN SAYIN BAKANIMIZA, SAYIN VALİMİZE, ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜMÜZE, ÇANAKKALE ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜMÜZÜN ÇALIŞANLARI VE HİÇBİR ŞEKİLDE SİYASET GÖZETMEDEN EMEK VE DERHAL ORAYA İNTİKAL EDEN BELEDİYELERİMİZE VE KAMU KURULUŞLARINA TEKRAR HUZURLARINIZDA TEKRAR TEŞEKKÜR ETMEK İSTİYORUM.”

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Haziran ayı olağan Meclis toplantısı 08 Temmuz 2020 Çarşamba günü saat 16.00’da ÇTSO Kongre Fuar Merkezinde gerçekleştirildi. Meclis açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Osman Okyay; “Meclisimizin çok değerli üyeleri, Kıymetli misafirler, Sevgili medya mensupları, Covid-19 salgını nedeniyle üç aylık bir aradan sonra yüz yüze bir Meclis toplantısında bir araya geldik. Dolayısıyla çok memnun olduğumu ifade etmek istiyorum. Hakikaten yüz yüze konuşmayı, istişare etmeyi özlemişiz diyeceğim. Sözlerime başlarken Meclis Başkanlık Divanı adına hepinizi saygıyla selamlıyorum. Şehrimiz ve ülkemiz için çok üzücü haberler aldığımız günlerden geçiyoruz. Gelibolu’da çıkan büyük yangın, ciğerlerimizi yaktı hakikaten. Türkiye’nin en yaşanılır kenti gösterilen Çanakkale’nin orman varlığı gerçekten çok kıymetli. Geçmişte de bu tür facialar yaşadık ve her defasında kaybettiklerimizi telafi edebilmeyi başardık.

Oda olarak, yanan orman varlığını yerine koymak üzere sorumluluk almamız ve ülke çapında bir kampanyaya öncülük etmemiz bizim için önemli bir görev olacaktır diye düşünüyorum. Gelibolu Yarımadasını hiçbir spekülasyona izin vermeden ağaçlandırmak da kentimiz için önemli bir imtihan olacaktır diye düşünüyorum. Tek tesellimiz, yangının tarihi alana ulaşmamış ve can kaybına yol açmamış olmasıdır. Bu üzücü vesileyle, geçen hafta sonu Sakarya’daki havaifişek fabrikasında yaşanan patlamada hayatını kaybeden işçilere de rahmet, yaralılarına acil şifalar diliyorum.

Kıymetli üyeler, Dünya bir yandan korona ile yaşamaya adapte olmaya çalışırken bir yandan da hasar tespiti ve telafisi için gayret gösteriyorum Şu ana kadar dünyada 11.5 milyonu aşkın insan salgına yakalandı ve 540 bine yakın insan hayatını kaybetti. Bu rakamlar, siber çağa geçmeye çalışan insanlık için gerçekten aşırı ve küresel sistem üzerine düşünülmesi gereken rakamlar.

Son veriler, salgının ortaya çıkardığı ekonomik tahribatın öngörülenden daha derin olduğunu ortaya koyuyor. Nisan ayında yayınladığı raporda salgın nedeniyle dünya ekonomisinin yüzde 3 küçüleceğini öngören IMF, Haziran ayı raporunda negatif revizyona gitti. Raporu, “Benzeri olmayan bir kriz, belirsiz bir toparlanma” başlığıyla güncelleyen IMF’ye göre küresel

ekonomi bu yıl yüzde 4,9 küçülecek. Bu revizyon, salgının yılın ilk yarısında küresel ekonomiyi öngörülenden daha sert vurduğunu ve toparlanmanın daha kademeli olacağını gösteriyor. IMF’nin 2021 yılı küresel büyüme tahmini de yüzde 5,8’den yüzde 5,4’e revize edilmiş durumda. Bizi çok yakından ilgilendiren Avrupa Birliği için de sinyaller kötüleşmiş görünüyor. Malum ihracatımızın %60’ı bildiğim kadarıyla Avrupa Birliğindedir. Dolayısıyla Avrupa Birliği dataları bizi çok yakından ilgilendiriyor. Avrupa Komisyonu Euro Bölgesi'nin bu yıl yüzde 8.7 daralmasını bekliyor. Kurumun önceki tahmini yüzde 7.7 daralma yönünde idi. Yani 1 puan artmış görünüyor şuan ki revizyonda. “Avrupa birliği ülkeleri bugün küçülmenin etkilerini azaltmak üzere 750 milyar euroluk toparlanma planı üzerinde tartışıyor. 2021 yılında tüm dünyada önemli bir büyüme beklentisi var ama bu konudaki öngörüler farklılık arz ediyor.

“AVRUPA BİRLİĞİ BAŞTA OLMAK ÜZERE, TÜM GELİŞMİŞ DÜNYA ÜLKELERİNİN ÜZERİNDE TARTIŞTIĞI BİR BAŞKA KONU DA TEDARİK ZİNCİRİNİN GÜVENLİĞİ KONUSU. BU SALGIN NEDENİYLE YAŞANAN EKONOMİK SIKINTININ BU KADAR DERİN OLMASININ ÖNEMLİ NEDENLERİNDEN BİRİSİNİN, KÜRESEL TEDARİK ZİNCİRİNDE ÇİN’E OLAN BAĞIMLILIĞIN YÜKSEKLİĞİ OLDUĞU KONUŞULUYOR.”

Amerika ile birlikte Avrupa Birliği de tedarik güvenliğini sağlamak için yeni limanlar arıyor. Buna tabi Avrupa Birliği ve Amerika ‘nın Çin ile girmiş olduğu bir rekabet yarışı da söz konusu dünya liderliği konusunda. Dolayısıyla şuanda bu iş çok kızışmış vaziyette ve gerek Amerika, gerek Avrupa Birliği Çin’in alternatifli ülkeler arayışında fevkalade hararetli davranıyorlar. Peki bu adreslerden biri olma potansiyeli taşıyan Türkiye’de durum ne? Yani Çin’e altenatifli olma potansiyeli taşıyan ülkelerden birisi olarak duruma bir bakmak gerekirse. Rakamlara baktığımız zaman, güven endekslerindeki toparlanma hızının çok yüksek olduğunu görüyoruz. Bunda muhtemelen tarihin en düşük faizli konut ve taşıt kredisinin pozitif etkisi var. Bunu da biraz evvel Ortak Meclis toplantımızda, Ortak Komite toplantımızda gündeme getirdik. Cuma günü işsizlik verileri açıklanacak; işten çıkarma yasağına rağmen salgının istihdam üzerindeki etkilerini görmek mümkün olacak. Pazartesi günü de Mayıs ayı sanayi üretimini öğreneceğiz. Bu veri de bize normalleşme öncesi salgının negatif etkisinin seviyesi ve ikinci çeyrek büyümesi konusunda ipucu verecek. Malum mayıs ayı normalleşme öncesi son ay olması dolayısıyla bu veri çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bugün gündem sırası geldiğinde üzerinde tartışacağımız Covid-19 anketi, üyelerimizin bu salgından çok ciddi ölçüde etkilendiğini ortaya koyuyor. Buna benzer bir tablonun, Anadolu’nun tüm önemli kentlerinde yaşandığını söylemek mümkün. Bu nedenle hükümetin bu yılın kalan kısmı için özellikle küçük ve orta boy işletmelerin finansman, vergi yükümlülükleri ve istihdamın sürdürülebilirliği konularında ihtiyaçlarını karşılayacak adımlar atması çok önemli. Küresel kuruluşların yüzde 5 küçülme tahminine karşın bu yıl pozitif büyüme hedefleyen hükümetin bu anlamda gerekli önlemleri alacağını tahmin ediyoruz. Bu büyümeyi gerçekleştirmek adına.

Kıymetli dostlar,

Yeni normal olarak adlandırılan Covid-19 sonrası dönem için bir yandan devletten telafi edici önlem beklerken, diğer yandan kendi işlerimizi bu yeni dünyaya adapte etmemizin şart

olduğunun altını bir kez daha çizmek istiyorum. Salgın döneminde üyelerimizin büyük kısmının cirosu yarıdan fazla düşerken işini dijitale adapte edenlerin daha çok yol aldığını gözlemliyoruz. İlk beş ayda elektronik ticaret hacminin artışı yüzde 48 oldu. Bu bilgi ışığında işlerinizi dijitale adapte etme, bunun için genç nesli yanınıza alma konusunda daha iştahlı olmanızı önemle tavsiye ediyorum. Malum bu işler bizden sonraki Z kuşağı mı Y kuşağı mı onların çok daha iyi anladığı bir sözle bu dijitalleşmenin çok çok faydalı olduğunu buradan vurgulamak istiyorum. Çünkü domatesin bile giderek daha çok internette satıldığı bir dünyada yaşıyoruz. Unutmayın ki gelecek, ancak ona hazırlananlarındır. Şimdi sözlerime burada son verip müsaadenizle gündeme geçmek istiyorum.” diyerek Temmuz ayı olağan Meclis konuşmasını tamamladı.

Bir önceki Meclis toplantı tutanağının onaylanmasının ardından, Hesap İnceleme Komisyonunun 2020 Haziran ayı mizanı ile ilgili rapor Hesapları İnceleme Komisyonu üyesi Şakir Kutluay tarafından okundu.

Haziran ayı Mizanı Meclis tarafından kabul edilerek onaylandı. Azami Fiyat Tarife talepleri okunarak Meclis üyelerinin bilgilerine sunuldu. Azami Fiyat Tarifelerinin incelenip onaylanmasının ardından, Covid-19 salgını sürecinde üyelerin katılımlarıyla gerçekleştirilen Anket ve üye arama çalışmaları hakkında Genel Sekreter Sema Sandal tarafından sunum yapıldı.

Gündeme gelebilecek diğer konularda söz alan Meclis Başkan Yardımcısı Turgay Kılıç; “ Sorunları çözmek ve çözümüne yönelik destekler adına Odamıza ve ankette çalışan arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Turizm ve yolcu taşıma konusunda TOBB’a ve Ulaştırma Bakanlığına iletilen yazılarda, taşıma sektörüyle ilgili iletilen sorunlarımızda yol alındı. Uçaklarda veya toplu taşıma araçlarında tam kapasiteye izin verildiği gibi şehirlerarası otobüs yolcularında da aynı uygulamanın yapılmasını talep ediyoruz. Sektörümüzü ayakta tutabilmek için başlatılan çalışma ve girişimleri son derece yerinde buluyoruz. Şahinbey Belediyesi vasıtasıyla ilimize gelen misafirlerimiz ilimizde ciddi bir ekonomik sirkülasyon oluşturuyor. Şahinbey Belediyesi ile ilimize gerçekleştirilen kültür turları bunun en güzel örneği. Yolcuların tamamına uçağa binmeden önce test yapılıyor, hem Gaziantep hem de Çanakkale Havaalanında ateşleri ölçülüyor. İlgili kurumlarımızın her türlü tedbiri aldığı bu ziyaretler için polemik üretmek ancak ilimize büyük zarar veriyor. Bu durum artık gündemimizden çıkmalı ” dedi.

“ÇANAKKALE SIĞ SİYASETTEN ÇOK KAYBETTİ. ARTIK KAYBETMEMELİ”

Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu; “Meclis Başkan Yardımcımız Turgay Bey’in söylediklerine tamamen katılıyorum. İlimizi tanıtmaya, turizmimizi ve sanayimizi geliştirmeye çalışıyoruz. Şahinbey Belediyesi Çanakkale’ye tur düzenlemesin diyorlar! İyi güzel de Türkiye’nin her ilinden Çanakkale’ye gelen misafirlerimiz var. Seyahat özgürlüğü diye bir şey var. Cennet gibi vatanımız, cennet gibi ilimiz var. Bu konularda yorum yaparken biraz daha geniş perspektiften bakmamız lazım.. Enerjide dışa bağımlılığımızı azaltmamız lazım. İlimizin rüzgar enerji potansiyeli çok yüksek. Hem ilimiz hem de ülkemiz için katma değer yaratacak potansiyele sahibiz. Ancak rüzgar enerjisi yatırımcısı Çanakkale’ye yatırım yapmayı sürekli öteliyor. Neden siyasi çatışmalardan dolayı! Arkadaşlar Çanakkale buna layık değil. Çanakkale sığ siyasetten çok kaybetti, bu durum polemik olamayacak kadar siyasi

malzeme yapılamayacak kadar değerli. Lütfen mevzu Çanakkale olunca iki kez düşünüp konuşalım” dedi.

Meclis üyeleri ve turizm sektörü temsilcileri, Ahmet Çelik ve Armağan Aydeğer; “ Çanakkale’nin turizmi 18 Mart ile başlar, Nisan ayında yapılan Anzak Törenleri ile devam ederdi. Çanakkale’de faaliyet gösteren seyahat acentelerimiz için Şehitlik Turu çok önemli bir ekonomik döngü oluşturuyor. Geçen yıl ile kıyaslanamaz bir fark var. 2019 yılı Haziran ayı ortalaması 1.800 iken aynı sayı bu sene 28 oldu. Tüm bunları göz önüne aldığımızda şehrimize düzenlenen kültür turlarının değeri bir kat daha artıyor.

Başka iller de bu turları takip ederek düzenlemek istiyor. Son günlerde Gaziantep Şahinbey Belediyesi’nin ilimize başlattığı kültür turu için konuşulanlar zaten çok zor günler geçiren sektörümüz ve ilimizin markası için son derece olumsuz bir hava yaratıyor. Gaziantep’ten sadece Çanakkale’ye uçak kalkıyormuş gibi düşünmek çok yanlış bir düşünce, bu konunun en kısa sürede geride bırakılarak önümüze bakmamız gerekiyor.” ifadelerine yer verdi.

Meclis üyesi Mehmet Emin Şevik; “Gelibolu’da yaşanan yangın felaketi bizleri derinden yaraladı. Oda olarak bu alanların yeniden ağaçlandırılması için girişimde bulunarak, bu alanın yeniden yeşillendirilmesi için bir hareket başlatılmasını öneriyorum.

Geçmiş aylarda doğum günü olan Meclis üyeleri için pasta kesilmesiyle toplantı sona erdi.