ÇTSO Meclisinde Ekonomide Kara Bulutlar Konuşuldu

ÇTSO Meclisinde Ekonomide Kara Bulutlar Konuşuldu

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO)´nun önceki gün gerçekleştirilen Eylül ayı meclis toplantısında konuşan Meclis Başkanı Osman Okyay ve Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Engin yaşanan olumsuz gelişmelerin ülke ekonomisine olan etkilerini dile getirdi.

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası´nın Eylül  ayı olağan Meclis toplantısı ÇTSO Kongre Fuar Merkezi´nde yapıldı.  Meclis toplantısının açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Osman Okyay, buruk geçen bayramın ardından yeniden bir arada olunduğunu belirterek,  Doğudan gelen ve hepimizi derinden üzen şehit haberleri, Kutsal Kabe topraklarında yaşanan kaza ve facia, tatil trafiğinde hayatını kaybeden 142 vatandaşımız ve nefes alamadıkları ülkelerinden kaçıp Avrupa´da yeni bir hayat kurabilmek için, hemen yanı başımızda hayatlarıyla kumar oynayan Suriyeli mültecilerin haberleri ile aynı burukluğu herkesin yaşadığından emin olduğunu ifade etti.

Yönetim Kurulu adına konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Engin ise ?Hemen her gün şehit haberleri, sel felaketi, erken seçim gündemi ve bunlarla bağlantılı olarak ekonomimizin içinde bulunduğu durum  ve sonuç olarak iç açıcı olmayan tablo ile  buruk bir Bayram geçirdik. Hepinizin geçmiş Kurban Bayramınızı tekrar kutlar, Ülkemize ve Milletimize , tüm dünyaya huzur ve esenlik getirmesini hayırlara vesile olmasını dilerim? diye konuştu.

Eylül ayı  Meclis Toplantısı´nın konukları ise MHP Çanakkale Milletvekili ve 1.sıra adayı Kürşat Tuna , 2. Sıra adayı Hatice Korkmaz ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer oldu. 

 ? ya bir yol bulmalı, ya yeni bir yol açmalıyız ?

Eylül ayı Meclis toplantısı ÇTSO Meclis Başkanı Osman Okyay´ın açılış konuşması ile başladı. ?Uyanmamız lazım. Bölgemizde bunca felaketler yaşanıyorken, bölgenin en formda, mega ekonomi olma potansiyeli en yüksek ülkesi olarak bizim yapacağımız çok işler olduğunu düşünüyorum. Bir de dönüp uğraştığımız dertlere bakın. Terör adeta ayaklarımızı bağlıyor. 2001 krizinden sonra büyük bedel ödeyerek elde ettiğimiz kazanımlar bugün belirsizlik bulutlarıyla gölgeleniyor.

Ülke olarak ekonomide Usain Bolt kadar hızlı koşabilecekken, adeta kenarda beklemek zorunda kalıyoruz. Haziran seçimlerinden bu yana verdiğimiz istikrarsız görüntü bize hiç bir şey kazandırmıyor. Bir çıkış yolu bulmamız lazım. İnşallah 1 Kasım seçimlerinin ardından, sonuç ne olursa olsun; ortak paydanın ülke çıkarı olduğu, istikrarlı bir hükümete kavuşuruz.

Bugün aramızda davetimizi kabul edip gelen değerli milletvekilimiz Sayın Kürşat Tuna ve Çanakkale 18 Mart Üniversitesi´nin değerli Rektörü Prof. Dr. Sayın Yücel Acer var. 1 Kasım seçimlerinin ardından Türkiye´nin yeni bir başarı hikayesi yazma yolculuğuna başlayacağına inancımız tam. Bu yolculuğun ana hedefi kapsayıcı büyüme olmalıdır. Ülkemizin Edirne´den Ardahan´a her metrekaresini, 78 milyon insanımızın tümünü müreffeh kılacak bir büyük yolculuk başlatmamız lazım. İnanıyorum ki, gelişmişlik ortak paydamız olduğu zaman bugün bizi aşağı çeken sorunların hiçbirini konuşmuyor olacağız. Evet, zor bir dönemden geçiyoruz. Ama Türkiye´nin içe kapanma lüksü yok. 800 milyar dolarlık bir ekonominin dünyaya kulak tıkaması mümkün değil.

Türk özel sektörü olarak böyle bir lüksümüz hiç yok. Evet, bir yandan FED´in faiz politikasını takip etmeliyiz ama diğer yandan, FED ne karar alırsa alsın bizi en az olumsuz etkilemesini sağlayacak tedbirleri almalıyız. Evet, bir yandan Çin´in büyümesinin yavaşlamasını dikkatle gözlemlemeliyiz ama diğer yandan dünyanın diğer bölgelerindeki fırsatları takip etmeliyiz. Evet, bir yandan Suriye´deki siyasi gelişmeleri ihtiyatla izlemeliyiz ama diğer yandan bölgemizdeki is fırsatlarını  kollamalıyız.

Dünyadaki gelişmeleri takip etmeyi, fuarlara katılımı, yeni pazarlar keşfetmeyi, velhasıl yaptığımız işi daha iyi yapmayı asla ihmal etmemeliyiz. Kadim tarihten gelen meydan okuma gibi, ya bir yol bulmalı ya da yeni bir yol açmalıyız. Bir kere daha, önümüzdeki günlerin ülkemize huzur ve refah getirmesini yüce Allah´tan niyaz ediyor, şehitlerimize rahmet, acılı yakınlarına ve tüm milletimize sabırlar, gazilerimize de acil şifalar diliyorum. Bugün bizleri kırmayarak, davetimize icabet eden Sayın Milletvekilimiz ve Sayın Rektörümüze tekrar teşekkür ediyorum.?

Bülend Engin : ?Buruk ve iç açıcı olmayan bir bayram geçirdik?

Meclis Başkanı Osman Okyay´ın ardından Yönetim Kurulu adına konuşmak üzere kürsüye gelen Başkan Bülend Engin de üye bilgilendirmesinin yeni yapıldığını ve komitelerimizden gelen talepler üzerine iletilen cevabi yazıların da kendileri ile birlikte tüm üyelerimize iletildiğini belirtti ve  ?Hemen her gün şehit haberleri, sel felaketi, erken seçim gündemi ve bunlarla bağlantılı olarak ekonomimizin içinde bulunduğu durum ve sonuç olarak iç açıcı olmayan tablo ile buruk bir Bayram geçirdik. Hepinizin geçmiş Kurban Bayramınızı tekrar kutlar, Ülkemize ve Milletimize, tüm dünyaya huzur ve esenlik getirmesini hayırlara vesile olmasını dilerim.

Yönetim Kurulumuzun bilgilendirme metnini ve Komitelerimizin kararlarına istinaden cevabi yazılarımızı Bayram öncesinde tüm üyelerimiz ile paylaşmıştık, bu yüzden fazla vaktinizi almayacağım.  7. ve 8. Komitelerimizin talepleri üzerine Almanya Hannover ?da yapılacak olan Yapı Fuarına 09-12 Ekim 2015 tarihlerinde katılım için organizasyon hazırlıkları son aşamada.  KOSGEB´e müracaatımızı yaptık. 12 üyemizin katılacağı bilgisi geldi bana. Diğer komitelerimizin de talepleri halinde sektörleri ile ilgili fuarların organizasyonunda yardımcı olacağız.

16. Komitemizin Nisan ayı kararlarındaki talepleri  üzerine  Çanakkale´nin deniz ticareti ile ilgili belge, resim  ve dokümanları araştırmaya başladık. Uzun bir araştırma, tercüme ve derleme ile 100 ?ün üzerinde belgenin sureti elimizde mevcut. Sergi hazırlıklarımız devam ediyor.  ÇTSO Çanakkale Evi´nin doluluğu sebebi ile ancak 11 Kasım tarihinde sergimizi açabileceğiz. Sergide kullanılacak belgeleri ayrıca bir katalog haline getirip hatıra olarak sizlerle paylaşmayı düşünüyoruz. 

ÇTSO Çanakkale Evimiz bugüne kadar 60 ulusal ve uluslararası sergiye ev sahipliği yaptı. Türkiye´nin her köşesinden sanatçılarımız müracaat ederek sergilerini bizde açmak istediklerini ifade ediyorlar. 100. Yıl dolayısıyla özellikle ilk 6 ayda pek çok talebe cevap veremedik. Bu yoğun ilgi birlikte binanın tahsis amacına uygun kullanımından da ayrıca memnuniyet duyuyoruz.

Kongre Fuar Merkezimizde de sadece bu yıl, bu tarihe kadar 100 civarında etkinlik gerçekleşti. Temennimiz inşallah, çok daha iyilerini hep birlikte yine Çanakkale´mize kazandırırız. 21 Meslek Komitemize çalışmaları, Yönetim Kuruluna katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Toplantılarında aksamalar olanların daha fazla hassasiyet göstermesini rica ediyorum. En son Tosya Ticaret ve Sanayi Odası´nı ağırlamıştık. 22 Ekim tarihinde de İstanbul Sanayi Odasının misafirimiz olacağı bilgisini vermek istiyorum.

Kasım ayında yapılacak seçimlerin, Milletimiz ve Ülkemiz için hayırlı olması dileklerimle hepinizi sevgi ve saygı ile selamlıyor, sağlık ve huzur dolu günler diliyorum? diye konuştu.

Kürşat Tuna: ? Güçlü bir iktidara ihtiyacımız var?

MHP Çanakkale Milletvekili ve 1. Sıra adayı Kürşat Tuna Türkiye´nin güçlü bir iktidara ihtiyacı olduğunu vurguladı. ?Güçlü bir iktidar gerekiyor. Bu güçlü iktidarın, iş adamları arasında fikrine göre, partisine göre ayrım yapmadan herkese destek olması gerekiyor. Bu iktidarı kurmak için 1 Kasım seçimlerinde hepinizden destek istiyoruz.? diye konuşarak destek istedi.

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Üyesi olduğunu ve TOBB Camiasının da içinde olduğunu belirten Tuna ?sizler hepiniz ağabeyim, kardeşim, arkadaşımsınız. Sorunlarınızı çok iyi biliyorum. Ticaret ve Sanayi Odamızın yürüttüğü ve desteklediği tüm projelerin destekçisi ve takipçisiyim. Benim de isteğim her zaman Çanakkale´nin kazanmasıdır? dedi

 ? Çanakkale´den 46 yıldır kadın milletvekili çıkmadı?

Kürşat Tuna´dan sonra kürsüye gelen MHP 2. Sıra adayı Hatice Korkmaz da Çanakkale´den ilk kadın milletvekili olarak 1969 yılında  Zekiye Gülşen´in çıktığını ve o tarihten sonra ne yazık ki seçilebilir sıraya bir kadın milletvekilinin konmadığını belirterek ? İl kadın vekil benim doğum tarihimde çıkmış, 46 yıl sonra yeniden bir kadın vekil adayı olarak hepinizden destek istiyorum? dedi.

Hatice Korkmaz; Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Üyesi ve aynı zamanda Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı olduğunu ve uzun yıllardır süren ticari hayatının birikimleri ile Ankara´da sorunların çözümü için çalışacağını ifade etti.

Rektör Acer ?13 fakültesi olan bir üniversite haline geldik?

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer teleferik ve rüzgâr tribünü proje çalışmaları, öğrenci sayısı hakkında bilgi verdi. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası´na ve Başkan Bülend Engin´e Üniversiteye ve Teknoparka desteklerinden ötürü teşekkür eden Prof. Dr. Acer, üniversitenin 46 bin öğrenci sayısı ile Çanakkale ekonomisine büyük destek verdiğini belirtti.

Ülkemizde ne zaman bir koalisyon kurulmaya çalışsa ekonominin zarar gördüğünü belirtene Acer; ?Koalisyon kurulamamıştır, süreç uzamıştır. Türkiye´de son yılda yaşanan gelişmelerin, belli bir yapının deşifre olmasıyla birlikte buna destek veren dış güçlerin oynamaya başladığı bir oyunun uzantısıdır. Bu kadar deşifre olduğu halde hala sağlam bir şekilde devam etmeye çalışıyorsa tek bir açıklaması vardır. O da dış bağlantı olduğudur. Biz ülke olarak dünya üzerinde çok sorunlu bir yerdeyiz, bu nedenle hassasiyetlerimiz vardır. Bu hassasiyetler yeri geldiği zaman dış güçler tarafından devreye sokulur. Türkiye´de son 3 yılda ekonomik anlamda bazı göstergeler kötüye gittiyse bu desteğin Türkiye´de oluşturulan desteğin büyük bir etkisi vardır. Ben özellikle önümüzdeki ay yapılacak olan seçimde Türkiye´de güçlü bir iktidarın oluşmasını temenni ediyorum.

13 Fakültesi olan bir üniversite haline geldik. Ve bu fakültelerimizin zenginliği için çalışacağız. Üniversitenin güvenliği için büyük bir hassasiyet gösteriyoruz. Her şeyden önce üniversitemizin bilimsel araştırmalar yapan bir üniversite olması için elimizden geleni yapıyoruz. Üniversitemizi teknolojik bir üniversite yapmak için elimizden geleni yapıyoruz. Elektronik evrak sistemi kurumların geçmeye zorunlu olduğu bir sistem ama henüz değil, ama biz bunu hemen başlatıyoruz. Türksat ile yaptığımız anlaşmayla programı satın aldık ve yakında üniversiteniz elektronik evrak sistemi ile çalışacak. Kağıt israf etmeyen bir üniversite olacağız. Daha çevreci ve daha hızlı, verimli işleyen üniversite haline geleceğiz.

Çanakkale´nin üniversitesini yıpratmak için faaliyet gösteren bir yapı var. Basın yoluyla, yalan haberlerle, iftiralarla yıpratmak için üniversiteyi, yönetimini, aslında üniversitenin marka değerini yıpratarak Çanakkale´ye zarar veren geçen dönemden kalan bir yapı, hala faaliyetlerine devam ediyor. Biz bunları muhatap almıyoruz. Muhatap almaya değer görmüyoruz ama yine de bilmenizde fayda var. Üniversitenin bir santimetrekaresini bunlara ayırma niyetinde değilim. Bunların herhalde yeri geldiğinde yargısal olarak cevabı verilecektir? dedi.

Eylül ayı Meclis toplantısında, daha sonra Meclis Üyesi İbrahim Armağan Aydeğer 04 Ekim 2015 tarihinde gerçekleştirilecek olan ? Turkcell Gelibolu Maratonu- Barış İçin Koşuyorum? projesi ile ilgili sunumunu gerçekleştirdi ve tüm üyeleri davet etti.                 

Ardından Hesap İnceleme Komisyonu´nun 2015 Ağustos ayı mizanı ile ilgili raporu okundu ve onaylandı. Ekim ayı toplantı tarihi değişikliği oylamaya sunularak 22 Ekim olarak onaylandı. Gündemin son maddesinde de Meclis üyeleri, çeşitli konularda görüşlerini bildirdiler.