Çtb´de Gündem Mesleki Eğitim Ve İstihdam Seferberliği

Çtb´de Gündem Mesleki Eğitim Ve İstihdam Seferberliği

Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanımız S.Kaya ÜZEN "Mesleki Eğitim ve İstihdam seferberliği" konusunda bir basın açıklaması yaptı.

Üzen Yaptığı Açıklamada şu ifadelere yer verdi; Borsamızın en önemli gündemi Mesleki Eğitim ve İstihdam Seferberliğidir. Bizler iş dünyası olarak bütün bir yıl boyunca hepimizin derinden yaşadığı ve hissettiği zorluklara karşı büyük bir kararlılık ve direnç gösterdik. İşimize gücümüze tüm varlığımızla sarıldık. Hem kendimiz hem de memleketimiz için iyi olanı gerçekleştirmeye çalıştık. Tabii ki 2017 yılında da aynı çalışma azmindeyiz? dedi.. 

Kobilerimize Nefes Olduk..

"Ekonomik olarak zor günlerden geçerken, şimdi ekonomiyi normalleştirme ve somut adımlar atma zamanı" diyen Başkan ÜZEN "Özellikle de böyle bir dönemde olumlu işler yapmak ve Türkiye ekonomisinin sağlamlığını hem insanımıza göstermek, hem de dünyaya tanıtmak, çok daha önemli hale geldi. Bu kapsamda, ilk olarak faiz baskısı altında ezilen KOBİ´lerimize ucuz finansmanın önünü açtık. Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın başlattığı TOBB´un desteklediği, Ziraat Bankası, Denizbank ve Kredi Garanti Fonu ortaklığında oluşturulan Çanakkale Ticaret Borsası olarak bizimde katkı verdiğimiz yıllık yüzde 9,90 faiz oranı ile KOBİ´lerimizin finansman ihtiyacına nefes olmayı sağlayan ?TOBB Nefes Kredisi´ projesi bu anlamda büyük önem taşımaktadır.?dedi. Çanakkale Ticaret Borsası olarak 300 üyemiz için 5milyonTL´lik kaynak yaratıldığını belirten ÜZEN böylece borsamız üyelerine piyasaların tedirgin olduğu bu zor günlerde Çanakkale iş dünyamıza bir umut olmaya, bir nefes olmaya çalıştık? dedi. 

Borsamız İŞKUR Hizmet Noktası oldu.

Üzen devamla 2016 sonunda İŞKUR ile birlikte "Mesleki Eğitim ve İstihdam Seferberliği" başlattık. Bu seferberlik, Türkiye´de kamu ile özel sektör arasında gerçekleşen en büyük ortak çalışma girişimidir? dedi. Çanakkale Ticaret Borsası olarak İŞKUR İl Müdürlüğümüz ile birlikte çalışmalara başladık. Yaptığımız protokole Borsamız İŞKUR Hizmet Noktası oldu.  Nitelikli eleman ihtiyacındaki şirketlerimizle iş arayan kardeşlerimizi bir araya getiriyoruz. İşgücü piyasası için el ele, omuz omuza çalışmaya başladık. Tüm bu özverili çalışmaları için İŞKUR il müdürlüğümüze yürekten teşekkür ediyorum. Nitelikli eleman ihtiyacı olan işverenlerimizin bu ihtiyacını mesleki eğitim kurslarıyla karşılanacak. Benim hemen elemana ihtiyacım var diyen işverenlerimizin bu ihtiyacını işbaşı eğitim programları ile karşılanacak. Stajyer ihtiyacım var diyen işverenlerin bu ihtiyaçlarını liselerimizden, yüksekokullarımızdan ve üniversitelerimizden karşılanacak. Öte yandan işsiz kardeşlerimize mesleki eğitim verip, onların meslek sahibi olmalarını ve istihdam edilmeleri sağlanacak. Çalışırken mesleki eğitim alıp kendini geliştirmek isteyen kardeşlerimize mesleki eğitim verilecek. Hem ortaöğretim hem de yükseköğretimde okuyup staj yapmak isteyen kardeşlerimize firmalarda staj imkânı sağlanacak. İstihdam seferberliği, hem işsizlere hem de firmalarımıza maddi destekler sağlıyor. Buradan istihdam temin eden bir firma, 54 aya kadar varan sürelerle işveren primi ödemeyecek. Yani SGK prim maliyeti yüzde 50 azalmış olacak. İşbaşı eğitim programına katılanlara da İŞKUR tarafından günlük 54 lira ücret ödeniyor. Yani her katılan kardeşimiz aylık net 1.404 lira alacak. Ayrıca, programa katılan kişilerin iş kazası ve meslek hastalığı ile Genel Sağlık Sigortası primleri de İŞKUR tarafından karşılanıyor. Bizlerde ilimizdeki odalar ve borsalar olarak bu projeyi önemsiyoruz. Proje ile iş dünyasının tüm eleman ihtiyacını, çalışanların mesleki eğitimini, mesleki yeterlilik belgesi taleplerini ve stajyer ihtiyacı karşılanacak dedi.

Türkiye´nin geleceğine sen de bir istihdam sağla

İş dünyamıza, Kobilerimize diyoruz ki İmkânın kısıtlıysa 1 istihdam sağla, imkânın varsa 10 istihdam, 100 istihdam sağla.İŞKUR işe alacağın kişinin maaşını ödüyor, sigortasını yapıyor. Sana hiçbir maliyeti yok. Gel; işsiz bir kardeşime istihdam sağla, ekmeğini paylaş onunla. Program sonunda bu kişiyi istihdam etmeye devam edersen, SGK işveren payını İŞKUR ödüyor yine. Yani İŞKUR, senin istihdam üzerindeki yükünü azaltıyor. Bize de bundan yararlanmak düşer.

 

Ar-Ge, Yenilikçilik, Girişimcilik Bakanlığı kurulmalı..

 

Borsa Başkanı S.Kaya ÜZEN ayrıca TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı´nın ifade ettiği gibi Ar-Ge, Yenilikçilik, Girişimcilik Bakanlığının kurulmasının gerekliliğine dikkat çekti.

Başkan ÜZEN Ar-Ge, yenilikçilik, girişim gibi kavramların son yıllarda ülke gündemimizde sıkça yer aldığını belirterek ülkemizde birçok kamu kurumu farklı adlar altında Ar-Ge, girişimcilik ve yenilikçilik çalışmalarının artırılması için teşvik ve destek programları yürütmektedir. Sayıları 150´ye yaklaşan destek ve teşvik programları salt kamu kurumlarının yanı sıra ülkenin itici gücü, fikir üreten oluşumları olan üniversiteler ve piyasanın nabzını tutan özel sektör tarafından da yürütülmektedir. Bu teşvikler, savunma, otomotiv, bilişim ve tarım sektörü gibi birçok alanda Ar-Ge ve girişimcilik kültürünün yerleşmesi ve yaygınlaşması amacıyla verilmektedir? dedi. Ar-Ge ve girişimcilik desteklerinin mevcut durumu dikkate alındığında tüm programların tek bir merkezden koordine edilmesi seçeneği akla gelmektedir. Bugüne kadar birçok kamu kurumu çeşitli destekleri sağlayarak belli bir Ar-Ge ve yenilikçilik kültürünün oluşmasında bu kritik görevi üstlenmişlerdir. Artık bu süreçten sonra gerekli reformların yapılması ve tek bir noktadan idare edilebilmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır. Programların etkin şekilde yürütülmesi ülkemiz ve 2023 hedefleri açısından zaruri bir durum haline gelmiştir. Girişimcilik Bakanlığı gibi bir üst kurul tarafından tüm desteklerin tek bir merkezde toplanması hem özel sektör hem de kamu açısından önemli olabilecektir.  Ayrıca diğer kamu kurumlarından bu alanda yetişmiş personelin de yeni bakanlığa kaydırılarak tecrübe ve bilgi birikimlerinden istifade edilebilecektir. Dünyada Hırvatistan ve Hindistan gibi ülkelerde örnek uygulamalar görülmektedir. Bu ve benzeri örneklerin incelenerek ülkemiz için en uygun organizasyonun inşa edilmesi ülkemiz açısından faydalı olabilir.? dedi.

 

Zenginlik ve refaha giden tek yol girişimcilik

 

Kadın ve Genç Girişimci sayısının arttırılmasının önemine değinen Başkan ÜZEN Girişimcilik, ülkelerarası rekabette üst sıralara çıkmak ve işsizlik sorununu çözmekte en önemli etken. Bugün dünyanın en zengin ülkeleri en girişimci olan ülkeler. Tek 1 girişimci, 10 kişiye istihdam sağlıyor. Bu yüzden zenginlik ve refaha giden tek yol girişimcilik diyoruz. Türkiye´de her 100 kişiden yalnızca 2´si girişimci. Ülkemizi Japonya seviyesine çıkartabilmek için 2 milyon yeni girişimciye ihtiyacımız var. Daha fazla girişimciye ulaşabilmek için de en önemli potansiyeli kadınlar ve gençler oluşturuyor. Gençlerin de bu alana daha fazla heves etmesi lazım. Bunu sağlayabilmek için 2007 yılında TOBB Kadın Girişimci Kurulu´nu, 2009 yılında TOBB Genç Girişimci Kurullarımız kuruldu. Tüm Anadolu´da kendi başarı hikâyelerini anlatarak, rol model olarak daha fazla genci ve kadını girişimciliğe teşvik etmek için büyük bir heyecanla çalışıyorlar. Çanakkale Ticaret Borsası olarak bizlerde ilimizdeki Genç Girişimciler Kurulunun sekreter yasını yürütmekteyiz. Ayrıca Kosgeb ve İşkur´un Girişimcilere yönelik düzenlemiş oldukları desteklerden girişimcilerimizin yararlanması için Ticaret Borsası olarak her zaman itici güç olmaya çalışmaktayız ? dedi..  Başkan ÜZEN son olarak İş dünyası temsilcileri olarak bizler, yeni yatırımlarla daha çok üreterek daha çok istihdam sağlayarak, daha çok ihracat yaparak Ülkemizin birliğine, refahına ve geleceğine sahip çıkmalıyız. Bizler, iş dünyası olarak Ülkemizin kalkınması ve dünyadaki hak ettiği yere ulaşması için ekonomik seferberlik bilinci ile hareket etmemiz gerektiğini özellikle bir sefer daha belirtmek istiyorum.? dedi.