Cezalar Caydırıcı Değil

Cezalar Caydırıcı Değil

Türk Sağlık-Sen Çanakkale Şubesi, sağlık çalışanlarına şiddet olaylarına karşı yeterli önlemlerin alınmadığından yakındı

Türk Sağlık-Sen Çanakkale Şube Başkanı Turan Çavdar, yaptığı yazılı basın açıklamasında sağlık çalışanlarına karşı girişilen şiddet ve darp eylemleri ile ilgili caydırıcı önlemlerin alınması gerektiğine vurgu yaptı. Çavdar Tutuklu yargılama gibi caydırıcılığı olan  unsurlar hayata geçirilmelidir. Bu konuda da artık sabrımız kalmamıştır. Bir an önce sağlık çalışanlarının şiddetin en aza indirilmesi adına bekledikleri çalışmalar hayata geçmelidir. Bu konuda artık ciddi adımlar atılmalıdır.  Güvenli çalışma sağlık çalışanlarının hakkıdır” dedi.

Şiddete karşı ihmalkar davranılmamasına ve önlemler alınmasına dikkatleri çeken Başkan Turan Çavdar, sağlıkta yaşanan şiddet olayları artık tahammül sınırını aşmış olduğunu kaydetti.  14 Mayıs – 1 Ekim 2012 tarihleri arasında 2 bin 94 sözel şiddet, 990 fiziksel şiddet olmak üzere toplam 3 bin 84 şiddet olayının rapor edildiğini, bakanlığın hukuk birimlerine 2 bin 106, adli mercilere de bin 982 olayın intikal ettirildiği bizzat Sağlık Bakanlığı tarafından açıklandığına vurgu yapan Çavdar şu ifadelere yer verdi:

 

Rakkamlar vahameti gösteriyor”

Söz konusu resmi beyan hastanelerde şiddetin tespitine yönelik ilk resmi veri olması ve durumun vahametini göstermesi açısından oldukça önemlidir. Ortaya çıkan rakamlara bakıldığında sadece adli sürecin işletildiği şiddet olaylarının bile ne kadar yoğun yaşandığı ortaya çıkmaktadır.

 

Biga'da da şiddet olayı yaşandı”

Son olarak  Biga İstiklal Aile Sağlığı Merkezinde bir doktor  arkadaşımız şiddete maruz kalmış ve darp edilmiştir. Kendisine geçmiş olsun diyoruz. Şifa bekleyen insanlara yardım eden çalışanlara şiddet uygulayanlar her şeyden önce tüm milletin sağlığının da bir numaralı düşmanlarıdır.

 İnsanlıktan nasibini almamış, milletin sağlık hakkını engelleyen ve bir sağlık çalışanını darp etme gibi çirkin bir davranışta bulunanları kınıyoruz. Bu şiddet olayları  ne yazık ki hastanelerde , ASM'lerde ve diğer sağlık birimlerinde yaşanan ilk olay değildir.

 

Cezalar caydırıcı değil!”

Daha öncede şiddet olayları meydana gelmiştir. Fakat yaşanan bu olaylara karşı yöneticilerin önlem almaması, çalışanların can güvenliği için yeteri kadar tedbirli davranılmaması bu konunu ihmal edilmesi nedeniyle, şiddet artarak devam etmektedir. Buradan bir kez daha yetkililerin dikkatini çekmek istiyor ve sağlık çalışanlara şiddete karşı önlem alın, çalışanlar rahat ve huzurlu bir şekilde hizmet üretsinler diyoruz.

 

insan hayatının riske atılması suçu”

Ayrıca yalnızca yerelde değil tüm Türkiye'de sağlıkta şiddetin en aza indirilmesi için yapılması gerekenler vardır. Sağlık çalışanına şiddet, kamu görevlisine darp olarak algılanıyor ve cezai yaptırımı az. Cezaların caydırıcı olması için TCK'da bir düzenleme yapılmalıdır. Sağlıkta şiddet sadece basit bir darp olmaktan çıkarılarak, kamu hizmetini engelleme, vatandaşın sağlık hakkını kullanmayı engelleme ve bunun sonucunda insan hayatının riske atılması gibi suçlarının da cezası olmalıdır. Bugüne kadar çıkarılan kanunlar yetersizdir.

 

Tutuklu yargılama gibi caydırıcılığı olan unsurlar hayata geçirilmelidir. Bu konuda da artık sabrımız kalmamıştır. Bir an önce sağlık çalışanlarının şiddetin en aza indirilmesi adına bekledikleri çalışmalar hayata geçmelidir. Bu konuda artık ciddi adımlar atılmalıdır.  Güvenli çalışma sağlık çalışanlarının hakkıdır.

 

 

Türk Sağlık-Sen olarak hekimimize bir kez daha geçmiş olsun diyor, şiddeti uygulayanları kınıyor ve artık şiddet son bulsun diyoruz.