ÇEKUD'DAN HATIRA ORMANI

ÇEKUD

Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği (ÇEKUD), Türkiye'nin önde gelen çevre kuruluşlarından biri olarak, ekolojik koruma ve doğa sevgisi adına önemli bir girişimde bulundu

ÇEKUD, Çanakkale Gönüllüleri ile 'Mahmud Es'ad Coşan Hatıra Ormanı' oluşturmak amacıyla 2.000 fidan bağışında bulunarak çevresel farkındalık ve dayanışmayı bir kez daha gözler önüne serdi.


 

ÇEKUD'un bu özverili girişimi, Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü ile yapılan işbirliği çerçevesinde gerçekleştirildi. Yapılan bu işbirliği sayesinde, Çanakkale'de ekolojik denge ve biyolojik çeşitlilik adına önemli bir adım atıldı. İlki gerçekleştirilen bu eşsiz projede, uygun mekanların tahsisi sağlanarak hatıra ormanının kurulması hedeflendi.


 

Bu hatıra ormanı, Çanakkale'nin yetiştirdiği önemli bir bilim insanı olan Prof. Dr. Mahmud Es'ad COŞAN'ın anısına adanmıştır. COŞAN, çevre bilincine ve duyarlılığına büyük önem veren bir isim olmuştur. Bu özelliği ile 1990‘lı yıllarda Türkiye'deki çevre kuruluşlarının kurulmasında öncü bir liderlik yapmıştır.


 

ÇEKUD'un Çanakkale'deki 'Mahmud Es'ad Coşan Hatıra Ormanı' projesi, doğanın ve tarihin eşsiz birlikteliğiyle, gelecek nesillere hem doğayı korumanın hem de önemli değerlerimizi yâd etmenin ne kadar mühim olduğunu bir kez daha hatırlatıyor. Bu güzel girişim, umutla dolu bir yarın için atılan emin adımların sadece bir tanesidir.


 

Son olarak, Prof. Dr. Mahmud Es'ad Coşan'ın çevre konusundaki duyarlılığı ve vizyonu, adının yaşatılacağı bu hatıra ormanıyla bir kez daha anımsanacak ve saygıyla hatırlanacaktır.


 

ÇEKUD tarafından Çanakkale Orman Bölge Müdürü Enver DEMİRCİ’ye bu süreçte verdikleri destek nedeniyle teşekkür ziyaretinde bulunuldu. Ziyarette fidan bağışı ve hatıra ormanı çalışmalarının önümüzdeki dönemde de devam edileceği belirtildi. Ziyaret, Çanakkale Orman Bölge Müdürü Enver DEMİRCİ'ye takdim edilen Fidan Kart hediyesi ve çekilen hatıra fotoğrafının ardından sona erdi.

 


 

Türkiye'nin önde gelen çevre kuruluşlarından ÇEKUD (Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği) Çanakkale gönüllülerinin de desteği ile 'Mahmud Es'ad Coşan Hatıra Ormanı' oluşturmak amacı ile … (buraya ormanlık alanın ismi yazılabilir) bölgesine 2 bin fidan dikti. 


 

Türkiye’de bir çok bölgede milyonlarca fidanı toprakla buluşturan ÇEKUD, Çanakkale’de de güzel bir çalışmaya imza attı. Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü ile yapılan işbirliği çerçevesinde gerçekleştirilen çalışmada, Çanakkale'nin yetiştirdiği önemli bir bilim insanı olan Prof. Dr. Mahmud Es'ad COŞAN'ın anısına oluşturulacak hatıra ormanının ilk fidanları toprakla buluşturuldu.


 

“Orman Genel Müdürlüğü ile Türkiye genelinde milyonlarca fidanı toprakla buluşturduk ve Çanakkale örneğinde olduğu gibi buluşturmaya devam ediyoruz. Müessif deprem hadisesi sonrası deprem bölgesindeki çiftçilerimize (kendi arazilerine dikilmek üzere) Antep Fıstığı, zeytin, badem, ceviz. gibi meyve fidanlarını ücretsiz olarak veriyoruz. Burada hedef, çiftçimizin bu meyve fidanlarını yetiştirerek geçimini sağlaması ve toprağını terk etmemesidir. Günümüze kadar 2 bin çiftçimize yaklaşık 700 bin adet meyve fidanı verdik. Hedef 1 milyon fidan temin etmek. Bölgede çalışmalarımız devam ediyor” diyen ÇEKUD yetkilileri, Çanakkale’de de önemli bir fikir ve bilim insanının adına orman oluşturacakları için mutlu olduklarını ifade ettiler. 


 

Türkiye’de 80li yıllardan itibaren çevre çalışmaları yapmaya  ve etrafını da teşvik etmeye başlayan Mahmud Esad COŞAN anısına böyle kıymetli bir çalışmayı başlatmaktan mutlu olduklarını dile getiren dernek yetkilileri, “projeye destek veren Çanakkale’nin güzide insanlarına, Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi burada da ÇEKUD’un yanında olan Orman Genel Müdürlüğü mensuplarına, özelde de Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü’ne teşekkür ederiz” dediler.


 

ÇEKUD Çanakkale Gönüllüleri de , ilk defa Çanakkale’de böyle bir proje başlattıklarını,  projenin büyüyerek hatıra ormanlarının artmasına, doğanın ve çevrenin korunmasına, biyolojik çeşitlilik ve ekolojik dengenin sağlanmasına yönelik çalışmalarına devam edeceklerini belirttiler.


 

“bu etkileyici ve anlamlı projenin ardından, yine Çanakkale’de hatıra ormanlarının oluşturulmasına devam edeceklerini; doğanın ve çevrenin korunmasına yönelik çalışmalara destek vererek, biyolojik çeşitlilik ve ekolojik dengenin sağlanmasına yönelik çalışmalarına devam edeceklerini söyleyen çevre gönüllüleri, “ ‘Çanakkale Mahmud Es'ad Coşan Hatıra Ormanı' projesi doğanın ve tarihin eşsiz birlikteliği ile gelecek nesillere hem doğayı korumanın hem de önemli değerlerimizi yâd etmenin ne kadar mühim olduğunu bir kez daha hatırlatıyor. Bu güzel girişim, umutla dolu bir yarın için atılan emin adımların bir tanesidir. Bu proje ile Prof. Dr. Mahmud Es'ad COŞAN'ın çevre konusundaki duyarlılığı ve vizyonu, adının yaşatılacağı bu orman ile bir kez daha anımsanacak ve saygıyla hatırlanacaktır” diye duygu ve temennilerini dile getirdiler.