Çasiad´dan Ekonomi Raporu

Çasiad´dan  Ekonomi Raporu

Çanakkale Sanayici ve İşadamları Derneği Türkiye ve Dünya ekonomilerini mercek altına aldı

Çanakkale Sanayici ve İşadamları Derneği tarafından yapılan değerlendirmelerde Türkiye ve Dünya Ekonomisi ile ilgili önemli gelişmeler mercek altına alındı. Türkiye´de ve Dünya´da yaşanan son gelişmeleri ve bunun ekonomi üzerine olan etkilerinin özetini çıkaran Çanakkale Sanayici ve İşadamları Derneğinin her ay yaptığı özet bilgilendirmede önemli detaylara yer veriliyor.

 

Derneğin Ekonomi Rapor Özeti Şöyle:

Türkiye Ekonomisi

? TÜİK verilerine göre Kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre ihracat %9,7 artarak 12,8 milyar dolara, ithalat ise %6 artarak 16,9 milyar dolara çıktı. Böylelikle dış ticaret açığı ise %4,1 geriledi ve 4,1 milyar dolara düştü. 12 aylık dış ticaret açığı 56,6 milyar dolara gerilerken, enerji hariç dış ticaret açığı da 32,5 milyar dolara geriledi.

? Ekonomik Güven Endeksi, Aralık ayında bir önceki aya göre %18,5 oranında azalarak 86,5 değerinden 70,5 değerine geriledi. Aralık ayındaki bu düşüşte hem Tüketici Güveni hem de Reel Kesim Güven Endeksinin gerilemesi etkili oldu.

? Bloomberg HT tarafından hazırlanan Tüketici Güven Endeksi ise Aralık ayında bir önceki aya göre %1,35 gerileyerek 68,28 değerini aldı. Endeksin Eylül ayından bu yana gerilemeye devam ettiği ancak gerileme hızının azaldığı belirtildi.

? İstanbul Sanayi Odası ve Markit işbirliğinde hazırlanan İmalat Sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi PMI Aralık ayında bir önceki aya göre 1,1 puan gerileyerek 47,7 değerini aldı. İSO´nun açıklamasına göre imalat sanayi sektöründe istihdam Aralık ayında da artmaya devam etti ve artış üst üste beşinci ay gerçekleşti. İstihdamdaki artışa rağmen enflasyonist baskıların sürdüğü belirtildi.

? Merkez Bankası´nın yayınladığı Konut Fiyat Endeksi, Ekim ayında bir önceki aya göre %0,47 oranında artarak 222,43 seviyesinde gerçekleşti. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre %12,85 oranında arttı.

Dünya Ekonomisi

? ABD´de Tüketici Güveninin Aralık ayında 2004 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıkarak 98,2 değerini aldığı açıklandı. Tüketici Güven Anketine göre, Donald Trump yönetiminde 2017 yılında ABD´nin büyümesi için büyük beklentiler olduğu ifade edildi.

? Financial Times´ın Euro Bölgesi ekonomistlerine düzenlediği ankete göre katılımcıların %68´i, 2017´de Euro´nun Dolar karşısında değer kaybetmeye devam edeceği ve 1,05´in altına ineceği görüşünde. Aynı ankete göre ekonomistlerin yarısı Donald Trump´ın korumacı ticaret politikalarının sadece Euro Bölgesi´ni değil küresel ticareti de olumsuz etkileyeceği yönünde görüş beyan etti.

? Euro Bölgesi´nde İmalat Sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi PMI Aralık ayında 54,9 değerine ulaşarak Nisan 2011´den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Endeks piyasa beklentileri ile aynı seviyede gerçekleşti.

? Çin´de açıklanan İmalat Sanayi PMI endeksinin Aralık ayında, son 4 yıldan bu yana en yüksek seviyesi olan 51,7´nin yakınında kaldığı açıklandı. Aralık´ta 51,4 değerini alan PMI, enflasyon beklentilerinde yükselişe işaret etti.