Çanakkale´ye Yakışmadı

Çanakkale´ye Yakışmadı

Çanakkale´de hafta boyu gerçekleştirilen eylemler, protestolar ve yaşananlar Aynalı Pazar Gazetesi tarafından yayınlanan haberde değerlendirildi

Çanakkale´de Pazar günleri yayınlanan ve kent genelinde ev ve işyerlerine ücretsiz olarak ulaşan Aynalı Pazar gazetesi, terör olayları nedeni ile hafta boyunca Çanakkale´de yaşanan eylemleri, olayları ve buna bağlı gelişmeleri, kentteki yönetici ve siyasilerin de görüşlerine yer vererek mercek altına aldı. Yüksek hit alan web sitesinde de habere yer veren Aynalı Pazar´ın haberi şöyle:

Fatih Duru´nun Şehit haberi Çanakkale´yi derinden yaraladı. Haber halkı sokağa döktü. Üç gün boyunca protestolar eylemle ardı ardına geldi. İlk gece HDP ve Halk Evi Binaları bir kısım protestocular tarafından taşlandı. Camları ve Kapıları kırıldı. Kafelere giren protestocular vatandaşlara zarar verdi. En önemlisi ise Şehit cenazesini Havaalanında karşılamaya giden Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek protestocular tarafından linç edilmek istendi. Belediyenin aracı tekmelendi. Barış´ın yüz yıllardır beraber anıldığı Çanakkale´ye şiddet yakışmadı. Şehide manevi destek, teröre tepki, bir takım siyasi düşüncelere protesto anlaşıldı ama, şiddettin gerekçesi anlaşılamadı.

 CHP´ye göre bunlar provokasyon. Belirli çevreler tarafından organize edildi. CHP ?Bu kişileri biz iyi tanıyoruz? diyor. Hatta Ülgür Gökhan ve Muharrem Erkek´in iddiasına göre bir gazeteci halkı galeyana getirerek ?Vurun! Sakın Kaçırmayın! Öldürün !? diye bağırdığı ifade edildi. Bu vahim iddiada ?Bir gazeteci? ile ?Öldürün!? kelimesinin yan yana gelmesi büyük bir endişe yarattı. Yaşananlardan sonra CHP Emniyeti ve Savcılığı göreve çağırırken, Milletvekili Muharrem Erkek´i telefon ile arayan Çanakkale Valisi Hamza Erkal, konuyla ilgili olarak inceleme başlattıklarını ve sorumluların en kısa zamanda tespit edileceğini ifade etti. Fatih Duru´nun PKK tarafından Hakkari´nin Dağlıca bölgesinde Şehit olduğu haberi sonrası Çanakkale´de yaşananlar, şehit acısının önüne geçti?.

 Çanakkale´ye yakışmadı!

 Her şey; Dağlıca da şehit olan Çanakkaleli Fatih Duru´nun naşının havaalanına getirmesi sırasında başladı. Bir gurup Çanakkale´nin CHP´li Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve milletvekili Muharrem Erkek´i sözlü olarak protesto etti. Bu protesto daha sonra makam aracına yumruklu, tekmeli saldırıya dönüşünce ortalık karıştı.

 CHP´li Başkan Ülgür Gökhan ve Milletvekili Muharrem Erkek´e yapılan saldırının şoku devam ederken gece aynı ?yakışmayan´ olaylar sürdü. HDP il binasına saldırılıp tabela indirildi, Halkevine girilerek Türk Bayrağı asıldı. Halkevi içindekiler tehdit edildi. Olaylara bazı gazetecilerin de ismi karıştı. Kısaca Çanakkale´ye yakışmadı?

Olaylar nasıl başladı?

 Dağlıca saldırısında şehit düşen Piyade Sözleşmeli Onbaşı Fatih Duru´nun naaşı, askeri uçakla Çanakkale havaalanına getirildi. Havaalanında bazı vatandaşlar, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan´ı ve CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek´i protesto etti. Çanakkale Havaalanına, şehit askerin yakınları, Çanakkale Valisi Hamza Erkal, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, MHP Çanakkale Milletvekili İbrahim Kürşat Tuna, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar da geldi. Şehit Duru´nun naşını taşıyan uçak havaalanına inmeden önce, Vali Erkal, Başkan Gökhan, Milletvekili Erkek ve diğer protokol birlikte aprona geldi. Bu esnada, apron dışında bekleyen vatandaşlardan, protesto sesleri yükseldi. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan´a ?Pilav dağıt´ diye bağıran vatandaşlar, diğer vatandaşların uyarısıyla sustu.

 Araca, tekmeli yumruklu saldırı

 Ardından Şehit Piyade Onbaşı Fatih Duru´yu taşıyan uçak Çanakkale havaalanına indi. Uçaktan alınan şehidin naşı, tekbirler arasında cenaze arabasına konuldu. Şehit Duru´nun Azime Duru, cenaze aracının üzerine çıkarak oğlunun tabutuna sarıldı. Anne Azime Duru´nun ?Yavrum´ diyerek tabut sarılması, alanda bulunanları gözyaşlarına boğdu. Ardından fenalaşan anne Duru, ambulansa alındı. Şehit cenazesinin alandan ayrılması esnasında, protesto sesleri yeniden yükseldi. Şehit Duru´nun cenazesi, yüzlerce vatandaş eşliğinde havaalanından çıkış yaptı. Bu esnada, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve Milletvekili Muharrem Erkek´in bindiği araca, vatandaşlar saldırdı. Araca tekme ve yumruk atan vatandaşlar, polis tarafından uzaklaştırıldı. Ardından araç yoluna devam etti.

 Halkevi ve Hdp il binasına saldırı

 Çanakkale´de kent merkezinde teröre tepki yürüyüşü gece geç saatlere kadar devam etti. HDP il binasını taş yağmuruna tutan grup, daha sonra Atatürk Caddesi üzerinde yürüyüşüne devam etti. Öfkeli kalabalık, saat 00.30´da sonra Demircioğlu Caddesi üzerinde bulunan Çanakkale Halkevleri binasının önüne geldi. Binanın balkonuna Türk Bayrağı asmak isteyen grup, polis ekipleriyle kısa süreli tartışma yaşadı. Çanakkale İl Emniyet Müdürü Yılmaz Özden olay yerine gelerek öfkeli grubu yatıştırdı. Olaylar binanın balkonuna Türk Bayrağı asılmasıyla sona erdi. Grup daha sonra saygı duruşunda bulunup, İstiklal Marşı´nı okudu.

 ?Provokatörlüğü kimlerin yaptığını biliyoruz?

 Yaşanan olayları değerlendiren CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, saldırıyı gerçekleştiren kişiler hakkında yapılacak işlemler için emniyet ve savcılığı yakından takip edeceklerini belirterek ?Fakat bazı odaklar şehidimizin gelişini dahi, varlığını dahi kullanarak çirkinleştiler. Bizler tabii ki gerçekleşen bu provokatörlüğü kimin ve kimlerin yaptığını biliyoruz. Şunu belirtmeliyiz ki bizim için önemli olan bu saldırıları yaşamış olmamız değil; barışımızın olması. Provokatörlüğü yapanlar bilsinler ki; emniyetimizde kayıtlar mevcut. Olayın kayıtları bulunuyor, kimin ne zaman nasıl saldırdığına dair. Bizler; şehidimize saygımızdan, o var diye hiçbir şey yapmadık fakat yarın sabahtan itibaren hukuki süreç başlatacağız. Biz, özellikle Başsavcımıza ve Emniyet Müdürümüze seslenmek istiyorum. Basında olayın kayıtları var, orada olan binlerce tanık var. Bu konu için, Hukuk sürecini başlatacağız ve yasal işlemlerin takipçisi olacağız.? dedi.

? 15-20 tane paralı asker?

 Çanakkale belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise yaşanan olayların bir grubun yaptığını belirterek, Çanakkale halkının bu grubu müdahale ettiğini ve provakasyona gelmediklerini söyledi. Gökhan, ? menfur bir saldırıya uğradık sayın milletvekilimizle beraber. Ama bu çok önemsenecek ve prim verilecek bir konu değil. Çünkü, bunu yapanlar 15-20 tane paralı asker. Sonuç itibariyle de çok sevindirici bir durumu sizlerle paylaşmak istiyorum. Çanakkale halkı bu provokasyona gelmedi. Hatta orada da onları durdurmaya çalışanlar, eleştirenler ve ne yaptıklarını anlamaya çalışanlar ve bunlara tepki gösteren insanlar vardı? dedi.

İşyerlerine bile saldırıldı

 Şehit cenazesi alındıktan sonra Çanakkale´de birkaç işletmeye, dernek ve parti binalarına da saldırı yapıldığını açıklayan Ülgür Gökhan; ?Sadece bize saldırılar olmadı. İşyerlerine saldırıldı. Camlar ve masalar kırıldı. İnsanlar rahatsız edildi. Turistler kaçmak zorunda kaldı. Özgürlüklerin kenti dediğimiz bu kentte, insanlar böyle şeylere alışık değil. Bir parti binasına saldırıldı. Bir derneğe saldırıldı. İçerisinde bir gazeteci ve bir avukatın olduğu dernekte zor anlar yaşadılar. Ve bu oluşum dikkat ederseniz tüm Türkiye´de eş zamanlı oldu. Yani bu bir kurgu, birileri tarafından tetiklenmiş ve hayata geçirilmiş bir kurgu? şeklinde konuştu.

 ?Vandalizm´e müsaade etmeyeceğiz?

 MHP Çanakkale İl Başkanı İsmet Balkan Çanakkale Belediye Başkanı ve milletvekiline yapılan saldırıyı kınadı. Balkan,  ?Çanakkale toplumsal refleksini en güzel şekilde veren bir şehirdir ve bundan sonrada Demokratik haklar dâhilinde vermeye devam edecektir. Vandalizm ile varılabilecek hiç bir sağlıklı hedef olması mümkün değildir. Biz Milliyetçi Hareket Partisi olarak, tüm teşkilatlarımız ile birlikte bu güne kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte de Ülke bütünlüğümüzü ve birlik beraberliğimizi sağlamak için var olacağız ve hiç bir zaman vandalizme müsaade etmeyeceğiz.  ?Sayın Belediye Başkanına ve Milletvekilline geçmiş olsun diyor ve yapılan saldırıyı çok manidar buluyoruz. Planlı olması ihtimali üzerinde durulması gerektiğini ifade ediyor ve en kısa sürede aydınlığa kavuşturulmasını emniyet güçlerimizden bekliyoruz? dedi.

 ?Aklıselim hareket etmek zorundayız?

 AK Parti Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, şehit cenazesini karşılamak için Çanakkale Havaalanı´nda bir grup vatandaşın öfkesine maruz kalan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan´a geçmiş olsun dileklerini iletti.  Yaşanan üzücü olaylar sonrasında Belediye Başkanı Ülgür Gökhan´ı aradığını twitter üzerinden açıklayan AK Parti Çanakkale Milletvekili ?Belediye Başkanı Ülgür Gökhan´a yapılan saldırı asla kabul edilemez. Geçmiş olsun dileklerimi akşam kendisini telefonla arayarak ilettim. Muhalefet hukuk zemininde olur? açıklamasında bulundu.

 ?Vurun öldürün, sakın kaçırmayın?

 CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek , ?Bu grup içerisinde yerel bir gazeteci vardı ki gözlerini nefret bürümüş. Gruba hitaben ?Vurun öldürün, sakın kaçırmayın´ diye bağırarak grubu yönlendirmeye çalışıyordu.  İsim vermeye gerek yok. O kişiyi hepiniz biliyorsunuz. Çekilen tüm videolarda resimlerde kendisi zaten var. Emniyet ve Savcılığımız gerektiğinde bu kişiyi ve grubun tamamını tespit etmek için gazetecilerin kamera ve fotoğraf makinelerine bakarsa kim oldukları ortaya çıkar? dedi. Çanakkale basınında tartışma konusu olan isim kısa sürede belirlendi. Akabinde Halkevinin yaptığı açıklamada bir gazeteci ismi daha ortaya atıldı. Tüm bu gelişmeler karşısında Çanakkale´de gazeteci meslek örgütlerinin ise sessiz kalması dikkat çekti.