Çanakkale´de Taşlar Yerinden Oynadı

Çanakkale´de Taşlar Yerinden Oynadı

1 Kasım seçim sonuçları Çanakkale´de yeni bir dönemin başlangıcı oldu. Ak Parti yeniden 1.Parti koltuğuna otururken CHP renk haritasında kırmızı rengini koruyamadı. MHP´de ise sancılı süreç başladı.

1 Kasım seçimlerinde Çanakkale´de taşlar yerinden oynadı. Çanakkale´de 7 Haziran seçimlerinde 68 bin oy alarak Ankara´ya İ.Kürşat Tuna´yı gönderen MHP, 15 binden fazla oy kaybederek en ağır darbeyi alırken, ilk kez İl genelinde 1.parti olan ve 2 Milletvekili çıkaran CHP´nin az fark ile olsa da birinciliği Ak Partiye kaptırması seçimlerin en dikkat çekici sonucu oldu. 7 Haziran seçimlerinde büyük oranda oy düşüşü yaşayan ve kuruluşundan bu yana ilk kez meclise sadece 1 Milletvekili yollayan Ak Parti ise 1 Kasım seçimlerinin tüm ülkede olduğu gibi Çanakkale´de de tek galibi oldu.

Ak Parti ağırlığını koydu

Çanakkale´de 1 Kasım seçimlerinde en önemli başarıyı Ak Parti gösterdi. 7 Haziran seçimlerinde büyük oy düşüşü yaşayan ancak daha sonra listelerini revize ederek güçlü bir kadro ile seçime giden Ak Parti Çanakkale´de sahada en çok çalışan, en fazla etkili olan parti oldu ve karşılığını oylarını yükseltip yeniden Çanakkale´de 1.parti koltuğunu CHP´den az farkla da olsa geriye almakla ve de meclise yeniden 2 Milletvekili göndermekle almış oldu. 7 Haziran seçimlerinde 116 bin 366 oy alabilen Ak Parti 1 Kasım seçimlerinde 19 bin 241 oy arttırarak 135 bin 607 oya yükseldi ve 1.parti oldu. Ak Partide kısa sürede yaptığı somut icraatları ile halktan karşılık bulan Bülent Turan ile birlikte özellikle kırsal bölgede ses getiren ve güven veren Ayhan Gider, sahada etkili çalışmalar ile destek veren Jülide İskenderoğlu ve Mehmet Özkurnaz´ın performansları Çanakkale´de alınan başarıda çok önemli rol oynayan etkenler oldu. Seçim çalışmalarını çok iyi koordine eden ve tüm organları aktif halde tutarak il genelinde dinamik bir yapı ile adaylarının arkasında duran Erdener Can komutasındaki Ak Parti İl Başkanlığı ve teşkilatlar da önemli bir başarıya imzalarını attı.

CHP Oylarını korudu

7 Haziran seçimlerinin Çanakkale´deki tartışmasız galibi CHP, 1.parti olma unvanını elinde tutamasa da oylarını korumayı ve Ankara´ya yine 2 Milletvekili göndermeyi başardı. 7 Haziran seçimlerinde 134 bin 508 oy alarak Çanakkale´de 1.parti olan CHP, 1 Kasım seçimlerinde oylarını 449 arttırdı ve 134 bin 957 oy aldı. Türkiye genelinde her seçimlerde partinin aldığı oy oranının üzerinde bir başarı sergileyen CHP Çanakkale´de oylarını korusa da 1.parti olma unvanını Ak Partiye kaptırdı ve Türkiye´nin renk haritasında kırmızı olan seçim bölgesini sarı renge dönüşmesini engelleyemedi. Muharrem Erkek ve Bülent Öz´ü yeniden Çanakkale´yi temsilen yasama görevlerini yerine getirmek üzere Ankara´ya gönderen CHP´de gözler önümüzdeki kongre sürecine çevrildi.

MHP´de derin sessizlik

7 Haziran seçimlerinde 68 bin 089 oy alarak bir dönem aradan sonra Parlamentoya Milletvekili gönderme başarısını gösteren MHP, Türkiye genelinde olduğu gibi Çanakkale´de de en ağır yenilgiye uğrayan parti oldu. Çanakkale seçmeninden sempati ve destek gören İ.Kürşat Tuna, parti oylarına kişisel sempati oylarını da ekleyerek seçilebildiği 7 Haziran seçimlerinin ardından ülke genelinde ciddi bir düşüşünün yaşandığı 1 Kasım seçimlerinde 14 bin 882 oy kaybeden partisinden Milletvekili seçilemedi. İl Başkanı İsmet Balkan´ın istifa ettiği MHP´de seçim sonuçları derin bir sessizliğe yol açarken partide önümüzdeki süreçte ne gibi gelişmelerin yaşanacağı merak konusu oldu.