Çanakkale´de FETÖ Bilançosu

Çanakkale´de FETÖ Bilançosu

Vali Hamza Erkal OHAL kararının alınmasının ardından FETÖ terör örgütüne yönelik yapılan çalışmalar ile ilgili kamuoyunu bilgilendirdi.

Erkal yapılan çalışmalarda 647 kişi hakkında işlem yapıldığını açıkladı. Valilik makamında düzenlenen basın toplantısında konuşan Vali Erkal çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini belirterek; ? Türkiye Cumhuriyetinin basiretli girişimleri neticesinde Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulunun aldığı karar ile Olağan Üstü Hal ilan edilmiş akabinde Türkiye Büyük Millet Meclisi bu olağan üstü hal kararını onaylamış ve olağan üstü halin yürürlüğe geçmesiyle beraber Bakanlar Kurulu olağan üstü hal kararnameleri çıkarmaya başlamıştır. O kararnameler çerçevesinde yapılan uygulamalar, alınan tedbirler ve şimdiye kadar bizim Çanakkale´mizde uyguladığımız tedbirler neticesinde elde ettiğimiz rakamları paylaşacağım. Toplamda 647 personel ile ilgili işlem yapılmış, bunlardan görevden uzaklaştırılanların sayısı 434 civarındadır. 9 tane firari şüphelimiz var. Bunlar aranmaktadır. Gözaltı kararı uygulanan şahıs sayısı 39, tutuklanan sayısı 96, mahkemeye çıktıktan sonra salınanların sayısı 29, adli kontrol kararı verilen ve mahkemece devamlı kontrole gelmek şartıyla salıverilenlerin sayısı 37´dir. Kamu görevinden çıkarılan şuanda 2, ancak jandarma tarafından çıkarılan, sözleşmelerine son verilenlerin sayısı 4, toplamda 647 kamu personeli hakkında işlem yapılmıştır. Bunların yanında birde kapatılan okullar, dernekler, vakıflar var. 5 tane dernek kapatılmış, 4 tane okul kapatılmış, 2 tanede dil kursu kapatılmıştır. Kapatılan okullar kamuya devredildi. Önümüzdeki dönemde bunlar milli eğitimini bir okulu bir kursu şeklinde faaliyet gösterecek. Kapatılan etüt merkezleri 2 tane, 14 tane özel öğrenci yurdu kapatılmıştır. Ayrıca 10 tane dershaneye el konulmuş ve bunlarda kapatılmıştır. Bu devlete aktarılan kurumlar ile ilgili vakıflar ile ilgili işlemleri vakıflar müdürlüğü, diğer şirketler, okullar ve dershaneler ile ilgili defterdarlık işlem yapmaktadır. Bunlarla ilgili gerekli sayımlar yapılarak tek tek teslim alınıp kayıtları yapıldıktan sonra millileştirilmiş oldu. Yine faaliyetlerimiz son sürat devam ediyor. Ortaya çıkan ifadeler içerisinde yeni görevden uzaklaştırmalar yeni gözaltılar mümkün olacaktır. Çünkü her yeni itiraf ve ifade ile yeni bir uca ulaşıyoruz. Ulaştığımız noktalarında tek tek gereğini yapıp adliyeye teslim ediyoruz. Bu işlemler Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülmektedir. Bizde valilik olarak, kolluk kuvvetlerimiz olarak onlara destek olmaya çalışıyoruz? dedi.

 

? Tutuklanan akademisyenler terör örgütü üyesi olmaktan tutuklandı?

Erkal özellikle ÇOMÜ´den tutuklanan akademisyenlerin akibeti ile ilgili sorulan sorulara da açıklık getirerek; ? ÇOMÜ´den alınan ve tutuklanan öğretim üyelerinin akibeti ile ilgili sorular var. Öncelikle bunlar silahlı terör örgütüne üye olmak, anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmekten tutuklandılar. Çünkü bir çoğunun bu örgütle ihtisatlı olduğu geçmişte bunlar ile iletişim içinde oldukları, hatta 17-25 Aralık sürecinden sonra onlarla devamlı iletişim içinde oldukları tespit edilmiştir. B u durumun darbeden öncede ilgilerini tespit edildiğinden bunlarla ilgili işlemler devam etmektedir. 2 tanede araştırma görevlisi var. Onlar ile ilgili de gözaltından sonra tutuklama kararı verilmiş ve yine bunların verdikleri ifadeler doğrultusunda yeni isimler çıkabilir. Çünkü özellikle bir polis memurunun verdiği ifade doğrultusunda ulaşılan bir başka isim oldu. Onu öylece aldık? diye konuştu.

? Sendika başkanı twitlerinden alındı?

 

Eğitim İş Şube Başkanı Ahmet Menteş ?in görevden uzaklaştırılması ile ilgili kamuoyunda spekülasyonlar oluşturulmaya çalışıldığına da dikkat çeken Erkal; ? Özellikle bir sendika başkanımızın kamuoyuna yansıyan işte FETÖ ile ilgilisi olmadığı, neden alındığı ile ilgili çokça sorulan sorular var. Bu sendika başkanının alınma sebebi örgüte mensubiyeti ile ilgili değildir. Tamamen biliyorsunuz darbeye girişimde bulunanlar ile ilgili alınan OHAL kararında bu örgütün FETÖ örgütünün bir silahlı terör örgütü olarak tespiti yapıldı. Darbenin de ağır bir suç olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu OHAL yasasında da belirtildi. Dolayısıyla bu arkadaşımızın twitlerinde, paylaşımlarında darbeyi övücü, darbeyle ilgili o suçun arkasında duran twitleri var. O yüzden görevden uzaklaştırılmıştır. Bunu Milli Eğitim Müdürlüğümüz resen yapmıştır. Ancak daha sonra bana intikal ettirildiğinde bununla ilgili evrakları tek tek ben gördüm. Orada twitlerinde bu darbenin tamamen bir senaryo bir oyun olduğu yönünde ağır eleştirileri vardı. Bizde gereğini yaptık? dedi.