ÇANAKKALE ÇOK ÖZEL BİR DESTİNASYON

ÇANAKKALE ÇOK ÖZEL BİR DESTİNASYON

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Yönetim Kurulu Üyesi ve TÜRSAB Başkan Danışmanı Ahmet Çelik, Çanakkale'nin turizmde çok özel bir destinasyon olduğunu söyledi.

Ahmet Çelik, turizm yazarı Halil Öncü'ye Çanakkale turizminin geldiği son durumu değerlendirdi.

En iddialı turizm destinasyonlarından bir tanesiyiz!

“Çanakkale sahibi olduğu değerler anlamında Türkiye’de turizmin en önemli destinasyonlarından bir tanesi. Hatta en iddialı destinasyonlardan bir tanesi diyebiliriz.  Coğrafi olarak baktığımız zaman zaten eşsiz bir bölge. Avrupa’ya sınırı olan bir şehir. Dolayısı ile Avrupa ile olan ilişkilerimiz her daim devam ediyor. Türkiye’de adaları olan tek şehir. 2018 Troia yılı bölgemizin tanıtımı anlamında çok iyi ivme yakaladığımız bir dönem oldu ve biz bunu çok iyi değerlendirdik. Çanakkale’deki tüm kamu kurum ve kuruluşları ile birlikte, devletimiz ile birlikte çok ciddi adımlar attık. O süreçten bu güne 2023 yılına kadar, Cumhuriyetimizin 100. Yılında yaptığımız çalışmalar, son dönemde meyvelerini vermeye başladı. Bununla yetinmememiz gerekir”

2018 Troia yılını bir bumerang olarak değerlendiriyoruz!

“Buna ek ürünler ilave etmemiz gerekir. Acentelerimiz, otellerimiz, Çanakkale’de daha fazla iş yapması gerekir. Daha fazla bölgemizi tanıtmamız gerekir. Çünkü biliyoruz ki, turizm bacasız bir fabrika ve Çanakkale ekonomisine de ciddi bir katkısı var. Bu anlamda bütün STK’lar, Çanakkale Ticaret Odası, TÜRSAB, Çanakkale Turistik Otelciler Derneği, Çanakkale Rehberler Odası, Çanakkale Turizmi Tanıtma Derneği ve bütün turizm aktörleri olarak var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Özellikle Balkan Coğrafyası ile ilgili İncaming yapma anlamında, şehrimize ve ülkemize döviz getirme anlamında çok ciddi çalışmalarımız var. Bu çalışmalarımız artarak devam edecek. Özellikle gördük ki, son beş yılda yapılan çalışmalar ‘Attığın taş, ürküttüğün kurbağa’ hikayesi gibi çok ciddi sonuç elde etmemize sebep oldu. 2018 Troia yılını da bir bumerang olarak değerlendiriyoruz. Bu da bize fazlasıyla geri döndü. Bölgemizi çok ileri seviyelere taşıdı. Bunun yanında köprümüzün yapılması, tünellerin inşa edilmiş olması ulaşımı daha da ileri seviyelere taşıdı.Uçak seferleri, Anadolu’ya bağlantımız devam ediyor. Bütün bu altyapının tamamlanması, Çanakkale’yi ayrı bir lige taşıdı. Bölgemize gelen özellikle beyaz yakalı dediğimiz aileler ile birlikte ekonomiye ciddi bir dinamizm geldi. Özellikle Cruise Gemilerinin Kepez limanına gelmesi de Çanakkale’ye çok büyük fayda sağladı. Bu çalışmaların, bu projelerin devam etmesi gerekiyor. 2018 Troia yılı gibi üzerine koyarak, ekleyerek devam ettirmemiz gerekir. Çünkü ayrıca gastronomi gibi, spor turizmi farklı değerler var. Çanakkale il sınırlarında bunların tamamı yapılabilir. Çalışmaya devam etmemiz gerekir. Son beş yılın çalışmaları, topyekun verdiğimiz emek, turizm aktörlerinden, devletimize kadar karşılığını verdi. Biz artık resmi tatillerden tutunda, hafta sonlarına kadar Çanakkale şehri olarak turizmden ciddi bir fayda sağlıyoruz.”

Var gücümüzle çalışmaya devam etmeliyiz!

“Bu arada Çanakkale şehrimizi daha çok fazla tanıtmamız gerekir. Bu ivmeyi devam ettirmemiz gerekir. Bu yüzden STK’lara çok iş düşüyor. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası son zamanlarda, özellikle Yunanistan ve Bulgaristan gibi ülkelerde ciddi tanıtım faaliyetleri başlattı. Bunların da sonucu yavaş yavaş elde edilmeye başlandı. Çok sayıda beyaz yakalı Bulgar aileler Çanakkale’yi ziyaret ediyorlar. Çalışmaya devam etmemiz gerekiyor. Durmamız lazım. Çanakkale her zaman özeldir, her zaman ayrıdır.Çanakkale’deki turizmciler de her daim örnek olmuşlardır, lider olmuşlardır. Bu özelliklerimizi mutlaka devam ettirmemiz gerekiyor. Bizler de arkamızdan gelen yeni nesile, yeni turizmcilere bu bayrağı devredip, şehrimizi en iyi seviyeye üst noktaya taşımak için var gücümüzle çalışmaya devam etmeliyiz”