Çanakkale Tarımı Bütçe Komisyonunda

Çanakkale Tarımı Bütçe Komisyonunda

Öz Çanakkale Tarım Ekonomisinde Yaşanan Sorunları Plan Bütçe Komisyonu´na Taşıdı.

CHP Çanakkale Milletvekili Bülent Öz Tarım Bakanlığı Bütçesi Görüşmelerine Katılarak Türkiye ve Çanakkale Tarım Ekonomisinde Yaşanan Sorunları Plan Bütçe Komisyonu´na Taşıdı. TBMM Plan ve Bütçe Komisyon görüşmelerine katılan Çanakkale Milletvekili Bülent Öz, Tarım Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğü komisyon oturumunda söz alarak ülke tarımına ilişkin olarak gözlemlediği sıkıntıları ve önerilerini Tarım Bakanı ve Bakanlık yetkililerine aktardı. Ekonomik olarak sulanabilir arazilerimizin büyüklüğüne vurgu yaparak başladığı konuşmasında; ? Türkiye, bugün yaklaşık 126 ülkeden 133 değişik meyve ve sebze türünü ithal eden bir ülke konumuna gelmiştir. İthalat meyve ve sebze ile sınırlı kalmamış samandan hububata her tür tarım ürünü ithal edilir hâle gelmiştir. Tarım alanlarını ekonomik olarak kıymetlendiremeyen ülkemiz, en nihayetinde yabancı ülke çiftçileri açısından tarım ürünleri ihraç edilen kârlı bir pazara dönüştürülmüştür. İvedilikle, ülkemizde yetiştirilen meyve ve sebzelerin ithalatına son verilmeli ve yabancı ülke üreticileri yerine milletin efendisi olan Türk köylüsü, Türk çiftçisi desteklenmelidir? dedi.

Üretici Değil Toprak Sahipleri Destekleniyor.

Öz, hükümetin uyguladığı tarımsal destekleme modelinin yanlışlığına vurgu yaptığı konuşmasında; ? Uygulanan destekleme politikalarıyla ürün bazlı desteklemelerin terk edilme eğilimine girilmesi ve üretimden yalıtılmış bir destekleme sistemi oluşturulması ülkemiz tarımının temel açmazlarının başında gelmektedir dedi. Mülkiyet ilişkilerini esas alan bu sistem, ürünü ve üreticiyi değil toprak sahiplerini desteklemeyi esas almıştır? diye konuştu.

Üretim Kültürü Yerine Muhtaç Çiftçi Kültürü Yerleşti.

Öz konuşmasına devamla; ? Tarımsal desteklemenin uygulama araçlarından olan TMO, TEKEL, ÇAYKUR, Fiskobirlik, şeker fabrikaları gibi kurumlar iktidarınız eliyle işlevsizleştirilmiş veya yanlış kişilerce idare edilmeye başlanmış ve ülkemiz tarımı planlı bir uygulamayla üretemez hâle gelmiştir dedi. Bu politikalarla ülkemiz, tarımda ithalatçı bir ülke olma yolunda hızla mesafe kat ederken, üreticiler DGD´ye muhtaç hâle getirilmiş bunun sonucunda, ülkemizde üretim kültürü yerine muhtaç çiftçi kültürü yerleştirilmiştir? dedi.

Türk Çiftçisine Borçlusunuz

5488 sayılı Tarım Kanunu´nun 21´nci maddesine atıf yapan milletvekili Öz, " Tarımsal destekleme programlarının finansmanı, bütçe kaynaklarından ve dış kaynaklardan sağlanır. Bütçeden ayrılacak kaynak, gayrisafi millî  hasılanın yüzde 1´inden az olamaz" hükmü bulunmaktadır dedi. Bu açık hükme rağmen ülkemizde gerçekleşmeler, Kanun´un öngördüğünün yarısı oranlarında seyretmektedir. Bu Kanun 2006 yılında yasalaşmış ve o günden bu yana da siyasal iktidar değişmemiştir. AKP hükümetlerinin kendi dönemlerinde çıkarılan kanun hükmüne dahi uymayarak Türk çiftçisine reva gördükleri destekleme miktarı düşündürücüdür diyen Öz, Türk çiftçisine borçlusunuz Sayın Bakan. Hiç olmazsa kanunun öngördüğü eşik sınırda bir desteklemeyi bu ülke çiftçisine borçlusunuz? diye konuştu.