Çanakkale Milli Birlik Gününe Sahip Çıkacak

Çanakkale Milli Birlik Gününe Sahip Çıkacak

15 Temmuz darbe girişiminin 1. Yıl dönümüne kısa bir süre kala tüm Türkiye´de olduğu gibi Çanakkale´de tek vücut olarak kenetlendi.

Çanakkale´de 15 Temmuz demokrasi  ve milli mücadele günü anma etkinlikleri Çanakkale ruhuna yakışır bir şekilde gerçekleştirilecek. Çanakkale´de ki sivil toplum örgüt temsilcileri ve AK Parti İl Başkanı Yeşim Karadağ 1. Yıl dönüm anma etkinliklerinde Çanakkale ruhunu gözler önüne sereceklerini kaydettiler. Ak Parti İl Başkanı Yeşim Karadağ etkinlikler ile ilgili yaptığı açıklamada; ? 2017 15 Temmuz´u alçak FETO hain girişiminin birinci yıl dönümü. 15 Temmuz anma etkinliklerimiz Cumhurbaşkanlığımız himayelerinde 81 ilde eş zamanlı olarak düzenlenecek. Etkinlikler 11 Temmuz itibariyle başlıyor ve 16 Temmuz sabah namazına kadar devam edecek. 15 Temmuz gecesi Sayın Cumhurbaşkanımız darbenin sembol yerlerinde olacak. Şehitler köprüsünde programlar olacak. Açılış olacak. Gölbaşı Özel Harekat Daire Başkanlığında programlar olacak. Ak Parti teşkilatları olarak bizlerde 15 Temmuz´u 15 Temmuz ruhuna uygun şekilde anacağız. Yine teşkilatlar olarak tüm Türkiye´de meydanlarda olacağız. Biz Çanakkale olarak 15 Temmuz darbe gecesi belki çok büyük olaylar yaşamasak ta Çanakkale Boğazımızda, Gelibolu´muzda askeri öğrenciler tarafından bir darbe girişiminde bulunuldu. Çanakkale bu girişimde boğazı geçirmedi. Yine 1. Anma yılı etkinliklerinde boğazı biz tüm vatandaşlarımızla vatanımız, milletimiz için Türk bayraklarımızla gemilerle hep birlikte geçeceğiz. Oradan da adını demokrasi meydanı olarak koyduğumuz ve 15 Temmuz´dan sonra 27 gün boyunca nöbet tuttuğumuz meydanda o geceyi Çanakkale ruhuna uygun özel bir şekilde yaşayacağız. Çanakkale Türkiye´nin önsüzü. 15 Temmuz geçeside tüm Türkiye´de Çanakkale ruhu ile milyonlar olarak vatanımıza sahip çıktık. Bizde bu ruhla demokrasi ve milli birlik günümüze sahip çıkacağız. Meydanımızda sabaha kadar nöbetimizi tutacağız ve hem şehitlerimizi anacağız hem de demokrasi ve milli birlik günümüze sahip çıkacağız? dedi.       

? 15 Temmuz Çanakkale için önemli olan bir tarih?

MÜSİAD Başkanı Ali Osman Yıldız 15 Temmuz´un öncelikle Çanakkale için önemli olan bir tarih olduğuna dikkat çekerek; ?  Çünkü 15 Temmuz ülkemizde işgale zemin hazırlama projesiydi ve bu proje tutmadı. 102 yıl önce Çanakkale´ye gelen dış güçler aynı işgale yeltenmiş fakat buradan gerekli cevabı almış olduğunu herkes gördü. Geçen yıl 15 Temmuz´da da aynı millet tankların önüne yatarak aynı tepkiyi göstererek bu ülkenin işgal edilemeyeceğini gösterdi. Biz Çanakkale ve Türkiye´de yapılacak bu etkinlikleri destekliyor ve katılacağımızı beyan ediyoruz. Ayrıca genel merkezimiz tüm dünyada 15 Temmuz´u anlatmak için gerekli çalışmaları başlattı? diye konuştu.  

? Birliktelik ruhu büyüyerek devam edecektir?

Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen 15 Temmuzun ardından birlik ve beraberlik ruhunun bütünleşmesine dikkat çekerek; ? 15 Temmuzda hain bir saldırı ile karşı karşıya kaldık. Bu hain saldırıda milletçe bir araya gelerek tüm sivil toplum örgütleri, tüm siyasiler, tüm halkımız ile bu hain saldırıyı yenmeyi başardık. Türkiye o gece ciddi bir dönüm noktasından dönmüş oldu. Bu kalkışmanın ardından birlik ve beraberlik içinden nasıl çıkılabilir konularına yoğunlaşıldı. İş dünyası olarak bizlerde hemen kendimizi ifade etme çalışmalarına başladık. Yurtdışında bu konu ile ilgili kendimizin ne kadar büyük bir sıkıntı ile karşı karşıya kaldığımızı ifade etmeye çalıştık. Burada tüm dünyadaki ülkeler tek tek ziyaret edilerek bu konunun gerçeklerini kendilerine ifade etmeye çalıştık. Camianın bilinçlenmesini sağladık. Bu niçin önemliydi. Ülkemiz son 12 yıldır ciddi bir şekilde yabancı yatırım almaktaydı. Tabi ki bu 15 Temmuz sürecinde yabancı sermayenin giriş hızı yavaşlamamalıydı. Bunun yavaşlamaması için ülkemizde neler olup bittiğini çok iyi ifade etmemiz gerekiyordu. Bununda hızlı bir şekilde doğru bir strateji izleyerek yapıldığına inanıyorum. Buda yetmedi hükümetimizle bir araya gelinerek iş dünyasının tüm sorunları masaya yatırıldı. Burada en önemli konulardan bir tanesi istihdam seferberliğiydi. Hükümet ve iş dünyası olarak bizler istihdamımızın artmasını istiyorduk. Fakat bürokrasi ve şartlar buna el vermiyordu. Bu konuda hükümetimizin desteğiyle istihdamın artması için bir takım kolaylıklar sağlandı. Akabinde en önemli yapılması gereken konu finansal erişimdi. Bu konuda iş dünyasına borçlanma imkanı tanındı. Buda bizlere bir can suyu oldu. 15 Temmuz bizim için bir milat. Bundan sonraki süreçler çok önemli. Bu yaşanılan olaylardan herkes ciddi dersler çıkarması gerekiyor. Herkesle bu süreçleri birlikte aşmamız gerekiyor. İş dünyasına da burada sorumluluklar düşüyor. Mesela aynı iş modeliyle değiş modellerimizi değiştirmemiz gerekiyor. Başta Cumhurbaşkanımız ile birlikte ülkede birlik ve beraberlik ruhu doğdu. Ben bu birlik ve beraberlik ruhunun daha da perçinleşerek büyümesi gerektiğine inanıyorum. Biz eğer bir olursak, iri olursak, diri olursak bütün zorlukları yeneceğimize inanıyorum? şeklinde konuştu.

? Her zaman ülkemizin yanındayız?

Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya ise ülkeye her zaman sahip çıkmaya hazır olduklarının altını çizerek; ? 15 Temmuz darbe girişiminin düzenlediği gecenin 1. Yıl dönümüne yaklaştığımız şu günlerde bu kalkışma içi ve dış güçlerin birlikte yapmaya çalıştığı bir kalkışmadır. Çanakkale 102 yıl önce bir direnişin kentidir. Bir ayaklanışın kentidir. Bizde bundan 1 yıl önce 15 Temmuz akşamı 102 yıl önce atalarımızın yaptığı gibi darbe girişiminin ilk saatlerinde sokağa çıktık ve hükümetimizin, devletimizin, vatandaşımızın yanında olduğumuzu gösterdik. 1. Yıl dönümü yaklaşırken bununla alakalı ilimizde ciddi programlar yapılacak. Bizde bu programlarda devletimizin sonuna kadar yanında olacağız. Devletimizin yanında olduğunu bir kez daha göstereceğiz. İnşallah bu tarzda kötü niyetli insanların bir araya gelerek ülkeyi çıkmaza sokmaya çalışanlara Allah bir daha fırsat vermez diye düşünüyorum. Bu ülke hepimizin. Bu ülkeye hepimiz yeri ve zamanı geldiğinde sonuna kadar sahip çıkmamız gerekiyor. Geçen yıl 15 Temmuzda elimizden geldiğince ülkemize sahip çıktık. Bundan sonrada sahip çıkmaya devam edeceğiz? dedi.