Çanakkale Boğazı´nın gözü, kulağı, sesi

Çanakkale Boğazı´nın gözü, kulağı, sesi

Dünyanın en önemli su yollarından bir tanesi olan Çanakkale Boğazı, Çanakkale Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi tarafından 24 saat izleniyor.

Ulaştırma ve Denizcilik Haberleşme Bakanlığı´na bağlı Kıyı Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde 2003 yılından bu yana faaliyet gösteren Çanakkale Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi, Çanakkale Boğazında seyir halinde olan gemilerin can, mal ve çevre emniyetinin arttırılması ve Çanakkale Boğazındaki trafik verimliliği ile trafik işlerliğini arttırma misyonunu üstleniyor.

Günde ortalama 120 yılda ise 50 bin farklı geminin yaklaşık 560 milyon ton değişik yük taşıyarak geçtiği Çanakkale Boğazında can, mal ve çevre emniyetine azami özen ve önem gösteriliyor. 7 gün 24 saat kesintisiz hizmet verilen operasyon merkezinde kuzeyden ve güneyden boğaza giren gemilerin en sağlıklı ve güvenli koşullarda geçişini sağlamak için büyük dikkat ile mesai harcanıyor.

Eceabat ilçesine bağlı Akbaş Mevkiinde hizmet veren Gemi Trafik Hizmetleri personeli 7 gün 24 saat esasına göre çalışıyor.

Denizcilik esasına göre 3 sektöre ayrılan Çanakkale Boğazında 3 farklı telsiz haberleşme kanalından boğaz geçişi yapan gemilere bilgi, seyir yardımı ve trafik organizasyonu hizmeti sağlayan Gemi Trafik Hizmetleri Merkezinde denizcilik mesleğinde uzman, üst düzeyde bilgi ve donanıma sahip 70 personel bulunuyor.

168 Mil yani yaklaşık 300 kilometre mesafeden sorumlu VTS Operasyon Merkezinde Ege tarafından giriş yapan gemilerin 24 saat, Marmara tarafından giriş yapan gemilerin ise 6 saat öncesinde tüm bilgileri bire bir temas sağlanarak alınarak kaydediliyor. Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi ayrıca boğazın kritik noktalarında bulunan 7 ayrı kuleden meteorolojik, sesli ve görüntülü tüm dataların toplayarak nitelikli hizmet veriyor.

Tarihi, coğrafi ve ticari açıdan stratejik öneme sahip Çanakkale Boğazında yılda 160 milyon tonu petrol ve türevi kimyasal tehlikeli maddelerden oluşan 560 milyon ton yük taşındığına dikkat çeken Gemi Trafik Hizmetleri Müdürlüğü Vardiya Amiri Mehmet Badur, kurum olarak öncelikli amaçlarının stratejik öneme sahip boğazda can, mal ve çevre emniyetini sağlamak olduğunu söyledi.

Operasyon Amiri Rıdvan Gezgin, ise merkezde görevli operatörlerin sorumluluk alanı olan 160 mil mesafeyi 3 ayrı sektör olarak takip ettiklerini ve ihtiyaç duyulan her türlü veri ve bilginn toplanarak etkin iletişim sağlandığını kaydetti