Çan İçin Tehlike Geçmiş Değil

Çan İçin Tehlike Geçmiş Değil

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Doğan Perinçek Çan ilçesinde yaşanan 4.3´lük depremin ardından uyarılarda bulundu.

Perinçek Çan için henüz tehlikenin geçmediğini büyük bir depremin olabileceğini dikkat çekti. Perinçek konu ileilgili yaptığı açıklamada; ? Çanakkale Çan ilçesinde 4.3 büyüklüğünde bir deprem oldu. Bu Çan, Bayramiç, Biga ve Erdek zonu bizim çok endişeyle takip ettiğimiz bir fay zonu. Bu fay zonunda 1737´de bir deprem oldu. Bu depremden sonra büyük bir deprem yaşamadık. Bölgedeki tarihsel depremlerin tekrarlanma aralığına baktığımızda Çan, Biga büyük depreminin zamanının geldiğini düşünüyoruz? dedi.

? Şarköy, Mürefte hattına dikkat?

Şarköy, Mürefte hattı ile ilgili de uyarılarda bulunan Perinçek; ? Bunun dışında Çanakkale için birde Kuzeyimizde bir fay zonumuz var. Kuzey Anadolu fayının ana fay zonu. Bu Tekirdağ´da karaya çıkıyor. Şarköy, Mürefte civarını geçtikten sonra Saroz´a ve oradan da Gökçeada´nın Kuzeyine geçiyor. Birde güneyde iki fay zonumuz var. Birisi Edremit, Yenice Erdek yönünde bir fayımız var. Ortada Bayramiç Erdek yönünde bir fayımız var. Birde kuzeyde bir fayımız. Yani Çanakkale fay zonlarının ortasında bulunuyor. Peki bu fay zonlarının Çan dışında bize tehlike yaratacak bir deprem var mı? Bunu sorduğumuzda ilk aklımıza gelen Şarköy, Mürefte hattı. Bu hatta 1912´den beri deprem olmadı. Son 2-3 yıldır çok küçük ve az sayıda deprem oluyor. Bu enerjinin biriktiğini gösteriyor. Biriken enerjinin bir şekilde patlayacağını düşünüyorum? diye konuştu.

? Elimizi çabuk tutmalıyız?

Perinçek Marmara depremi ile ilgili de yerel yönetimlerin ellerini çabuk tutması gerektiğine dikkat çekerek, ? Marmara´da bir çok uzman arkadaşımızın söylediği şu. Yarında olabilir, 10 yıl sonrada olabilir ama büyük bir deprem muhakkak olacak. Bunun için çevre bakanımız önceki dönemlere göre daha hassas davranıyor. Bilim insanlarının uyarılarını dikkate aldılar ve İstanbul´da hızlı şekilde binalarda güçlendirme çalışmaları hızlı şekilde devam ediyor. Bu yeterli değil. Elimizi çok çabuk tutmamız lazım. Daha önce bu işe başlamamız lazımdı. Ben aynı uyarıyı Çanakkale için yapıyorum. Çanakkale Belediyesi ve yerel yönetimlerinin her an deprem olacakmış gibi tedbirli olması lazım ve gerekli önlemleri alması gerekiyor? şeklinde konuştu.