Bütçede Büyük Sıçrama

Bütçede Büyük Sıçrama

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) bütçesinde son 10 yılda % 1300'ü aşan artış gerçekleştiği açıklandı.

2005 yılında sadece 138 bin lira olan BAP bütçesinin 2013’de 1 milyon 813 bin liraya ulaştığı, 2014 yılında ise ilk üç çeyrekte 1 milyon 564 bin lirayı aştığına dikkat çekildi. Bütçenin yıl sonunda 2013 rakamlarını aşması beklenirken Üniversitenin 2015 hedefinin ise 2 milyon lira olduğu kaydedildi.

Konu ile ilgili olarak bilgi veren ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Üniversite olarak birinci önceliklerinin bilimsel araştırma ve eğitim faaliyetlerinde niteliği arttırmak olduğunu belirterek, bu doğrultuda desteklerinin artarak devam edeceğini ifade etti.

Prof. Dr. Laçiner, sözlerini şöyle sürdürdü:

“BAP bütçesi iki ayrı kaynaktan gelen desteklerle yürütülüyor. Bunlardan ilki Hazine geliridir, yani devletin doğrudan desteği. Bu destek 2010 yılında 186.400 liraya kadar düşmüştü. Bu rakam ile bazı büyük projelerde bir tek projeyi bile destekleyemezsiniz. Diğer taraftan Üniversite’nin 2010’da BAP bütçesine ayırabildiği özgelir 523.963 lira idi. Her iki rakam da son 4 yılda hızla büyüdü. Hazine gelirleri çeyrek milyonu bulurken, asıl gelişme özgelirlerin 1,5 milyon lirayı aşmasıdır. Bu eğilim bozulmadan devam eder ise 2015’de önce 2 milyon lirayı, sonrasında ise katlanarak 3, 4 ve 5 milyonları bulabiliriz. Böylece çok daha fazla projeyi, çok daha büyük rakamlarla destekleme imkânını bulacağız. Son 4 yılda bilimsel araştırma projeleri için yaptığımız harcama 5 milyon 247 bin lirayı aşmış ve hala da artmaya devam ediyor. Bu rakamlar yakın bir zamana kadar ÇOMÜ’de düşünülebilecek, hayal edilebilecek rakamlar değildi.”

Rektör Prof. Dr. Laçiner, benzeri bir iyileşmenin TÜBİTAK projelerinde de yaşandığını belirterek ÇOMÜ’nün TÜBİTAK’tan en çok proje desteği alabilen üniversiteler arasına girdiğini belirtti:

“BAP, TÜBİTAK ve diğer bilimsel projelerde Üniversite olarak belli hedeflerimiz var. Bu hedeflere büyük oranda ulaştık, hatta hedeflerimizi aştık dahi. Gerek TÜBİTAK, gerekse BAP çerçevesinde yapılan projeler bilim insanlarımıza büyük imkanlar sağlıyor, bu da doğal olarak bilimsel kalitemize ve eğitim başarılarımıza yansıyor”.