"Bürokratlarımızın Ayvacık´a Daha Fazla İlgi Göstermesini İstiyoruz"

Çanakkale´nin tarihi ve ören yeri bakımından en zengin ve en çok turist çeken ilçelerin başında gelen Ayvacık, Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin´in çaba ve gayretleriyle büyümeye devam ediyor.

 Şehir merkezinden uzakta kalan Ayvacık´ın sorunlarını bürokratlara aktarmakta güçlük çektiğini belirten Başkan Mehmet Ünal Şahin, buna rağmen Ayvacık´ın gelişmeye devam ettiğini, turistlerin yoğun ilgi gösterdiğini belirtti. Başkan Şahin, bürokratların Ayvacık´a daha fazla ilgi göstermesini istedi.21 Ekim Dünya Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle Çanakkale ve tüm ilçelerde görev yapan gazetecileri Ayvacık´a davet eden Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin, gazetecilere antik kent Assos da kahvaltı verdi. Antik Limanın eşsiz güzelliğinde gazetecilerle bir araya gelen Başkan Mehmet Ünal Şahin, Ayvacık hakkında bilgiler paylaştı. Ayvacık´ın günden güne geliştiğini ve ilçenin kışında rağbet görmeye başladığını belirten Başkan Şahin; ?Karayolu çalışmaları, Çanakkale merkezde ve Balıkesir´de bulunan Koca Seyit ve havaalanlarına 70´er kilometre uzaklıkta kalan Ayvacık ilçemiz, yazın gördüğü cazibeyi kış aylarına da yaymaya başladı. Bugün İstanbul´da bir semtten bir başka semte gitmek için harcanan süre ile Ayvacık ilçemize uçakla gelmek daha kısa sürmektedir. Yapımı devam eden karayollarının tünel çalışmalarının bitmesi ile ve Çanakkale 1915 Köprüsünün yapımı için hayata geçirilecek karayolları çalışması ile ilçemiz daha da rağbet görecektir.?

AYVACIK HALKI KIŞ AYLARINDA DA SOSYAL HAYATA KARIŞMAYA BAŞLADI

 

Kış aylarında da Ayvacık´ın cazibe merkezine dönmesiyle birlikte, ilçe halkının daha fazla sosyal hayat içerisinde yer aldığını belirten Başkan Mehmet Ünal Şahin; ?İlçemiz biliyorsunuz Türkiye´nin sayılı turizm beldelerinden birisidir. Yaz aylarında ülkemiz yerli-yabancı birçok turistin tatillerini geçirdiği bir bölgedir. Eşsiz koylarının yanı sıra ören yerlerinin de ilçe sınırları içerisinde bulunması turistleri ilçemize çekiyor. Ayvacık´a ulaşımın kolaylaşması ile birlikte bu ilgi kış aylarında da önemli ölçüde artmaya başladı. Bu durum ilçe halkını da daha fazla sosyal hayata çekiyor. Yazın el emeği göz nuru ile ürettikleri ürünlerini satarak geçimini sağlayan vatandaşlarımız, kışında sosyal hayata içerisinde yer alarak emeklerini kurdukları küçük tezgâhlarda satmaya devam ediyorlar. Bu durum tabi ki bizleri de çok sevindiriyor. Halkımız kış ayları geldiğinde evlerine, köylerine çekilirdi. Şimdi görüyoruz ki; kışında ürünleri satmak için hayatın içerisindeler? dedi.

 

?TURİZM İLE GÜNDEME GELMEK İSTİYORUZ. GÖÇLERLE ANILMAK İSTEMİYORUZ?

 

Suriye´de yaşanan savaş nedeniyle Ayvacık üzerinden Midilli adasına kaçak yollarla geçmeye çalışan göçmenler yüzünden sıkıntı yaşadıklarını belirten Başkan Mehmet Ünal Şahin; ?Tam karşımızda Midilli Adası bulunmakta. Biz son yıllarda hep Midilli adasına yapılan göçlerle anıldık. Bunları, göçlerle anılmayı istemiyoruz ama bunu kabul etmemek görmezden gelmek de olmuyor. Bu durumu kabul etmemiz gerekiyor. Zira 2004 yılında beri görevdeyim göçler bu bölgede hiç durmadı. Çok fazla değildi ama 2015 yılı ile birlikte çok arttı. Biz ve Göç İdaresi ile tespit ettiğimiz rakam 75 bin dolaylarında ama ege ve bu bölgeden geçen göçmen sayısını Midilli´de bulunan yetkililer sayının 450 bin civarında olduğunu belirtiyorlar. Göç devam ediyor. Biz turizm ile gündeme gelmek istiyoruz? dedi.

 

 

?PROJEMİZ VAR: DENİZ YOLU ULAŞIMI. İSKELE İZNİ TAMAM?

 

Ayvacık´ın turizm sektörü ile anılmasının önemini vurgulayan Başkan Mehmet Ünal Şahin bunun içinde proje geliştirdiklerini belirtti; ?Ayvacık´ın turizmini geliştirmek için bir projemiz var. Deniz ulaşımını geliştirmek istiyoruz. 10 yıldır Belediye olarak bir çaba harcıyoruz, diğer fikirlere de açığız onları da değerlendiriyoruz. Değeri olmayan, alternatifi yaratılmayan fikirler yüzünden 10 yıldır çaba harcadık. Bizim savunduğumuz Deniz Ulaşımı projesi sonunda değer buldu ve Ayvacık´a iskele yapılmasına adalet izin verdi ve 100 metrelik bir ulaşım iskelesi ile Midilli adasına sefer yapma imkânımız olacak. Özellikle yaz ayları için sefer koymayı düşünüyoruz ama buradan ağır vasıtalı araçların geçmesine izin vermeyeceğiz. Sadece günü birlik turistik geçişlere izin verilecek. Çanakkale 1915 köprüsü ile yapılacak çevre yolu; Yenice-Balya üzerinden Balıkesir ve İzmir´e bağlanacak. Bizim ilçe sınırlarımız tamamıyla turistik bir yol olacak. Bizim bu yüzden deniz ulaşımına mutlaka ihtiyacımız var. Turistlerin var, balıkçılarımızın var, sahil güvenliğin ihtiyacı var. Ören yerlerine gelip gezmek isteyen turistler için zaman çok önemli. Bunun içinde ulaşım konusunda alternatif çeşitlilik mutlaka şart. 10 yıldır söylüyoruz; Ayvacık´a deniz ulaşımı şart!?

 

?AYVACIK DEĞİL ASSOS DENİLİNCE BİLİNİYORUZ. BUNU DEĞİŞTİRMEK, DAHA ÇOK BİLİNMEK İSTİYORUZ?

 

Troia ve Assos gibi ören yerleri arasında kalan Ayvacık´ın daha çok tanınması için çalıştıklarını ama yasaklar nedeniyle bunu yeterince yapamadıklarını söyleyen Başkan Mehmet Ünal Şahin; ?2015-2016 sezonu içerisinde Apollon Simitios da yapılan kazılarda yeni bulguların elde edildi. Bu gelişmeler hepimizi çok sevindiriyor. Ayvacık da yaşayan Ayvacıklı birisiyim. Burada yerel bir yöneticiyim dediğim zaman insanlar Ayvacık neresi diye soruyorlar. Önce başka yerler ile karıştırıyorlar. Daha sonra Assos dediğimizde ?Biz biliyoruz? diyorlar. Hatta ve hatta Truva, Troia dediğimiz zaman Dünya biliyor. Böyle marka kentlerin etrafında madem biz varız; bunlara da mutlaka gezilebilir, ulaşılabilinir bir hale getirmek zorundayız. Yasaklar gerekli belki ama yerine göre gerekli olmalıdır. Sit alanları, tarım alanları programlanarak bu bölgelerin değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum.?

 

ÇANAKKALELİ BÜROKRATLARDAN DAHA FAZLA İLGİ BEKLİYORUZ

 

Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin, Ayvacık´ın Çanakkale Merkeze uzak bir ilçe olması nedeniyle bürokratlardan fazla ilgi görmediklerini belirterek şunları söyledi; ?Çanakkale Turizmine en fazla katkı veren ilçelerin başında Ayvacık gelmesine rağmen maalesef merkeze uzaklıktan mı kaynaklanıyor bilemiyoruz ama bürokratlarımızdan yeterince ilgi göremiyoruz. İlçemizin, halkımızın sorunlarımızı iletmek yetmiyor, bire bir gözleri ile gelip görsünler, anlasınlar istiyoruz. Son yıllarda Valilerimiz sürekli değişiyor. Görevleri başında kaldıkları sürede bir, bilemediniz iki defa ilçemizi ziyaret ediyorlar. Valilerimizden Ayvacık´a daha fazla gelmelerini, gelirken yanlarında bürokratları da getirmelerini istiyoruz k; ilçemizin sorunlarını yetkili kişilere bire bir anlatalım. Sizler aracılığı ile Sayın Valimiz Orhan Tavlı´yı ilçemize davet ediyorum? dedi.

 

GAZETECİLER ÖREN YERLERİNİ GEZDİ

 

Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin, daha sonra gazeteciler ile birlikte Assos Antik Kentini, Assos Kazı başkanı Prof.Dr. Nurettin Arslan rehberliğinde gezdiler. Yaklaşık 2,5 saati bulan gezide Assos Antik Kenti içerisinde bulunan Akrapol, antik tiyatro gezildi. Assos Kazı evinde bulunan 2015-2016 sezonu içerisinde çıkartılmış eserler gazetecilere gösterildi.