Bu Taksimi Kurt Yapmaz, Kuzulara Şah Olsa Dedirten Mükafat

Bu Taksimi Kurt Yapmaz, Kuzulara Şah Olsa Dedirten Mükafat

Aktif Eğitimciler Sendikası Çanakkale Temsilcisi Mehmet Çetinkaya basına yaptığı açıklamada, geçtiğimiz hafta sonuçlanan okullara müdür görevlendirme mülakâtı”na yönelik ilginç bilgiler paylaştı.

Aktif Eğitimciler Sendikası Çanakkale Temsilcisi Mehmet Çetinkaya; “Ağustos ayında binlerce okul müdürünü; hukuku, hak ve adaleti hiçe sayarak görevden alan Milli Eğitim Bakanlığı, alınanların yerine görevlendirilecek yeni müdürlerini seçerken(!) de şaşırtmadı” dedi. Çetinkaya açıklamasında; “ Hükümeti, sendikal hukuku çiğneme pahasına destekleyen “bir-sendikaya” üye olmayan müdürlerin neredeyse tamamını görevden alan Bakanlık, geçtiğimiz günlerde yapılan göstermelik mülakatla seçtiği yeni müdürlerin adresi de ne ilginçtir yine malum “bir-sendika” oldu. En değerli varlığımız olan yavrularımızı emanet ettiğimiz okullara; Türkiye Cumhuriyeti’nin; “hukuk devleti” kimliğine taammüden kasteden siyasi/sendikal vesayete “evet” diyenler okul müdürü olacak. İl Milli Eğitim Müdürlükleri, yeni okul müdürleri için, sonucu daha başından belli olan ve kimlerin müdür olacağının yazıldığı listelerin ortalıkta dolaştığı bir ortamda “göstermelik ve hukuksuz bir mülakat” yaptı. Objektiflikten uzak, hiçbir ilmi kriteri bulunmayan bu mülakat sonucunda ortaya, “güler misin, ağlar mısın” dedirtecek, evlere şenlik bir tablo çıktı. Aktif Eğitimciler Sendikası olarak daha en başta Milli Eğitim Bakanlığı’nı uyarmış; kayırmacılığın, haksızlığın, hukuksuzluğun önlenebilmesi için mülakatların görüntülü kayda alınmasını önermiştik. Ancak, son dönemde yaptığı tartışmalı eğitim düzenlemeleriyle milletimizi sürekli tedirgin eden Bakanlık, bu yöndeki talepleri hiçe saydı ve görüntülü ve sesli kayıt yapılmadığı gibi verilen cevaplar tutanağa yazıldı. Birçok ilimizde, komisyonların tuttuğu(?) bu tutanak, müdür adayına okutulup imzalatılmadı. Pek tabii olarak; mülakata katılan adaylardan “bir-sendikanın” il ve ilçe teşkilatlarında görevli kişiler, 90-95 gibi yüksek puanlar aldılar(!) diğer adaylara ise daha düşük puanlar al(dır)alarak idareci olma şansı tanınmadı.

Manzara böyle olunca, değerlendirmelerde adil davrandığını düşünen 64 ilin milli eğitim müdürlüğü, adaylara ver(dir)ilen puanları liste halinde ilan etme cesaretini gösterebildi. 17 ilin milli eğitim müdürlüğü ise yaptıklarından utanma erdemini yitirmemiş olacaklar ki değerlendirmelerini liste halinde kamuoyu ile paylaşmak yerine sadece adayların TC kimlik numarasını girerek görebileceği şekilde yayınlamıştır. Kamuya açık liste yayınlayan şehirlerde bile yüksek puanların hükümete yakın “bir-sendikanın” üyelerine verildiği görülürken; İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Kayseri, Samsun, Gaziantep, Diyarbakır, Erzurum ve Sivas gibi büyük şehirlerde, sözlü sınav sonuçlarının kamuoyundan saklanması, yaşanan vahim durumu göstermektedir. Mülakatlarda ve sonrasında, eğitimci kişilik ve şahsiyetli kamu kimliği ile bağdaşmayacak utandıran birçok hadise yaşandı. Örneğin, Ağrı Diyadin’de, bir hanımefendi aday, eşinin şube müdürü sıfatıyla üyesi olduğu komisyon tarafından mülakata alındı ve yüksek puanla müdür yapıldı. Yapılan mülakatlarda, kimi adaylara 3 soru sorulurken, kimilerine 10 soru yöneltildi. Dahası, yeni yönetici adaylarına yöneltilen soruların içerikleri de hayret uyandırdı” diye konuştu.