Borsa´da Münavebe Toplantısı

Borsa´da Münavebe Toplantısı

Tarım ve Orman il Müdürlüğü tarafından Bitkisel Üretim Desteklemelerinde Münavebe ve ilimizde uygulanabilir Münavebe sistemleri Bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıya Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Karadağ, Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, İl Genel Meclis Üyesi İsmail Gürses, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı S.Kaya Üzen, Yönetim Kurulu Üyesi Cahit Akgül, Geyikli Kooperatif Başkanı Tayfur Can, Şube Müdürleri, muhtarlar, üreticiler katılım sağladı.

Saygı duruşu ve istiklal marşı ile başlayan toplantıda açılış konuşması yapan Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ; Tarımsal üretim; zor, uğraşı isteyen, meşakkatli bir sektördür. Bitkisel üretimde; en yüksek verimi elde edebilmek, en ekonomik şekilde üretim yapabilmek ve birim alandan en yüksek geliri elde edebilmek için bazı uymamız gereken kurallar, yetiştiricilikte yapmamız gereken işlemler vardır. Bunlardan bir tanesi de münavebeli ekim, diğer adıyla ekim nöbetine uyarak yetiştiricilik yapmaktır. dedi

İl Müdürü Karadağ devamla ?Tarım arazilerinde uzun yıllar aynı bitkinin yetiştirilmesi ile toprak yapısı bozulmakta, erozyon zararları artmakta, toprak verimliliğinde genel bir azalma görülmekte, belirli hastalık ve zararlılar ile yabancı otlar katlamalı olarak çoğalmaktadır. Toprağın verimliliğini korumak için, ekim nöbeti uygulanması bir zorunluluktur. Ekim nöbeti uygulanması ile; toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik yapısı iyileştirilmekte, toprakta organik madde arttırılmakta, daha fazla su tutması sağlanmakta, toprağın verimliliği yükseltilmekte, yabancı otlar ve hastalık - zararlılarla mücadele etkinliği artırılmaktadır. Bu amaçla Bakanlığımız; "2018 üretim yılından başlamak üzere, çeltik ve örtüaltı üretimler hariç olmak üzere bir parsele üç yıl süreyle arka arkaya aynı tek yıllık bitki ekilirse, üçüncü üretim sezonu için destekleme ödemeleri yapılmaz." hükmü ile, 2018 yılından itibaren bitkisel üretim desteklemelerinden yararlanmada münavebe şartı getirmiştir? dedi.

Aynı tarlada; 2018 ve 2019 üretim yıllarında aynı ürünü yetiştirmiş olan ve 2020 üretim sezonunda da aynı ürünü yetiştirmeyi planlayan üreticilerin, Tebliğin ilgili maddeleri gereğince hem mazot/gübre desteğinden hem de varsa fark ödemesi desteklemeleri gibi diğer bitkisel üretim desteklemelerinden faydalanamayacaklarını da ifade eden Erdem Karadağ üreticilerimizin mağduriyet yaşamamaları, Bitkisel Üretim desteklemelerden faydalanabilmeleri, aynı zamanda daha yüksek verim elde edebilmeleri için ekim nöbetine uymaları gerekmektedir. Bu konuda tüm üreticilerimizi uyaralım, bilgilendirelim dedi.

Bilgilendirme Toplantısında daha sonra Bitkisel Üretim ve Bitki sağlığı Şube Müdürü Başak Egesel Bitkisel üretim desteklemeleri, havza bazlı destekleme modeli ile bilgiler vererek mevcut durumu, amaç ve hedefleri ile ilgili katılımcıları bilgilendirdi. Milli Tarım Destekleme modeli kriterlerine de değinen Başak Egesel Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli Kapsamında ilimizde Desteklenen Ürünler ile ilgili de bilgilendirmede bulundu. Şube Müdürü Egesel 2019 yılı mazot ve gübre destekleri ile ilgili bilgiler vererek Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında desteklenen ürünlerin havzası dışında yetiştirilmesi durumunda Mazot Gübre ve Fark Ödemesi Desteği ödenmeyeceğini belirtti. Başak Egesel ayrıca Desteklemelerde Münavebe Şartı ile ilgili bilgiler vererek 2018 yılından itibaren bir parsele aynı tek yıllık bitki arka arkaya üç kez ekilirse, üçüncü üretimde destekleme alınamayacağı ile ilgili üreticileri bilgilendirdi.

Toplantıda daha sonra ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümünden Prof. Dr. Harun Baytekin Ekim Nöbeti ve Ekim nöbeti sistemleri ile ilgili katılımcılara detaylı bilgiler verdi.

Konuşmaların ve sunumların ardından üreticilerin, Şube Müdürü Başak Egesel´e ve Prof.Dr.Harun Baytekin´e yönelttikleri soruların cevaplandırılması ile toplantı son buldu