Beklediği Böbrek Diyalizde Geldi

Beklediği Böbrek Diyalizde Geldi

Lapseki ilçesinde yaşayan böbrek hastası Neşe Soğuksu, hemodiyaliz ünitesine bağlı olduğu sırada telefonla gelen "uygun böbrek bulundu" haberiyle yaşama yeniden bağlandı.

Lapseki´ye bağlı İlyasköy´de yaşamını sürdüren ve 5 yıldır diyaliz makinesine bağlanan bir çocuk annesi Soğuksu´ya Balıkesir´in Bandırma ilçesinde yaşamını kaybeden bir hastanın böbreği, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesinde yaklaşık 4 saat süren başarılı operasyonla nakledildi. Soğuksu, yaptığı açıklamada, kendisine nakledilen organın doktorların ısrarlı telefonları sonucunda geldiğini söyledi. Nakile korktuğu için önce gelmek istemediğini, ayaklarının geriye gittiğini ifade eden Soğuksu, "Ama şeytana uymadım yine bu böbreği alacakmışım" ifadelerini kullandı. Eşinin böbreğini vermek istediğini ancak kendisinin kabul etmediğini anlatan Soğuksu, "(Ondan çocuğum var) diyerek eşimden böbreğini almak, onu zor durumda bırakmak istemedim. Allah razı olsun hocalarımdan" diye konuştu.

"Artık suyu çok içiyorum, içeceğim de"

Soğuksu, kendisine organ nakli haberinin geldiği 3 Ekim günü diyaliz ünitesinde olduğunu aktararak, yaşadıklarını şöyle paylaştı: " Ben telefonu duymadım. Eşim çok aramış beni, televizyona bakıyordum ve kulağımda kulaklık vardı. Ayağımın ucunda bulunan çantanın içindeki telefon titredi. Bir de baktım eşim aramış. Ben de geri arayıp ne olduğunu sordum. Eşim de ´Haber verdiler, neredesin, telefonu neden duymuyorsun?´ diye sordu. Ben de diyalizdeki doktoruma söyledim. Zaten onu da aramışlar. Uygun organın bulunduğunu söyledi. Telaşlı bir sıkıntıyla ne sevinebildim ne üzülebildim. Allah´a şükür şimdi çok iyiyim. Allah razı olsun hepsinden. Artık suyu çok içiyorum, içeceğim de. Bundan sonra dikkat etmeye çalışacağım." Soğuksu, vatandaşları organ bağışı konusunda duyarlı olmaya davet etti.

 "Başarılı bir operasyon oldu"

ÇOMÜ Organ Nakli Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Faruk Özkul da birimlerinin genç bir nakil merkezi olduğunu, ekiplerinin genişleyerek büyüdüğünü söyledi. Organ naklini gerçekleştiren ekipte yer alan nefroloji uzmanı Dr. Serkan Bakırdöğen ise hastalarının son dönem böbrek yetmezliği sebebiyle 5 yılının haftada 3 seans hemodiyalizde geçtiğine işaret etti. Bakırdöğen, hastaya kadavradan böbrek nakli gerçekleştirildiğini belirterek, "Başarılı bir operasyon oldu ve gelişmeleri yakından takip ediyoruz. İlk sonuçlarımız yüz güldürücü. Hastamızın ameliyattan hemen sonra idrar çıkışı oldu. Bu kadaverik böbrek nakillerinde pek alışık olmadığımız bir durum. Bizim açımızdan olumlu bir gelişme. Takılan böbreğinde iyi çalıştığını tespit ettik" değerlendirmesinde bulundu. ÇOMÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Murat Aşık da organ nakli ekibinin bu tür operasyonları daha fazla yapmaya başlayacağını söyleyerek, şöyle dedi: "Ekibimiz, elinden geldiğince yüksek mesai yaparak çalışmaya devam etmektedir. Bu hafta sonu da gece gündüz demeden organ nakli ekibimiz çalışarak ikinci naklini gerçekleştirdi. Aslında üçüncü bir organ nakli de gerçekleşebilirdi. Fakat merkezimize başvuru sayısının daha da artmasıyla organ nakli gerçekleşecektir. Bu bağlamda halkımızdan özellikle böbrek nakline ihtiyacı olan hastalarımızın biran önce başvuru yaparak merkezimize kayıt yaptırmalarını istiyoruz ve öneriyoruz."