Başkan Işık, Pazaryerinin İhale Tarihini Açıkladı

Başkan Işık, Pazaryerinin İhale Tarihini Açıkladı

Biga Belediye Başkanı İsmail Işık; Biga´da en çok tartışılan konulardan biri olan Kapalı Pazaryeri´nin durumu ile ilgili Biga Çarşamba Postası gazetesine özel açıklamalarda bulundu.

Bu yıl son 15 yılın en yoğun kar yağışını yaşadık. Ülke genelinde çok sayıda il ve ilçede zorlu kış şartlarıyla mücadele edildi. Belediyeler kendi sınırlarında, Karayolları gibi kurumlar ise ana yollarda yolları açık tutmak için mücadele ettiler. Tüm bu teyakkuz durumuna rağmen Gönen´de, Konya´da, Biga´da kapalı pazaryerlerinde hatta İstanbul Teknik Üniversitesi stadyumunda bile çatılarda çökmeler yaşandı. Tüm bu zorlu kış şartlarına rağmen Biga Kapalı Pazaryeri´nin çatısının bir bölümün çökmesi Biga´da çok konuşuldu. ?En çok sevindiğimiz nokta, aldığımız önlemler neticesinde herhangi bir can kaybının yaşanmamış olması oldu? diyen Biga Belediye Başkanı İsmail Işık o süreci şöyle özetledi:

?Kapalı Pazaryeri´nin çatısının bir bölümü 10 Ocak´ta talihsiz bir şekilde çöktü. Hiç zaman kaybetmeden ilk müdahaleyi, diğer kurumlarla birlikte organize olarak gerçekleştirdik. O olumsuz havaya rağmen 2 saat içinde Çanakkale´den AFAD geldi. AFAD ilk etapta can kaybıyla ilgili çalıştı. İşte en büyük endişemiz oydu. Neyse ki can kaybı olmadı. Birkaç gün sonra da hasar tespit çalışmaları yapıldı. Bunun sonucunda kalan kısmın da yıkılması gerektiği ortaya çıktı. Bunlar 1 aylık süreci kapsadı. Dolayısıyla işlemler ile ilgili bir süreçti bu. Kafanıza göre girip çalışmanız mümkün değil.

Söküm işleminin nasıl yapılacağı ile ilgili belirsizlik vardı. Uzay çatı sökmek kimsenin bildiği bir iş değil. Artık bu tarz çatı sistemleri kullanılmıyor. Bundan 10 yıl önce bu çatı sistemi birkaç yerde yapılmış. Ondan sonra vazgeçilmiş bu sistemden. Yapan firma da ortada yok. Bunu nasıl sökeriz diye çalışmaya ve görüş almaya başladık. Söküm işini alan firma İzmir´den özel bir ekip getirdi. Sökümü de ayrı bir dert. Çünkü çatı sistemi itibariyle belirli bir plan dahilinde sökülmesi gerekiyor. Yanlış bir yerden sökerseniz komple yıkılma ihtimali var.?

?Gecikme olmadı, her şey prosedürüne uygun ilerliyor?

Gecikme olduğu ile ilgili eleştirilere de değinen Başkan Işık; ?Söküm işlemi gerçekleştirilirken proje de en ince ayrıntısına kadar düşünülerek hazırlandı. Proje ile ilgili çok ciddi çalıştık. Tabii bu arada da ?hangi proje yapılsın´ diye görüşmelerimiz, toplantılarımız oldu. Amacımız burada hem pazarcı esnafına hem halkımıza hizmet edebilecek 20 bin metrekarelik alanı yeniden daha sağlıklı, daha sağlam, kullanışlı ve modern bir şekilde inşa etmekti. Bunun için Türkiye´nin önemli mühendislik ve mimarlık firmalarının birisiyle çalıştık ve projemiz tamamlandı. Ben defalarca İstanbul´a gittim. Mimar arkadaşlarımız gittiler. İstanbul´daki firmadan arkadaşlarımız geldi. En son geçen Cuma 5-6 kişilik bir ekip geldi. Alanı yerinde görüp incelemeleri gerekiyordu. O kadar çok ayrıntı var ki. İhalelerle yapılan işler bunlar. Dolayısıyla yapım işinde hiçbir gecikme olmadı. Her şey prosedürüne uygun olarak ilerliyor? dedi.

?İhale gününü aldık?

İhale gününün netleştiğini ifade eden Başkan Işık süreçle ilgili şunları söyledi:

?10 Ağustos ihale günümüz.10 Ağustos´tan kısa bir süre sonra inşaata da başlayacağız. Hızlı bir şekilde tamamlayacağız. Hedefimiz yılbaşından önce, havalar çok soğumadan, kapalı pazaryerini Bigalıların kullanımına açmak. Bununla ilgili herhangi bir finansman sıkıntımız yok. İnşallah bir de işini bilen sağlam bir müteahhit alırsa ihaleyi, çok daha hızlı bir şekilde yaparız diye düşünüyorum.?

?Meyve veren ağaç taşlanır, alıştık biz?

Biga´ya hizmet etmek istediklerini, ancak kapalı pazaryeri gibi önemli bir konunun bile kara propaganda malzemesi yapıldığını söyleyen Başkan İsmail Işık; ?Kapalı pazaryeri ile ilgili biz 1 saniye bile gecikmedik. Pazaryeri kullanılarak bunun üzerinden bir kara propaganda yapıldı ve bu konu belediyeye muhalefet etme aracı olarak kullanıldı. Halen de kullanılıyor. Biz bunları izliyoruz, takip ediyoruz. Kimlerin kimlerle birlikte hareket ettiğini görüyoruz. Sahte hesaplardan yapılan yorumlar, künyesi olmayan sitelerden, neye hizmet ettiği belli odaklardan şahsımı ve Biga Belediyesi´ni karalayan bir takım çalışmalar yapılıyor. Bunları da izliyoruz. O kadar çok kara propagandaya maruz kalıyoruz ki... Aklımızın ucundan geçmeyen şeyler sanki yapacakmışız gibi yazılıyor, anlatılıyor. Niyet okumaya çalışıyorlar. Olmaması gereken şeyler yapılacakmış gibi anlatılıyor. Bir anlam veremiyorum.

Hurdalar da konuşuldu. Hurdalar çalınmasın diye bir arkadaşımızın etrafı tellerle çevrili işyerine koyduk onları. Ondan sonra da Makine Kimya Endüstrisi´nin firması olan Hurdasan´a ilgili yasa gereği sattık. Onlar da her yıl hurdaları toplayabilmek için yeni ihale yapıyorlarmış. İhaleler iptal edilmiş ve ikinci kez ihale yapmışlar. Hurdaların taşınmasıyla ilgili onlardan kaynaklanan bir gecikme oldu. Ama bir ince çöpü dahi ziyan olmadan biriktirdik, koruduk ve Makine Kimya Endüstrisi´ne teslim ettik. Onlar da gelip aldılar. Biz başka bir yere koysaydık, korunaklı olmadığında çalınabilirdi, buharlaşıp giderdi. Bunlar da dedikodu konusu yapıldı.

Demek ki birileri bir yerde oturup bunları uyduruyor. Bir yerlerde bir ekip var nasıl yalan uydururuz diye çalışıyorlar ve yaymaya çalışıyorlar gibi. Ama ?Yalancının mumu yatsıya kadar yanar´ diyorlar ya. Hakikaten öyle olacak. Pazaryeri tamamlandığında ben bu konuşanların ne diyeceğini merak ediyorum.

Meyve veren ağaç taşlanır. Ben böyle düşünüyorum. Biga´da 3 yılı aşkın süredir devam eden belediye başkanlığımız var. Bu sürede Allah´a çok şükür, öyle ciddi bir eleştiri ya da muhalefet ortaya koyulamadı. Bunu gururla söylüyorum. Bu nedenle kapalı pazaryeri gibi konulardan bile kara propaganda çıkarmak için çabalıyorlar. Ama bunlar da tutmuyor. Bunlar büyük işler. Öyle akşamdan sabaha olmaz. 20-22 bin metrekarelik bir işten bahsediyoruz. Herşey en ince ayrıntılarına kadar düşünülmek zorunda. Tekrar tekrar yapabileceğiniz bir iş değil bu. Biga´nın geleceğine yapılan bir yatırım bu? dedi.

?Eskisindeki eksiklikleri de dikkate aldık?

Yeni proje hazırlanırken, eski kapalı pazaryerinde yaşanan sorunları da dikkate alarak yeni projeyi hazırladıklarını ifade eden Biga Belediye Başkanı İsmail Işık şunları söyledi:

?Eski kapalı pazaryerinde ciddi sorunlar vardı. O eksiklikleri de dikkate aldık. Yağmur suyu hatları, yangın söndürme sistemleri, kör noktası olmayacak şekilde kamera sistemi, aydınlatması, her direkte prizi olacak şekilde düşünüldü. Daha önce çok soğuk havalarda sigortalar atıyordu. Hatta mahallenin elektriklerinin kesilmesine sebep oluyordu. Bunları da dikkate aldık. Kafeteryası, mescidi, engelli tuvaletine kadar her şeyi düşündük. Dış görüntüsü çok daha güvenli olacak. Çok daha ferah ve kullanışlı bir alan ortaya çıkacak. Taşıyıcı sistemleri olacak. İlk projeyi değiştirdik. Ondan sonra hazırladığımız projenin görselini de paylaştık. O görseli pazarcı arkadaşlarımız, halkımız inceledi. O proje üzerinden talepleri aldık. Pazarcı derneğinin ikisinin de yöneticileri geldiler, konuştuk ve tüm bunlar ışığında gereken revizyonları gerçekleştirdik ve ortaya bu son hali çıktı projenin. İnşallah 10 Ağustos´ta ihalesini yaptığımızda da modern bir pazaryerinin yapımına başlayacağız.?

?Kimsenin yeri değişmeyecek?

Pazarcıların en çok merak ettiği soruyu da yanıtlayan Başkan Işık; ?Kimsenin yeri değişmeyecek. İlave yerler olacak. Hal binasının olduğu yeri de pazaryerine dahil edeceğiz. Oraya da dışarıdaki esnafları yerleştireceğiz. Yeni pazaryeri yapıldıktan sonra pazaryerinin etrafında kimsenin bir şey satmasına izin vermeyeceğiz. Pazarcılar açısından da sıkıntılı bir durumdu bu. Bizim açımızdan da sıkıntı yaratıyordu. Kontrol edilemeyen insanlar sorun oluyordu ve uygun olmayan ürünler satılmaya çalışılıyordu. Sürekli biz de bunları takip ediyorduk. Bundan sonra artık her şey pazaryerinin içinde satılacak.

Pazaryeri Çarşamba günleri dışında otopark olarak kullanılacak. Biga büyüyor. Belki ileriye doğru ikinci bir halk pazarı olabilir. Bunları ilgilileriyle görüşüp, onların talepleri doğrultusunda değerlendiririz. Esnafımızla birlikte karar veririz. Şuan bu şekilde bir çalışmamız yok.

Fuar alanı için daha kullanışlı olacak burası. Biga Fuarı yine burada olacak. Belki üstünün tamamı kapatılmamış olacak ama fuar yapılacak. Biga Ticaret ve Sanayi Odamız ile de gerekli görüşmeleri yapıyoruz? ifadelerini kullandı.