Barış İçin Kulaç Atacaklar

Barış İçin Kulaç Atacaklar

Dünya tarihinin en kanlı çarpışmalarından birinin yaşandığı Çanakkale, Türk askerinin kazandığı büyük zaferin 100. yıl dönümünde, dünyaya barış mesajı verilecek uluslararası yüzme etkinliğine ev sahipliği yapacak.

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkan Yardımcısı Nihat Usta, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çanakkale`de savaşların 100. yılı anısına çok sayıda etkinlik düzenlendiğini söyledi.

 

Bu anlamda, TMOK olarak da kendilerine bir görev düştüğü fikriyle bazı girişimlerde bulunduklarını anlatan Usta, "Öncelikle Çanakkale Valiliğimizi ve belediyemizi ziyaret ettik. Onların da teşviki ve iş birliği ile 1 Ağustos`ta bir yüzme etkinliği düzenlemeye karar verdik. Bu etkinliğin özellikle uluslararası katılımı çok olsun diye, İngiltere, Avustralya, Yeni Zelanda ve diğer ülkelerin olimpiyat komitelerine yazı gönderdik. Tabi onlardan da destek bulduk. Hedefimiz, bini aşan bir yüzücü grubunu Çanakkale`ye getirip burada yüzdürmek" ifadelerini kullandı.

 

Usta, organizasyonun temasının "kulaçlar barışa" olarak belirlendiğini, etkinlikte rakibini geçmenin, şampiyonluğun değil, barışın kazanmasının önemli olduğunu vurgulayan Usta, "Yüzme etkinliğinin anısı olarak hazırlayacağımız özel madalyayı tüm katılımcılara dağıtacağız. Özel çantaların içinde özel boneler, tişörtler olacak. Bu tabii ki 100 yılda bir olacak, bir daha yapılmayacak. Ödüllerin hepsi seri numaralı olacak. Sporcularımıza, katıldıklarına dair bu belgeler ve sertifikalar da verilecek" diye konuştu.

 

- "Önemli olan birincilik değil, dünya barışı"

Nihat Usta, bunun sadece Türkiye`de değil, dünya çapında yankı uyandıracak bir etkinlik olacağını dile getirdi.

 

Türkiye`nin barışçıl yaklaşımını böyle bir vesileyle dünyaya duyurmayı amaçladıklarına değinen Usta, şu değerlendirmelerde bulundu: "Etkinliğimiz, tüm dünyaya barış mesajı verilmesi bakımından da gayet anlamlı olacaktır. Ülkemizi, değişik şeyleri yapmış gibi göstermeye çalışanlar var. Bazı işlerden siyasi çıkarlar bekleyenler var ama Türk milleti tarihi boyunca hep barışçıl olmuş, dil, din, ırk ayrımı yapmaksızın herkese yardıma koşmuş, hep ellerinden tutmuş, kurtarmış ve onlara hep fırsat yaratmıştır. Aynı şeyi tekrar burada göstermek istiyoruz ve o nedenle birincilik, ikincilik veya üçüncülüğün bir önemi yok."

 

TMOK Başkan Yardımcısı Usta, sözlerine şöyle devam etti: "Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk`ün de evlatlarını kaybeden analara dediği gibi; `Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar! Gözyaşlarınızı dindiriniz. Onlar, bu toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır...` Bunu dünyada başka hangi lider söylemiş? Bunu anımsatarak, kıyıdan 1915 metre açıktaki bir gemiden karışık uluslararası birçok yüzücüyü önce suya çelenk atmaları, ardından Anzak Koyu`na yüzmeleri şeklinde etkinliğimiz tamamlanacak. Bitirenlerin sahile ulaşmalarının ardından boyunlarına anı madalyalarını takacağız."

 

- Başvurular internetten

"Gelibolu 1915 Yüzme Etkinliği" için başvuru süresi 12 Haziran`da, belgelerin kabulü ise 19 Haziran`da sona erecek. Etkinliğe katılmak isteyen sporcular "gelibolu.olimpiyat.org.tr" web adresinden kayıtlarını oluşturabilecek. Organizasyona katılacak yüzücülerin listesi 3 Temmuz`da TMOK`un web sitesinde yayınlanacak.