Ayvacık´ta Turizm Konuşuldu

Ayvacık´ta Turizm Konuşuldu

Ayvacık Meslek Yüksek Okulu´nda 15-22 Nisan Turizm Haftası dolayısıyla etkinlik düzenlendi. Düzenlenen programda Ayvacık turizmi konuşuldu.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ayvacık Meslek Yüksek Okulu´nda düzenlenen programa katılan Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin burada bir konuşma gerçekleştirdi. Şahin konuşmasında Ayvacık turizminden bahsederek şu konulara değindi. Başkan Mehmet Ünal Şahin ?Toplumda turizm bilincini geliştirmek, iç turizmi canlandırmak ve halkın turizm hareketlerine katılımını sağlamak amacıyla, ülkemizde her yıl 15-22 Nisan tarihleri arasındaki hafta ?´Turizm Haftası´´ olarak kutlanmaktadır. Turizm, ekonomik kalkınmaya çok büyük bir katkısı olan ve tüm dünyada hızlı gelişen ve genişleyen sektörlerin başında gelmektedir. İlçemizde ve ülkemizde  yapılan iki türlü turizmden bahsedeceğim. Bunlardan birisi yakın tarih diğeri ise milattan önce ve sonrası. Bakın yakın tarih turizmi nerede Çanakkale´de. Kurtuluş savaşlarımız, 1915 Çanakkale Deniz zaferi. 250 bin şehidimiz var keza karşı taraftan da bir o kadar. Peki 103 yıl geçti aradan, 103 yılın son on yılında Gelibolu Yarımadasındaki şehitliklere halkımız daha rahat ulaşmaya başladı. Burada yapılan turizm değişik bir turizm. Buraya gezmeye gelen vatandaşlarımız geldikleri şehirden isimler arıyor, dualar okuyor. Yarımadada yapılan bu turizm biraz hüzünlendiğimiz, gurur duyduğumuz ama çok fazla eylenmediğimiz, eylenmek için değil de yad etmek için gittiğimiz yerdir. Bakın diğer turizmi de nerde yaşıyoruz, Ayvacık´ta tam içinde yaşıyoruz. Bu nedenle Ayvacık Küçükkuyu Zeus Altarı´ndan başlayarak Alexandria Troas Antik Şehri´ne kadar uzanan bir coğrafyada turizmin en yoğun olduğu bölgelerden biridir. Bakınız dünyada Unesco´nun tescillediği yerler var. Çanakkale´de Truva Unesco tarafından tescillenmiştir. Bakın bir yer daha var orası neresi; Assos. Buradaki yabancı turizm faaliyetlerinin geride kalmasının sebebi nedir biliyor musunuz? Sebebi ulaşımdır. Ulaşımların bu ören yerlerine en öncelikli yapılması gerekir. Ülkemizde karayolu ulaşımı çok önemli yerlere geldi. Hükümetimiz bu konuyu önemsedi ve ulaşımda çok büyük ilerlemeler kat ettik. Bir diğer ulaşımda dünyada turistlerin en çok kullandığı ulaşım olan deniz yolu ulaşımıdır. Bizim limanımıza gelen bir turizm gemisi var mı bakın. Yok. İskele yapalım dedik, 14 yıldır uğraşıyoruz. Birileri buna karşı çıkıyor ve bizimle uğraştı ve bu sürece kadar geldik. Bakın şimdi önümüzde bir engel kalmadı ve hayal edilen projemizi gerçekleştireceğiz. Ayvacık´ta turizmi üst seviyelere çıkarmayı hedefliyoruz? dedi.

Ayvacık Kültür, Doğa, Turizm ve Spor Derneği Başkanı Ayşe Oya Deniz ise programda yaptığı konuşmada derneklerinin amacının ilçedeki turizm faaliyetlerine katkıda bulunmak olduğunu ifade etti.

Programda turizm alanında düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrenciler ödüllendirilirken, programda halk oyunları gösterimi de gerçekleşti. Programa Ayvacık Milli Eğitim Müdürü Harun Çetin ve Ayvacık-Assos Yerel Eylem Grubu Derneği Başkanı Doğuş Şahin de katıldı.