Anadolu Sentezine Bbakışlar

Anadolu Sentezine Bbakışlar

Çanakkale Kent Konseyi Kültür ve Sanat Meclisi şubat ayı söyleşinin konuğu Sanat tarihinin duayen isimlerinden Prof. Dr. Oluş Arık oldu.

Prof. Dr. Oluş Arık´ın   ?Hangi Roma Hangi Selçuklu? ?Anadolu Sentezine? bakışlar sunumu Kent Konseyi toplantı salonunda geniş bir izleyici tarafından ilgiyle izlendi. Prof. Dr. Arık; ?Tarih boyu Anadolu yerleşiminin sürekli el değiştirmesi kavimlerin ortak yaşamlarının birbirinden etkilenmesi Anadolu´nun sosyal yaşamında önemli rol oynaması mimarinin zenginliğinin batı dünyasında etkilediğini vurgulamıştır?.

Antik dönemde Hititler başta olmak üzere kurulan uygarlıkların birbiriyle etkileşimi sonucu oluşan sentez, Anadolu´nun zenginliğini de oluşturur. Anadolu´ya egemen olan Perslerin Dardanelles (Çanakkale Boğazı) üzerinden balkanlara geçişi bu uygarlığın oradaki yaşamlara etkisini ortaya koyar. İskender´in Çanakkale Boğazı yoluyla Anadolu´ya geçişi ve egemen oluşu, uzantısı içinde Asya´ya doğru yaptığı yolculuk batı dünyasının Asya´ya etkisini oluşturur. 

Büyük İskender´in yarattığı uygarlık ölümüyle birlikte İskender´in komutanları tarafından paylaşılır. Bu topraklarda kurulan yeni devletlerle birlikte Grekçe Anadolu´nun kullanılan ortak dili olur. Roma´nın bin yıl Anadolu egemenliği sürecinde kullandığı Latince Anadolu´da yaygınlaşmaz.  Ancak büyük yapıtlardaki kitabelerde Grekçe´nin yanında Latince´yi ikinci bir dil gibi kullanırlar.  Mimaride de Roma mimarisi ile Grek mimarisi yapılarında ortaklıklar görülür.

Urartuların Anadolu´da oluşturduğu yapılarda görülen özelliklerin sonraki dönemde haçlı seferleri sonrasında batıya benzer örneklerinin Gotik tarzını yarattığı bilinmektedir.

İran´da kurulan Selçuklu devletinin mimari alanındaki gelişmeleri Anadolu´nun zaptından sonra bu topraklarda kalıcı eserleri yükselmeye başlar. Divriği, Sivas, Erzurum, Kayseri ve Konya gibi illerde anıtsal Selçuklu eserleri kendini gösterir. Bütün bunlar bize tarihsel ve toplumsal süreçte; Anadolu´nun üzerinde yaşayan uygarlıkların bir sentezi olduğunu apaçık ortaya koymaktadır.

Sunum bitiminde izleyicilerin yoğun ilgisi ve sorularıyla söyleşi sona erdi.