Ak Partinin 32 Dişi…

Ak Partinin 32 Dişi…

Kiminin hedefi üst düzey bürokrat olmak, kiminin hedefi işlerini ilerletmek için tutunacak dal bulmak. Kimi gerçekten milletin vekili olarak hizmet etmek, kimi ise hayallerini gerçekleştirmek istiyor. Kimileri ise gerçekten Milletvekili olmayı hak ediyor.

Milletvekili adaylarını çeşitli kriterlere göre belirleyecek olan Ak Parti Çanakkale'de 3'ü kadın toplam 32 isim ile 7 Haziran seçimleri için yola çıktı. Teşkilatlara, STK'lara, Milletvekillerine ve halka sorulan aday adayları Ankara'da mülakatlara alındıktan sonra alt, ara ve üst komisyonların eleklerinden geçirildikten sonra yolun sonuna gelindi.

 

Siyasi kamuoyunun ve halkın merakla beklediği liste ise yarın Yüksek Seçim Kurulu (YSK)'na teslim edileceği saatlerde açıklanacak ve ilk 4'te kimlerin yer alacağı öğrenilecek. Gözler hiçbir bilginin sızdırılmadığı Ak Parti Genel Merkezine çevrilirken, Çanakkale'de siyasi kulislerde çeşitli senaryolar konuşulmaya devam ediyor.

Çanakkale'deki siyasi otoriteleri; seçim gündemini tartışırken Milletvekilliğine soyunan aday adaylarını sağlıklı bir insanın ağzındaki 32 dişe benzeterek değerlendirdi. Bu değerlendirmeye göre otoriteler Ak Partinin bu 32 dişinden kimini güçlü, kimini zayıf, kimini çürük kimini de parlayan diş olarak yorumladı. Biz de süreci siz okurlarımız için takip edip gerek otoritelerin, gerek siyaset kurmaylarının ve gerekse toplumun değişik kesimlerinin değerlendirmelerini bir özet halinde kaleme almak istedik. İşte halkın gözünde Ak Partinin 32 aday adayının değerlendirme özeti.

 

Ahmet Ateş

Çanakkale'de gerek kamuoyunda, gerekse teşkilatlarda ciddi bir karşılık bulamadı. STK'lar için yapılan temayül yoklamasında diğer aday adaylarının dahi kendisini tanımadığı konuşuldu. Basında sadece ismi yer aldı. Reklam ya da kampanyalarda görülmedi. Seçmen kitlesinde kendisi için tanıyor musunuz” sorularının sorulduğu isimlerden biri oldu. Göstermelik aday adayı olduğu konuşuluyor.

 

Ahmet Dere

Biga Anadolu Lisesi Müdürlüğünden istifa ederek aday adayı oldu. 37 yaşında halen Hukuk Fakültesinde öğrenim görmekte. Çanakkale kamuoyunda siyaseten karşılık bulmayan ve heyecan yaratmayan aday adaylarından biri oldu. Reklam ve tanıtım çalışmaları yok denecek kadar az ve siyasi kamuoyunda bürokraside iyi bir mevki beklentisi olan isimler arasında gösterildi.

 

Ahmet Yonar

Çan ilçesinde Avukatlık mesleğini sürdürmekte. 2011 seçimlerinde de aday adayı oldu. Çan'da ve teşkilatların tanıdığı bir isim. Özellikle kendi seçim bölgesinde iyi bir karşılığı var. Güçlü seçim kampanyası yürütmediği için kendi seçim bölgesinin dışında çok fazla adı geçmedi. Şans tanınmayan isimler arasında gösteriliyor.

 

Ali Karaman

Aslen Erzurum'lu ve Ayvacık ilçesinde unlu mamuller işi ile uğraşıyor. Çanakkale'de çok tanınmamak ile birlikte zaman zaman zayıf da olsa reklam çalışmaları yapmaya çalıştı. Teşkilatlarda yeterli bir karşılık bulamadı ancak yine de sivil toplum kuruluşlarını ziyaret ederek destek istedi. Listenin ilk 4 sırası için şansının yok denecek kadar az olduğu belirtiliyor.

 

Ali Rıza Tekin

Biga ilçesinde yaşayan Ali Rıza Tekin, geçen dönem Çanakkale İl Genel Meclisi Başkanlığı görevini başarı ile yürüttü. Çanakkale'de tanınan sevilen ve saygın bir isim olarak gerek kamuoyunda gerekse teşkilatlarda karşılığı olan bir isim. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yakınlığı ile tanınsa da listenin ilk 4 sırası için yeterli şansın verilmediği konuşuluyor.

 

Ayhan Gider

Çanakkale il genelinde en fazla konuşulan ve en çok şans tanınan isimler arasında yer buldu. Eski İl Özel İdaresi Genel Sekreteri olarak bürokrasi ve siyaset sahnesinin önemli aktörleri arasında gösteriliyor. Biga'lı olduğu için sıralamada Çanakkale'den mi Biga'dan mı değerlendirileceği merak ediliyor. Teşkilatlarda da kamuoyunda da karşılık bulurken en fazla çalışan aday adaylarından oldu. Listede yer bulması bekleniyor.

 

Bülent Biçer

Çocuk yaşta siyaset ile tanıştı ve ANAP'ın en güçlü olduğu yıllarda Gençlik Kolları Genel Başkanlığı yaptı. Çanakkale'de başarılı bir iş yaşantısı ile birlikte Ak Partinin kuruluşundaki ilk kongresinde yönetim kurulu üyeleri adayları arasında ismi yer aldı. Ankara siyasetini en iyi bilenlerden ve deneyimli bir siyasetçi. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yaptığı etkili çalışmalar ile dikkat çekti. Aday adaylığı heyecan yaratırken yıldızı yükselen ve listede yer bulabilecek isimler arasında gösteriliyor.

 

 

Cihat Gündüz

Lapseki Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü görevini sürdürürken istifa ederek aday adayı oldu. Gerek teşkilatlarda, gerekse kamuoyunda karşılık bulamayan isimler arasında gösteriliyor. Gündüz'ün de bürokraside iyi bir mevkii edinebilme çabası içerisinde olduğu için aday adayı olduğu konuşuluyor. Etkili seçim kampanyası yürütmediği ve listenin ilk 4'ü için şansının yok denecek kadar az olduğu kaydediliyor.

 

Davut Gazi Benli

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile yakınlığı olduğu belirtiliyor. Vakıflar Genel Müdürlüğünde üst düzey bürokrat olarak görev yaparken istifa etti. Aday adaylığı sürecine hızlı bir giriş yapsa da sonradan etkisini kaybeden isimlerden oldu. Çan ilçesinden destek bulmaya çalışırken ilk günlerde etkili kampanya çalışması yapmaya çalıştı. Listede ilk 4'de yer bulmasının zor bir olasılık olduğu ve listede olamasa da sonraki bürokrasi yaşamında iyi bir mevkii edinme çabası içerisinde olduğu konuşuluyor.

 

Erdoğan Madak

Çanakkale Barosuna bağlı Avukatlık mesleğini sürdüren genç bir aday adayı olarak dikkat çeken çalışmalar yaptı. Belki de en çok çalışan en etkin kampanya yürüten ve sahip olduğu enerji ve performans ile  teşkilatlarda ve kamuoyunda karşılık buldu. Bayramiç'li olsa da Çanakkale merkezde hukuk camiasında ve iş dünyasında yakından tanınan Erdoğan Madak'ın listede yer bulma şansına sahip isimlerden olduğu konuşuluyor.

 

Feyzullah Sayın

O da adı sanı duyulmayan aday adayları arasında gösteriliyor. Teşkilat ve STK temayül yoklamalarında da kamuoyu anketlerinde de karşılık bulmayan isimlerden. Kendini Çanakkale halkına tanıtmak istemeyen ya da gerek görmeyenlerden. Basında da reklam sektöründe de bilinmeyenlerin arasında yer buldu. Listeye girme şansı yok.

 

Güven Barış Yüksel

Çanakkale'de tanınan, bilinen ve enerjisi yüksek bir işadamı. Yaptığı yatırımlar ile kentin en önemli Sivil Toplum Kuruluşlarından ÇTSO'da Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı ve daha önce ÇİMDER Başkanlığı görevlerinde bulundu. Ak Partide siyaset yaptı ve aday adayı oldu. Zaman zaman Başbakan'ın yurt dışı gezilerine katıldı. Listede yer bulması sürpriz olmaz.

 

Hacı Ramazan Işıldak

Çanakkale'nin yakından tanıdığı, sevdiği ve sempati ile baktığı biri. ‘Çanakkale'nin evladı' unvanının yakıştırıldığı birisi. Fevzipaşa Mahallesi Muhtarı, Truva Romanlar Federasyonun Başkanı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile etkinliklerde bir araya gelebilen ve kendisine 17 numaralı formayı veren isim. Geniş kitlelerin temsilcisi. 2011 seçimlerinde de aday adayı olmuştu. Kontenjan adayı olmalıydı” yorumları yapılıyor.

 

Hülya Karagöz

Batının en ucu Çanakkale'de kadın siyasetçi olarak aday adayı olma cesaretini gösteren 3 isimden birisi. Büyük reklam kampanyaları yapamadı ancak teşkilatlarda sempati buldu. Listede yer alma şansının yok denecek kadar az olduğu yorumları yapılıyor. İlerleyen yıllar için bir ‘deneyim süreci' yaşadı denebilir.

 

İsmail Kaşdemir

24.Dönem Çanakkale Milletvekili, TBMM Başkanlık Divanı Üyesi. 2011 seçimlerinde Genel Merkez tarafından 2.sıraya konulduğunda ‘sürpriz' yorumu yapılmıştı. Parlamenter olarak iyi bir deneyim süreci yaşadı, Başkent bürokrasisini iyi öğrendi. Mehmet Daniş gibi usta politikacının yanında hem iyi eğitim aldı hem uyumlu çalışırken saygıda da kusur etmedi. Ankara siyasetinin en yakın aktörlerinden. 31 aday adayı yerel çalışmalar yaparken Kaşdemir yasama ve meclisteki diğer görevlerini sürdürdü. Listenin en tepesinin en güçlü adaylarından.

 

Jülide İskenderoğlu

Kadın siyasetinin Çanakkale'deki en önemli ve en bildik ismi. Teşkilatların en çalışkan kadını. Ailesini ve işini dahi geri planda bırakarak yıllardır partisi için çalıştı, çabaladı. Listede yer almayı hak eden bir enerji ve performans sergiledi. Son dönemlerde bazı haksızlıklara uğrasa da Ak Partinin Çanakkale'deki kare ası içerisinde olacak favori bir isim.

 

Kamil Ali Aşkın

Teşkilatın en eskilerinden. Çanakkale Barosu Avukatlarından. Davaya olan bağlılığı ile tanınıyor. Sakin yapısı, beyefendi kişiliği ile saygınlık kazanan bir siyasetçi olarak tanındı. Listede yer alması hiçbir zaman için ‘sürpriz' olmayacak bir isim. Aday adayları arasında kampanyalarını ve görevlerini vasat çizgisinin üzerinde yerine getirdi.

 

Kamil Özer

Eski Lapseki Belediye Başkanı. Siyasette iştahı kabarık bir isim ve Çanakkale Milletvekilliği ardından da Belediye Başkanlığına gözünü dikti ama olmadı. 2011'de Milletvekili aday adayı oldu ardından Muğla Kültür ve Turizm Müdürü oldu. 2014 yerel seçimlerinde Çanakkale Belediye Başkan adaya dayı oldu ardından Ankara'ya üst düzey bürokrat olarak kapağı attı. Bu kez daha üst seviyede görev beklediği konuşulurken listede yer bulma şansının yok denecek kadar az olan isimler arasında gösteriliyor.

 

Kazım Çalışkan

Çanakkale'nin ve Biga'nın yetiştirdiği kariyeri oldukça iyi isimlerden. İş yaşamında başarı merdivenlerini tırmanmış ve takdir edilen isimlerden. Ancak siyaset ile geç tanışan isimlerden. Seçim bölgesi Biga'da mevcut Milletvekili İsmail Kaşdemir ve İl Genel Meclisi eski Başkanı Ali Rıza Tekin gibi güçlü isimlerin arasında listede yer alması sürpriz olarak değerlendiriliyor.

 

Mehmet Mücahid Demir

Bayramiç'in Kuşçayır köyünden eski Milli Eğitim Bakanlığı üst düzey bürokratlarından, Eğitimci ve sağ siyasete uzun yıllar hizmet etmiş sevilen sayılan Tacettin Demir'in oğlu. İş yaşamında çok önemli işlere imza atarken dolu dolu bir kariyerin sahibi oldu. Çanakkale'nin en renkli siyasetçi profili olarak sempati topladı. Kesintisiz çalıştı. Listede görülmek istenen isimler arasında yer buldu.

 

Mehmet Özkurnaz

Taban siyasetinin önemli isimlerinden. Daha önce CHP'den Milletvekili adayı olsa da Ak Partide kabul gören, partiye olumlu katkılar sağlayan, sevilen, sıcak ve samimiyetin sembolü olan bir siyasetçi. Sivil toplum kuruluş yönetiminde deneyimi yüksek. ÇTSO Yönetim Kurulunda görev yaparken istifa etti. TARKOOP Genel Başkanı, eski KÇYKOOP Genel Başkanı. Kamuoyunda karşılığı yüksek olsa da listede yer bulması ‘zor' bir olasılık olarak değerlendiriliyor.

 

 

Murat Efe

Çanakkale Barosu Avukatlarından. 2 dönem üst üste Çanakkale Belediye Başkanı adayı olarak seçimlere girdi ve CHP yerel iktidarına en yüksek düzeyde kafa tutan ve 2014 seçimlerinde Mehmet Daniş gibi usta bir siyasetçiden daha başarılı olabildi. Siyasette heyecanını kaybetse de siyaset karnesindeki iyi notları ile listeye merkezden girme beklentisinde. Listede yer alması da almaması da ‘sürpriz' olarak değerlendirilmeyecek bir isim.

 

Mustafa Akkuş

Ak Partinin aday adayları arasında deyimi yerinde ise ‘vasat' isimlerinden birisi olarak değerlendirildi. Teşkilatlarda da kamuoyunda da, STK'larda da fazlaca ismi anılmadı. Milletvekili olmasa da bu etiket ile beklentilerine katkı sağlamayı hedefleyen bir isim olarak anıldı. Listede yer alması yok denecek kadar az isimlerden birisi olarak yorumlanıyor.

 

Muzaffer Kutlu

Ak Partinin kuruluşundan bu yana teşkilatlarda görev yaptı, 6 yıl İl Başkanı olarak bir süreç geçirdi. Milletvekilliğini en çok hak eden birisi olarak gösterilse de bunu talep etmek yerine Genel Merkez'in takdirine bırakma mütevaziliğini gösterdi. Aday adayı değil aday gibi çalıştı. Listede yer alacak 4 isim için en güçlü isimler arasında başlarda yer alacak isim olarak yorumlanıyor.

 

Necmettin Çakmak

Ak Partide gerek teşkilatlarda, gerek STK temayüllerinde gerekse anketlerde ismi en az anılan aday adayları arasında yer aldı. Basın sektöründe görev yapan ve Ak Parti sevdalısı bir genç isim olsa da Çanakkale kamuoyunda karşılık bulamayan ve listede yer almasına yok denecek kadar az ihtimal verilen bir profil oldu.

Orçun Oktay

Ak Parti Gençliğini uzun yıllar komuta etti. Gençlik Kolları İl Başkanlığını sürdürüme ya da bırakma arasında gidip geldiği bir süreçte Genel Merkez reaksiyonlarını da dikkate alıp Milletvekili aday adayı oldu. Teşkilatlarda da kamuoyunda da ve genç siyasette de karşılık bulan bir isim. Siyaseti ustalarından öğrendiğini dile getiren genç bir aday adayı olarak tanınsa da listede yer bulması çok zayıf bir ihtimal olarak değerlendirildi.

 

Recep Gözcan

Ak Parti Milletvekili aday adayları arasında ‘silik' isimler arasında yorumlandı. Ortalıkta görünmeyen ve siyasi kamuoyunda tanınmayan ve bilinmeyen isimlerden biri olarak değerlendirildi. Bu durumu ile teşkilat ve toplumda adı karşılık bulmadı. Listede yer alma şansı hiç yok” denilenlerden.

 

Sebahattin Güner

2011 seçimlerinde 3.sıra Milletvekili adayı oldu. Çan teşkilatında uzun yıllar hizmet verdi. İlçede Avukatlık yapıyor. Çan'da sevilen ve sayılan, teşkilatlarda da kamuoyunda da karşılık bulan bir isim. CHP'nin 2 aday verdiği Çan'da oy kaybedilmemesi için listede yer alması gereken isimler arasında gösteriliyor.

 

Seyfullah Ekşi

Çanakkaleliler Derneği Başkanlığını sürdürüyor. 2011 seçimlerinde de aday adayı olmuş ancak liste dışı kalmıştı. Sakin yapısı ve mütevazı kişiliği ile olumlu tepki bulan ancak sert siyaset arenasında etkili olamayan isimler arasında gösterildi. Kendi kapasitesince elinden geleni yapsa da bu seçimlerde de liste dışı kalmasına kesin gözle bakılıyor.

 

Seyit Mehmet Apak

Çanakkale'nin yetiştirdiği önemli bürokratlardan. Melbourn  Başkonsolosluğu görevinde bulundu. Kıbrıs'ta görevli iken istifa etti. Kendi deyimi ile Milli formayı çıkartıp Çanakkale'ye hizmet için tek yol olan siyasete merhaba” dedi. Çanakkale'nin gelişimi için mutlaka dışa açılımı savunan bir isim oldu. Teşkilatlarda karşılık bulamasa da kariyer, bilgi ve birikimi ile dikkat çeken bir aday adayı oldu. Listede yer bulması sürpriz olsa da var.

 

Yasin  Öztürk

Ak Parti teşkilatlarında  3 dönem görev yapmış ve son olarak ilçe Başkanlığı görevini yürüttü. Genç hukukçu siyaset sahnesinde ben de varım” dese de seçmen kitlesi ve kamuoyunda fazlaca karşılık bulamayan isimler arasında yer aldı. Seçim bölgesi dışında tanınmak için yeterli çabayı göstermezken listede yer bulmasına yok denecek kadar zayıf ihtimal olarak değerlendiriliyor.

 

Yeşim Karadağ

Ak Parti teşkilatlarında yönetici olarak çalıştıktan sonra 2011 seçimlerinde partisinin 4.sıra Milletvekili adayı oldu ve seçim arenasında MHP 1.sıra adayı gibi kadın oylarına talip oldu. Başarılı bir iş yaşamı ve iyi düzeyde kariyeri olan Yeşim Karadağ 2015 seçimleri için bastıran Jülide İskenderoğlu'nun tek ciddi rakibi olarak liste mücadelesi verdiği belirtiliyor.