Adli Yıl Başladı

Adli Yıl Başladı

2016-2017 Adli yıl açılışı, Cumhuriyet Meydanı´ndaki Atatürk Anıtı´na çelenk sunularak yapıldı.

Törene; Cumhuriyet Başsavcısı Vekili Faik Ersöz, İdare Mahkemesi Başkanı Erkan Aslan, Baro Başkanı Av. Bülent Şarlan, hakimler ve avukatlar katıldı. Törende Çanakkale Adliyesi, Çanakkale İdare Mahkemesi Başkanlığı ve Çanakkale Baro Başkanlığı adına Atatürk Anıtı´na çelenk bırakıldı. Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından sona erdi. Töreninin ardından Baro Başkanı Av. Bülent Şarlan, konuşma yaptı. Baro Başkanı Şarlan; ? Cumhuriyete yol açan iki duraktan biri 101. Yılını kutladığımız Çanakkale Savaşı, diğeri ise iki gün önce 94. yılını kutladığımız, Kurtuluş Savaşı´dır. İlki Cumhuriyetimize önsöz, diğeri son söz olmuştur. Çanakkale´de ?Ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum? diyen duruş ile Kurtuluş Savaşında ?Ya İstiklal Ya Ölüm? diyen duruşun bizi ulaştırdığı değer ve emanet; üniter, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir. Bu vesileyle zaferin 94. yılında Cumhuriyet´imizin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK´ü, aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi saygıyla ve şükranla anıyorum. Geçtiğimiz günlerde Cizre´de hain saldırıda şehit olan Çan´lı hemşerimiz Polis Halil İbrahim ERİÇ ve Yenice´li hemşerimiz Polis Gökhan ÇAKICI içinde bir kez daha Allah´tan rahmet diliyorum. Bu topraklar için toprağa düşmüş tüm kahramanlarımızın ruhları şad olsun. Adli yılın açılış günü 1 Eylül aynı zamanda Dünya Barış Günü´dür. Ülkemiz ve insanlık için barış dolu bir dünya diliyorum. Tarihe atıfla başladığım konuşmamda, 15 Temmuz Darbe Girişimi´ne de dikkat çekmek istiyorum. Dün olduğu gibi bugün de darbelere karşıyız, demokrasi ve hukuktan yana tarafız. Avukatlar olarak; darbeleri değil seçimleri, askeri değil sivil hükümetleri, anarşiyi değil hukuku yüce biliriz. Bu inancımızı; meslektaşlarımızı ve Barolarımızı temsilen, Ankara da yapmış olduğumuz ziyaretlerle Anıtkabir´de Atamıza, Sayın Çanakkale Milletvekillerimize,  Sayın Meclis Başkanımıza ve Sayın Cumhurbaşkanımıza kararlılıkla ifade ettik. 15 Temmuzun panzehiri; bağımsız, tarafsız ve liyakate dayalı bir yargıdır. Atatürk´ün kurduğu modern hukuk devletine, cumhuriyete ve demokrasiye sahip çıkmaktır. ?Teröre Hayır, hukuk devleti ve demokrasiye EVET? diyoruz. 15 Temmuz Darbe Girişimi ve ülkemizde yaşanan terör olaylarında yaşamını yitiren tüm şehitlerimize Allahtan rahmet, gazilerimize acil şifalar diliyorum? dedi.

 

GÜÇLER AYRILIĞI DEMOKRASİNİN TEMİNATIDIR

Şarlan güçler ayrılığının demokrasinin teminatı olduğuna dikkat çekerek; ? Ülkemizin yönetim şekli olan Cumhuriyetimizin temeli, Kuvvetler Ayrılığı ilkesine dayanmaktadır. Yasama, Yürütme ve Yargının birbirinden bağımsız olması ve birbirini denetleyebilmesi demokrasinin vazgeçilmezidir. Aksi halde bu güçlerin birbirinin içerisine geçmesi demokrasinin sonunu hazırlar. Bu sebeple kuvvetler ayrılığının önemini daha iyi anlayıp, gerçek savunmayla güçlenen, bağımsız ve tarafsız yargıyı kurmak büyük önem arz etmektedir. Çünkü, kuvvetler ayrılığının evrensel olarak uygulanması demokrasiyi ve gerçek hukuk devletini güçlendirecektir. Diğer önemli bir konu da, İddia, Savunma ve Karar olmak üzere yargının kurucu unsurlarının ortak hareket edebilmesinin sağlanmasıdır. Yargıya güven, sayın Yargıtay Başkanın açıklamasındaki oranlara göre %70´den %30´a düşmesi düşündürücüdür. Bu sebeple beklentimiz, adalet temelli, savunmanın etkin olarak yer bulacağı, ?bağımsız? ve ?tarafsız? bir yargının oluşturulmasıdır? diye konuştu.

"AVUKATLAR GÖREVE HAZIRDIR"

 

Darbe girişimi sonrası operasyonda gözaltına alınanlara da değinen Baro Başkanı Şarlan, "15 Temmuz sonrası Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu kararlarıyla yargı içerisindeki paralel yapıya mensup olduğu tespit edilen 3 bine yakın hakim ve savcının açığa alınması ve bunlardan 2 bin 847´sinin ihraç edilmesiyle, hakim ve savcı sayısındaki azalma hepimizin malumudur. Bu süreçte görevlerine devam eden hakim ve savcılarımızın dosya yükleri artmasına rağmen gerekli enerjiyi sağlayacaklarına ve titizlikle görevlerinin gerektirdiği çalışmaları yapacaklarına olan inancımız tamdır. Eksilen kadroların yerine yakın zamanda liyakat esasına dayalı yeni hakim-savcı atamalarının yapılmasını acilen beklemekteyiz. Bu süreçte, avukatlık mesleğinin belirli yıllarına gelen meslektaşlarımızın, Hakim ve savcı olmalarının önünün açılması halinde sürecin hızlandırmasına katkı sağlamaya hazır olduğumuzu sizlerle ve kamuoyuyla paylaşmak isteriz" dedi.