43 köye şap karantinası

43 köye şap karantinası

Çanakkale´de 3 köyde görülen şap hastalığı nedeniyle 10 kilometre çapındaki köyler karantina altına alındı.

Çanakkale´de İl Merkezine bağlı Sarıcaeli, Kemel ve Terziler köylerinde ?şap hastalığı? nedeniyle büyükbaş ve küçükbaş hayvanların telef olması üzerine Çanakkale Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 10 kilometre çapındaki alanda karantina uygulaması başlatıldı. Toplam 43 köyün karantina altına alındığı ?şap hastalığı? nedeniyle 80 küçükbaş ile 7 büyükbaş hayvan telef oldu.

Karantina altındaki bölgeye hayvan giriş ve çıkışları yasaklanırken, köylerde çıkan sütler imha edildi. Hastalıkla mücadele kapsamında da karantina altındaki köylerde bulunan büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar  aşılanmaya başladı.

Sarıcaeli köyünde besicilik yapan Behçet Tarım, "1 ayı geçti köyümüze dışardan gelen bir hayvandan dolayı çevremize bu şap hastalığı geldi. Bizim köyü civar köyleri Tarım İl Müdürlüğü karantinaya aldı. Şuan da hayvanlarımız sağlıklı ama tabi devletimizin uyguladığı ne olur ne olmaz diye be şekilde. Benim şuanda damlarım boş. Hayvan alamadım. Büyükbaş, küçükbaş hayvan alacağım, alamıyorum. Çünkü müsaade etmiyorlar. Onun için hastalığın kalkmasını bekliyoruz. Raporun sunulmasını. O da bir iki ayda daha zaman alacak dediler. Şuan karantina devam ediyor" diye konuştu.

Sarıcaeli Köyü Muhtarı Ali İhsan Uzunoğlu, "Şap hastalığının gerekli tedavilerini, temizliklerini yaptık. Sarıceli´nde 4 tane hayvan zaaiyat ettik. Tarım İl Müdürlüğü gözetimi altında 4 hayvanı da çukur kazarak,  toprağa gömdük. Şu durumda Allah´a şükür hiçbir şey yok. Karantina devam ediyor. Hayvan giriş çıkışı yasak" dedi.

Çanakkale´de 43 köyün karantina altına alındığını söyleyen Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya,?9 Şubat´ta 3 tane köyümüzde şap hastalığı tespit edildi. 3 köyümüzden bir tane üreticimiz, hayvanlarında iştahsızlık var diye İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü´ne şikayette bulundu. Yetkililer, şikayet üzerine bu işletmelere giderek gerekli çalışmaları yapmış. Kan numuneleri alınmış, hayvanlar kontrol edilmiş ve bu 3 köyde birkaç işletmede şap hastalığının belirtilerine rastlanmış. Bu tespitlerden sonra İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri gerekli aşılama çalışmalarına başlamış ve 3 köyü karantina altına almış. Daha sonra bu hastalığın yayılmaması için köyün 10 km civarını yani toplamda 43 köyü karantina altına almış. Karantina altına almak demek bu köylerden 1 ay süreyle hayvan alışverişinin önüne geçmek. Bunun önüne neden geçiliyor? Üreticilerimizin, bu hastalıktan etkilenmemeleri için, daha başka köylere yayılmaması için bu tarz bir uygulama başlatılmıştır? dedi.

Çanakkale´nin tüm köylerinde hayvanlara şap aşısı yapılmaya başlandığını da sözlerine ekleyen Başkan Kaya, ?İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü´nden bize gelen rakamlara göre; 7 tane büyükbaş ile 80 taneye yakın küçükbaş hayvanımız telef olmuştur. Bu telef olan hayvanlarımız, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü´nün çalışanları tarafından 2-3 metre çukurlar açılarak kireçlenerek gömülmüş ve sonrasında dezenfekte edilmiştir. Bu ihbarlar geldikten sonra aşılama çalışmaları ilimizin tamamında başlatılmıştır. Ve şuanda Çanakkale´nin bütün köylerindeki hayvanlarımıza şap aşısı yapılmıştır. Ama şunun altını çizmek istiyorum Çanakkale´nin merkeze bağlı 3 köyünde şap belirtilerine rastlanmıştır. Bu 3 köyde de yalnızca birkaç tane işletmede hastalık görülmüştür. Şuanda hiçbir şekilde yayılma söz konusu değildir. 1 ay sonra köylerimizden yeniden numuneler alınacak ve hastalığın bitip bitmediği de belirlenmiş olacak? dedi.