19 Mayıs Dönüm Noktasıdır

19 Mayıs Dönüm Noktasıdır

19 Mayıs ?Atatürk´ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı? nedeniyle kutlama mesajları yayınlandı.

19 Mayıs ?Atatürk´ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı?  dolayısıyla mesaj yayınlayan Vali Hamza Erkal; ?              Mustafa Kemal Atatürk´ün, Samsun´a ayak bastığı 19 Mayıs´ı  ?Atatürk´ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı? olarak gurur ve coşkuyla kutluyoruz? dedi. Erkal; ? Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde itilaf devletlerinin işgaline karşı milli mücadelenin başladığı tarih olan 19 Mayıs 1919,  Türk Milletinin var olma mücadelesinin dönüm noktası olmuştur. Aziz Türk Milletinin, canını kanını ortaya koyarak vatan topraklarını işgalcilerden kurtardığı milli mücadele sonrası kurulan Türkiye Cumhuriyetini,  Eşsiz Lider Mustafa Kemal Atatürk gençlere emanet etmiştir. Mustafa Kemal Atatürk,  Gençliğe Hitabesinde, ´birinci vazifen, Türk istiklalini,  Türk Cumhuriyetini, ilelebet, muhafaza ve müdafaa etmektir´ diyerek gençliğe önemli bir sorumluk yükleyip güvenini göstermiştir. Bu duygu ve düşüncelerle;  Atatürk´ü Anma Gençlik ve Spor Bayramını kutluyor, bugünümüzü borçlu olduğumuz başta Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşları olmak üzere bütün şehitlerimizi, gazilerimizi minnet ve şükranla anıyorum?

Turan´dan mesaj

AK Parti Grup Başkanvekili Çanakkale Milletvekili Av. Bülent Turan 19 Mayıs Atatürk´ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle mesaj yayınladı. Bülent Turan; ? Gazi Mustafa Kemal´in 19 Mayıs 1919´da Samsun´a çıkışıyla başlayan milli mücadele, 1923´te Cumhuriyetin ilanıyla taçlanmış, bağımsızlık aşkımız birlik ve beraberlik ruhuyla tüm dünyaya ilan edilmişti. Türkiye Cumhuriyeti kuruluşundan bugüne azim ve kararlılığıyla bağımsızlığını tehlikeye düşürecek tehditler karşısında her yaştan, her kesimden vatandaşıyla azim ve kararlılığını göstermiş, bağımsızlığından asla taviz vermeyeceğini ortaya koymuştur. 19 Mayıs´ın Atatürk´ü anma Gençlik ve Spor Bayramı olarak ilan edilmesi bağımsızlığımızın teminatı olarak gençlerimize duyulan güvenin ve onlara yüklenen sorumluluğun en net yansımasıdır.93 yıllık Cumhuriyet tarihimizde tam bağımsızlık yolunda katedilen mesafenin devam etmesi, bu emanetin korunması ve yücelmesi için gençlerimiz çok çalışmalıdır. Vatanını canından çok seven ecdadımızın verdiği mücadele karşısında bize düşen görev ayni azim ve kararlılığın sürdürülmesidir. Bu düşüncelerle 19 Mayıs Atatürk´ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını kutluyor, tüm gençlerimizi selamlıyorum? dedi.

Erkek´den mesaj

Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Muharrem Erkek´de yayınladığı mesajda; ? 97 yıl önce batma tehlikesi olan bir gemide, bir avuç yurtseverin başlattığı yolculuk; ulusal egemenlik, devrimler ve Cumhuriyet ile sonuçlanmıştır. Bu nedenledir ki 19 Mayıs, Atatürk´ün kendilerini rejimin sahibi ve bekçisi olarak gördüğü gençlerimize armağan edilmiştir. 19 Mayıs günü, Atatürk ve arkadaşlarının Samsun´a ayak basması, yeni bir ülkenin en önemli adımıydı. Tüm zorluklara, İstanbul´da idamlarını isteyen işbirlikçi bir yönetime, varlığının hiçbir anlamı kalmamış saltanata rağmen başlatılan ve başarıyla sonuçlandırılan Kurtuluş Savaşı, hemen ardından Cumhuriyetin kuruluşu dünyada eşi nadir görülecek devrim örneklerindendir. Bugün, tüm baskıya, tek adam yönetimine, ifade ve basın özgürlüğünün yok edilmeye çalışılmasına rağmen ülke olarak ayakta durabiliyorsak, bunun iradi temeli 19 Mayıs´ta vücut bulmuştur. 19 Mayıs´ta temellendirilen Cumhuriyeti, ?muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarma? görevi, gençlerimizin ve Cumhuriyeti yaşatma uğrunda kendisini genç hissedenlerindir. Cumhuriyet ile kayıtsız ve şartsız olarak millete verilen egemenliğin kullanılması hiçbir surette hiçbir kişiye, zümreye ya da sınıfa bırakılamaz. Bu uğurda, ?memleketin dahilinde iktidara sahip olanların? tutum ve davranışları, bizleri yolumuzdan geri döndüremeyecektir. 19 Mayıs Atatürk´ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun?

?CUMHURİYET GENÇLERİMİZLE YÜKSELECEK?

Baro Başkanı Bülent Şarlan´da yayınladığı mesajda; ? 19 Mayıs millet olarak varlığımızı güçlendiren, umutlarımızı canlandıran, kaderimizi değiştiren, yolumuzu aydınlatan tarihi bir adımdır. Böylesine mühim bir tarihin yıldönümünü yaşamaktan avukatlar olarak onur duyuyoruz. 19 Mayıs 1919 günü, Türk milletinin büyük uyanışının gerçekleştiği, işgalci güçlere karşı başkaldırının başladığı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün ?Ya istiklâl, ya ölüm!? sloganıyla millet egemenliğine dayanan, tam bağımsız bir devlet kurma kararının yaşama geçirildiği büyük gündür. 19 Mayıs´ta doğan ışıkla kurulan çağdaş, demokratik, laik bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti, Türk gençliği sayesinde eminiz daha da büyüyecektir. Türkiye Cumhuriyetini daha güçlendirmek ve büyütmek, gençliğimizin her bakımından iyi yetiştirilmesi, beden ve ruh sağlıklarının korunması, kötü alışkanlıklardan uzak tutulmaları büyük önem taşımaktadır. Kendine güvenen, donanımlı, bilgili, demokrasiye inanan, çalışkan, dürüst, ahlaklı, üretken, hukuku ve adaleti önemseyen nesiller yetiştirmek hepimizin toplumsal sorumluluğu ve görevidir.  Mustafa Kemal Atatürk  geleceğimizin teminatı olan gençlerimize olan inancını ve güvenini her fırsatta dile getirmiş ve ?Gençler, cesaretimizi güçlendirip devam ettiren sizlersiniz. Siz, almakta olduğunuz terbiye ve irfan ile insanlık meziyetinin, vatan sevgisinin, fikir hürriyetinin en kıymetli sembolü olacaksınız? diyerek  bu güveni açıkça ifade etmiştir. Bu duygu ve düşüncelerle, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını bir kez daha saygı ve rahmetle anıyor, başta gençlerimiz olmak üzere değerli Çanakkale halkının ve milletimizin 19 Mayıs Atatürk´ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı´nı kutluyorum?

Kuzu´dan mesaj

Çan Belediye Başkanı Abdurrahman Kuzu´da yayınladığı mesajında; ? 19 Mayıs Atatürk´ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı´nın 97. yıl dönümünü hep birlikte yaşamanın sonsuz mutluluğu, coşkusu ve heyecanı içerisindeyiz. 19 Mayıs 1919 yüce Türk Milleti´nin tarihinde özel bir gündür. Bu gün bir halkın vatanını sahiplenerek, geleceğini yeniden kurmaya giriştiği gündür ve Türkiye Cumhuriyeti´nin kurulmasına giden yolun başlangıcı olmuştur. Türk Milleti´nin kendi kaderinde ve ülke yönetiminde söz sahibi olmasının miladı olan 19 Mayıs, milletimizin esaret zincirini kırmak adına Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK´ün liderliğinde attığı büyük adımın adıdır. 19 Mayıs, Anadolu´da esir olmak istemeyen milletimiz için adaletin başladığı tarih olması bakımından da önemli bir gündür. Türk gençliğinin, 97 yıl önce başlatılan bu mücadeleyi sonsuza dek taşıyacaklarına olan inancım tamdır. Buna karşın bizimde geçlerimize karşı sorumluluklarımız bulunmaktadır. Bugün bizlere düşen görev, Avrupa´nın en genç nüfuslu ülkesi olarak dinine, diline, kültürüne bağlı, özgür ve hür düşünceli, toplumdan, dünyadan haberdar, gelişmelere açık gençler yetiştirmek ve bu sayede de güzel ülkemizi medeniyetin beşiği haline getirmektir. Bu duygu ve düşüncelerle, bu tarihi günde, başta Türkiye Cumhuriyeti Devletimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere, bu uğurda büyük mücadele veren ecdadımızı saygıyla ve şükranla anar, aziz milletimizin ve geleceğimizin güvencesi gençlerimizin 19 Mayıs Atatürk´ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı´nı gönülden kutlarım?

AK Parti Çanakkale İl Başkanı Yeşim Karadağ, 19 Mayıs Atatürk´ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Karadağ´ın mesajı

AK Parti Çanakkale İl Başkanı Yeşim Karadağ, 19 Mayıs´ın Türk Ulusunun bağımsızlık ve özgürlük umutlarının inanca dönüştüğü, ulusal değerlerin yeşerdiği, kurtuluş ateşinin yakıldığı, bağımsızlığa, aydınlığa ve geleceğe olan inancın adı olduğunu belirtti. Karadağ, mesajında şu ifadelere yer verdi:

?19 Mayıs Milletimizin, sahip olduğu tüm onur ve asaletiyle, Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün yol göstericiliğinde, tarih sahnesinde yeniden şahlanışının başlangıcıdır. 19 Mayıs 1919 günümüzden tam 97 yıl önce bütün umutların birer birer tükenmeye başladığı bir dönemde, Gazi Mustafa Kemal´in ?Türk Milleti için bağımlı yaşamaktansa ölmek daha iyidir? diyerek mahiyetiyle birlikte Samsun´a çıkması, bağımsızlık ve özgürlük mücadelemizin de başlangıcı olmuştur. Bu tarihten itibaren Milletimiz, makus talihini tersine döndürmeye başlamış, varlığını esaret altında sürdürmeyeceğini ve kutsal vatan topraklarındaki işgale izin vermeyeceğini tüm dünyaya haykırmış ve gereğini de en güzel şekilde yapmıştır. Bu haykırışın adı Kurtuluş Savaşı, bu kutlu mücadelenin kalbi de gücünü sadece Milletin kendisinden alan Türkiye Büyük Millet Meclisidir. Dün olduğu gibi bu gün de Millet İradesi vazgeçilmez güç kaynağımızdır. Bizi esaretten kurtarıp özgürlüğe taşıyan millet iradesinin hiçbir baskı ve zorlama olmadan yaşatılması noktasında başta gençlerimiz olmak üzere hepimize büyük görevler düşmektedir. Sevgili gençler; Vatanımızın o en zor günlerinde, binlerce, on binlerce şehit vererek, çekilen onca sıkıntı ve yokluk içerisinde tarihte eşine az rastlanır büyük bir özveriyle kurulan Cumhuriyetimiz sizlere armağandır, emanettir. Bu emaneti yaşatmak ve daha da geliştirip yarınlara, gelecek kuşaklara taşımak en başta sizlerin görev ve sorumluluğunuz olacaktır. Sevgi, saygı, hoşgörü ve uzlaşma kültürü içerisinde üstesinden gelemeyeceğimiz hiç bir sorun yoktur. Birlik ve bütünlüğümüze yönelik her türlü saldırı veya tehdit karşısında büyük bir aşk ve inançla kenetlenerek, içeriden ya da dışarıdan hiç kimsenin huzur ve güvenliğimizi bozmasına fırsat vermemeliyiz. Bu duygu ve düşüncelerle, başta Cumhuriyetimizin Kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ü, silah arkadaşlarını ve vatanımız için canlarını feda eden aziz şehitleri rahmet, minnet ve saygıyla anıyor, tüm vatandaşlarımızın 19 Mayıs Atatürk´ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını yürekten tebrik ediyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.?

Önder´den mesaj

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Nejat Önder´de yayınladığı mesajında; ? Tam bağımsız bir Türkiye kurmak için 19 Mayıs 1919´da Samsun´a çıkan Mustafa Kemal´i,  ne yazık ki Samsun´a çıkışından 97 yıl sonra, bayramlarının kurtuluş savaşı ruhundan arındırıldığı ve anıtlarına, heykellerine izinle çelenklerin konulduğu bir süreçte anıyoruz. Samsun´a çıkarken, tek güvencesi işgale karşı kararlılıkla mücadele edecek ve işgalcilere boyun  eğmeyecek halk olan Mustafa Kemal,  bu nedenle ırk, din, dil, mezhep, cinsiyet farkı gözetmeden yediden yetmişe herkesi el ele, kol kola, kardeşçe kucaklaştırdı. Halkın gücüne inanarak bağımsızlık, özgürlük, cumhuriyet ve demokrasi özlemiyle Kurtuluş Savaşını başlattı. Cumhuriyeti esas aldı. Mustafa Kemal bu tarihi yolculuğa başladığı günü, ?´dindar demeden, kindar demeden gençlerimize emanet etti.´´ Ne yazık ki, Mustafa Kemal´in Cumhuriyeti emanet ettiği gençler günümüzde,  bir yandan işsizlikle boğuşurken, öte yandan hakkını aradığında, ağzını açtığında, hukuk demokrasi dediğinde copla dövülür,  gazla zehirlenip susturulur oldular. Ama biliyoruz ki,  ne Mustafa Kemal´in Türkiye toprakları üzerinde dalga dalga yayılıp kökleşen bağımsızlıkçı ruhu, ne de geçlerimizin çağdaş medeniyetler seviyesinin ötesine ulaşacak olan kararlı demokratik mücadeleleri engellenemez. Bunu geçmişte ağababalarıyla deneyip başarısız olanlar,  bugün de başarıya ulaşamayacaklardır.  ?´Başkanlık´´ sevdasıyla ülkeyi kaosa sürüklemeye çalışanların karşısında 19 Mayıs ruhundan aldığımız güçle Cumhuriyet Halk Partililer olarak kaya gibi dikileceğiz. 19 Mayıs 1919´da Samsun´a çıkan Mustafa Kemal´in halka, gençliğe güvenini yaşamında,  özünde, hisseden CHP´nin Çanakkale İl Başkanı olarak, Gençlik ve Spor Bayramımızın  97. yılını kutluyor, başta gençlerimiz olmak üzere herkesi bu tarihi günün anlamını ve  önemini kavramaya çağırıyor, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile mücadele arkadaşlarını  özlemle sevgiyle, minnetle ve saygıyla selamlıyorum?

Aydoğan´ın mesajı

Ak Parti İl Kadın Kolları Başkanı Saime Aydoğan´da yayınladığı mesajında; ? Tarih boyunca tüm devletlerin kaderlerini tayin eden önemli dönem noktaları vardır. Yurdumuzun dört bir yandan işgal altına alındığı ve vatanın işgalci güçler tarafından taksim edildiği bir dönemde Samsun´dan başlatılan bağımsızlık mücadelesi Türk tarihinde bir dönüm noktasıdır. Yüce milletimizin varoluş mücadelesinin ilk kıvılcımı sayabileceğimiz ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün 1919´da yaktığı bu kurtuluş ateşi ile milletimizin var olma mücadelesi başlatılmış ve bağımsızlığa giden yolda adeta Türk milletinin kaderi çizilmiştir. Bu duygu ve düşüncelerle Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk´ü ve silah arkadaşlarını, vatan uğruna can veren aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle anıyor, tüm gençlerimizin 19 Mayıs Atatürk´ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramını içtenlikle kutluyor sevgilerimi sunuyorum?

Pehlivan´dan mesaj

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkan Yardımcısı Güneş Pehlivan´da yayınladığı mesajda; ? Ortak tarihimizde var olan mücadelecilik ve dayanışma kültürünün unutturulmaya çabalandığı bugünlerde, ulusal bayramlarımız, anmalarımız, sevincimiz ve yasımız meczupça gerekçelerle engellemelere maruz kalmaktadır. Oysa ki; bağımsızlık ve demokrasi istencimizin sembolü olan Mustafa Kemal Atatürk, bir liderden öte, zorbalık ve yasaklarla yozlaştırılamayacak bir felsefedir. 19 Mayıs, Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde emperyalizme karşı Kurtuluş Savaşı´nı kazanarak çağdaş, seküler, demokratik bir Cumhuriyet´i inşa eden bir ulusun onurudur.  Mustafa Kemal Atatürk´ün, 19 Mayıs´ta sömürüye, zorbalığa, işgale, hukuksuzluğa, egemen propagandaya rağmen emperyalistlere ve yerli işbirlikçilerine karşı milli mücadeleyi başlatmak üzere Samsun´a çıkması karanlık ve gericiliğe karşı rehberimizdir.

Milli mücadelenin başlatılmasından sonra, kanuncu pozitivizme dayanarak çıkarılan " Mustafa Kemal hakkındaki idam kararı" ile milli mücadele mekanizmalarının tasfiye edilmeye kalkışılmasına rağmen direnişin dik duruşu cesaretimizdir. Atatürk´ün milli mücadeleye, yerli işbirlikçilerce verilmiş üniforma ve yetkilerden vazgeçerek devam etmesi, zorba hükümetlerce verilen rütbe, sıfat, paye ve yetkilerin bağımsızlık ve özgürlük ahlakından daha büyük bir statüsel kazanım olamayacağına dair nasihatimizdir. Samsun´a çıkış ile sembolleşen direniş bilinci kıdemli veya genç tüm ulusumuza bırakılmış bir manevi mirastır. Bu miras, gençlerimizin fikrinde ve vicdanında, seküler bilimin, akademinin, üretken emeğin, sanatın, edebiyatın, çevre bilincinin bağrında yaşayacaktır. Bir ulusun iktidar ve ortaklarınca terörize edilmesinin, gericiliğe hapsedilmek istenmesinin, topraklarının talan edilmesinin, sömürülmesinin, kuşatılmasının, hukukun zorbalığa meşruiyet aracı olarak yozlaştırılmasının, ulus bilincinin yok edilmek istenmesinin Atatürk felsefesi karşısında aciz kalacağını tüm muhataplarına hatırlatıyor, 19 Mayıs Atatürk´ü Anma Gençlik ve Spor Bayramımızı kutluyorum?